Travel AdvisorTravel Advisor

Фотографии

Фото-албум Истанбул

Римскиот Аквадукт, Златниот Рог, Таксим, Галата Кула, Бешикташ, Ортакој Чамлиџа , Ашуре,  Босфор ,Есо,  Европскиот дел , Азискиот дел , Сина Џамија, Аја Софија, Топ Капи, Долма Бахче Сарај … Само вака наброени овие места ,објекти, синоними се доволни за препознавање на еден од најголемите , најубавите и историски важен на овие простори ,географски на […]

Каналите на Амстердам

Амстердам (холандски: Amsterdam) е главен и воедно најголем град во Холандија. Статусот на градот како главен град на државата е утврден во уставот. Градот Амстердам во потесното градско подрачје има население од 790 654 жители, урбано население од 1 209 419 жители, додека на територијата на областа Амстердам живеат 2 289762 жители. Градот се наоѓа во покраината Северна […]

Венеција во „101„ фотографија …

Венеција  — главен град на регионот Венето и провинцијата Венеција во североисточна Италија. Изградена е на 118 мали острови во устието на реката Бренте во Венецијанскиот Залив. Позната е и како „град на каналите“. Повеќе од илјада години Венеција била главен град на Венецијанската Република. Градот бил основан во 569 година кога група бегалци, за да се спасат од инвазијата на Лонгобардите, се населиле во крајбрежната област. […]

Венецијанскиот карневал-убавината со маска

  Историјата на карневалот во Венеција Во карневалските денови, благородниците можеа да се облечат како слуги, а слугите  како благородници. Жените и мажите можеа да ја заменат својата облека и да ги дознаат тајните на спротивниот пол. Карневалската историја започнува во времето на Стариот Рим. Во тоа време, за време на зимската краткодневица се славеше […]

Метеори , духовна убавина

Во срцето на Грција, во Тесалија, постои магично место кое вреди да се посети (барем) еднаш во животот – Метеора. Карпите Метеора се наоѓаат веднаш покрај малиот град Каламбаке, на околу 360 километри од Атина. Ако немате автомобил, други опции за да стигнете до таму се: воз (околу 6 часа возење) и автобус. Градот Каламбака […]

Рафтинг на реката Јордан, Северна Галилеја

Иако насловот не наведува на едно специфично патување со спортски карактер , неоспорни се и другите знаменитости кои се поврзани со реката Јордан. Самите пејсажи и природни убавини , човекови творби и историски локалитети овде не се за занемарување. Секако во прв план за христијаните е и големата симболичност на реката Јордан и поврзаноста со […]

Рим во јануари

Пронаоѓањето на најдобрата населба за престој во Рим може да биде тешка задача. Тоа е особено тешко кога доаѓате овде за прв пат. Рим има многу убави населби, но интересите и финансиите на луѓето знаат и тоа како да варираат. Стариот град (Историски центар) Најпосакуваното место за престој во Рим е несомнено неговиот историски центар […]

“Aurora borealis” од каде се гледа најубаво

На Северниот пол овој ефект е познат како aurora borealis (или северна светлина), именувана по Аурора, римската божица на зората и грчкото име за северен ветер, Бореј. Поларната светлина во близина на магнетното поле може за се забележи високо над Земјата, но гледано од поголема далечина, таа го осветлува северниот хоризонт со зеленикав сјај или понекогаш со бледо црвена […]

Borobudur & Prambanan, Индонезија

  Индонезија дом на сите религии. Prambanan е комплекс  храмови од 9 век во  регионот Yogyakarta, Индонезија, посветено на  Trimūrti, израз за Бог како Создател (Brahma), чуварот и заштитник (Vishnu)  и „крајот на почетокот и почетокот на крајот„ (Shiva).Ако можеме да повлечеме некакви паралели помеѓу религиите ,приближно во христијанството тоа би било најблиско на филозофијата […]

Метеори , карпите на верата

Во срцето на Грција, во Тесалија, постои магично место кое вреди да се посети (барем) еднаш во животот – Метеора. Карпите Метеора се наоѓаат веднаш покрај малиот град Каламбаке, на околу 360 километри од Атина. Ако немате автомобил, други опции за да стигнете до таму се: воз (околу 6 часа возење) и автобус. Градот Каламбака […]

Page 1 of 4