Travel AdvisorTravel Advisor

„Copacabana“ и …

Плажата Копакабана, која се наоѓа на брегот на Атлантскиот брег, се протега од Посто Доис  до Посто Сеис . Постојат историски тврдини на двата краја на плажа Копакабана; Форт Копакабана, изградена во 1914 година, а на јужниот крај е Подо Сеис и Форт Дуке де Каксиас, изграден во 1779 година, на северниот крај.

Хотели, ресторани, барови, ноќни клубови , станбени згради , шеталиштe на  Avenida Atlântica. Во недела и празници, едната страна на Avenida Atlântica  е затворена за автомобили, давајќи им на жителите и туристите повеќе простор за активности долж плажата.

 

Плажата Копакабана е домаќин на милиони прославувачи за време на новогодишниte прослави, а во повеќето години, официјално е место за прослава на FIFA Beach Soccer World Cup.

Шеталиштето Копакабана е пешачки дел со големи размери (долг е 4 километри). Таа била реновирана во 1970 година и е користена црна и бела боја во вид на геометриски бран. Шеталиштето Копакабана беше дизајнирано од Роберто Бур Маркс.

Инаку плажата Копакабана започнува на авенијата Принцеза Изабел и завршува во Posto Seis (спасувачка караула Шест). Над Копакабана, постојат две мали плажи: една внатре, Форт Копакабана и другата, веднаш до неа: Диабо (“ѓавол”) плажата. Плажа Арпаодор, каде што сурферите одат заради совршените бранови, е  следната, по што следи  околијата на Ипанема.

Областа беше една од четирите “олимписки зони” за време на Летните олимписки игри 2016 година. Според Риотор, Секретаријатот за туризам во Рио де Жанеиро, има 63 хотели и 10 хостели во Копакабана.

Travel Advisor

YouTube

Најдобрите „спа“ во светот – No.1. Mauritius

10 совети за поевтино патување

Грција нашата убава сосетка

Previous article„Wellness & Luxury Spa“ Тајланд 2019
Next articleУбавините на Јонското море