Travel AdvisorTravel Advisor

“Machu Picchu” не e осамено наоѓалиште во Чиле …

Мачу Пикчу е најпознатото место во Перу, едно од најстарите, најголемите и најзначајните археолошки дестинации во Перу но честопати се занемаруваат од посетителите и многу други на познатата патека на Инките.

Сепак, со подобрената инфраструктура, помалку познатите региони станаа подостапни. Сега секој може да ги посети богатите и раскошни историски места на Перу, кои некогаш биле дом на цивилизациите на Инка и пред нив.Еве само некои од највеличествените археолошки локалитети во Перу, кои се достојни за место на вашата листа за посета:

Kuelap Fortress

Во регионот на Амазон во Перу, тврдината Куелап е доказ за напредните социјални и архитектонски вештини на луѓето Чачапојас, кои ја населувале областа помеѓу 800 и 1400 година п.н.е. , Тврдината Куелап е изградена помеѓу 600 и 900 години пред Мачу Пикчу и се наоѓа погоре на повисока планина, но до неодамна Куелап беше тешко  пристапен. Изградбата на нов жичарница во 2017 година го направи градот пред Инките подостапен за посетителите, при што патувањето до врвот трае само 20 минути.420 кружни камени куќи со цик-цак и ромбоидни украси се едноставно прекрасни.Одете во тврдината Куелап.

Caral, Lima region

Околу 200 километри северно од Лима, Карал е исклучително добро зачувано археолошко наоѓалиште кое датира повеќе од 5.000 години, што го прави најстариот град во Америка. Некогаш бил голема населба во Долината Супе и е добро проучено место на цивилизацијата Норте Чико.Архитектурата може да се пофали со сложена архитектура и дизајн, со шест камени пирамиди, церемонијални простории, олтари на многу други структури кои до ден-денес продолжија да влијаат на перуанската архитектура.Caral е оддалечен околу три часа од Лима со автомобил и можни се дневни патувања од главниот град.

Choquequirao

Сличен по големина и структура со Мачу Пикчу е Чокекирао кој се наоѓа во руралното село Качора во долината Апуримац. Некои историчари веруваат дека цитаделата на Чокекирао била последниот бедем на Инките пред шпанците да извршат инвазија и кралското семејство да го напушти Куско.

Денес посетителите ќе можат да ги видат огромните ѕидови на терасите, големите скалила и церемонијалната платформа, сите во вонвременската планинска позадина  на Андите.

Travel Advisor

Посетете го нашиот YouTube канал.

„Salar de Uyuni„ , на границата помеѓу Боливија и Чиле

VIVA … МеХико

Филозофијата на „Mauritius„.

 

 

 

 

 

 

Previous articleАлпски начин на живот – „Денови на Белиот бисер„
Next articleЈапонската кујна , „храна и за очи„