Travel AdvisorTravel Advisor

,,One night in Bankog,, – Тајланд

Бангкок — главен и најголем град на Тајланд. Позициран е при вливањето на реката Чао Праја во Тајландскиот Залив. Според населението Бангкок е двадесет и втор по ред најголем град во светот.

Бангкок е еден од економско најдинамичните градови во југоисточна Азија. Туризмот е главен фактор во економијата на Бангкок и се смета дека Бангкок дури ќе ги надмине центрите како Сингапур и Хонгконг, но градот страда од тешки инфраструктурни и социални проблеми како резултат на неговиот брз раст. Светската метеоролошка организација објавила дека Бангкок е најжешкиот главен град во светот.

Бангкок е една од најголемите светски туристички дестинации. Од 162 градови низ целиот свет, Мастеркард го рангираше Бангкок како прв град на дестинации по меѓународни пристигнувања на посетители во својот Индекс на глобални дестинации 2018, пред Лондон, со нешто повеќе од 20 милиони посетители  во 2018 година. Ова беше повторување на рангот од 2017 година . Еуромонитор Интернешнл го рангираше Бангкок на четвртото место во рангот на Топ градските дестинации за 2018 година.

Бангкок, исто така, беше прогласен за „Најдобар град во светот“ во анкетата на списанието Travel + Leisure . Како главна порта преку која пристигнуваат посетителите во Тајланд, Бангкок го посетуваат мнозинството меѓународни туристи во земјата. Познат е и домашниот туризам. Одделот за туризам забележал 26.861.095 тајландски и 11.361.808 странски посетители на Бангкок во 2018 година. Сместувањата биле направени од 15.031.244 гости, кои окупирале 49,9 проценти од хотелските соби 86.687.  Банкок исто така се најде на врвот на листата како најпопуларни светски туристички дестинации во ранг-листата за 2018 година.

Различните знаменитости, атракциите и градскиот живот се допаѓаат на различни групи туристи. Кралските палати и храмови, како и неколку музеи ги сочинуваат нејзините најголеми историски и културни туристички атракции. Искуствата за купување и јадење нудат широк спектар на избори и цени. Градот е исто така познат по својот динамичен ноќен живот.

Бангкок има репутација во странство како главна дестинација во сексуалната индустрија. Иако проституцијата е технички нелегална и ретко се расправа отворено во Тајланд, таа најчесто се одвива во салоните за масажа, сауни и  хотели, кои им служат на странски туристи, како и на локалното население.

Прашањата што често се среќаваат од странските туристи се поврзани со измами, превисока и двојна цена. Во истражувањето на 616 туристи во посета на Тајланд, 7,79 проценти изјавиле дека се соочиле со измама, најчеста од нив била измамата за скапоцен камен, затоа узивајте во убавините на Банког без да се китите со лажен накит.

Travel advisor

YouTube

Москва – град, метропола, историја, футуризам

Дали патувањата не прават поздрави и расположени?

Лондон – Њујорк за два часа ???

Previous articleМаурициус во Декември …
Next articleДубаи … „Dubai Miracle Garden„