Mobitel umjesto putovnice uskoro i u Hrvatskoj?

Autor članka:
Podijeli:

Hoće li Hrvati uskoro moći koristiti mobitel umjesto putovnice?

U ponedjeljak je Jutarnji list izvijestio kako su Hrvatska, Finska, Nizozemska i Kanada pokrenule pilot-projekte za razvoj digitalnih putovnica na mobilnim uređajima. Glavni cilj ovog projekta je olakšavanje putovanja i unaprjeđenje sigurnosti putnika korištenjem najnovijih tehnologija.

Hrvati će biti među prvima u Europskoj uniji koji će moći integrirati digitalnu putnu vjerodajnicu u svoj mobilni digitalni novčanik. Ona će građanima omogućiti da unaprijed najave dolazak u druge zemlje, zbog čega će se značajno skratiti vrijeme potrebno za prelazak graničnih prijelaza. Ova karakteristika jedan je od korisnih primjera njezine funkcionalnosti.

U Hrvatskoj projekt provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD

Naglašavaju kako se radi o izazovnom projektu koji uključuje razvoj i brojna testiranja. Zbog toga je Europska komisija odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura.

U Hrvatskoj se još od 2009. godine koristi ePutovnica koja je trenutno osigurana provjerom autentičnosti osobnih podataka pohranjenih u fizičkom i elektroničkom obliku. Odnosno, digitalizirani podaci na čipu putovnice su jednaki kao i oni napisani u putovnici, osim biometrijskih podataka.

Prema objašnjenju AKD-a, pilot-projekti koje provode Hrvatska, Finska, Nizozemska i Kanada imaju za cilj uvođenje digitalne putne vjerodajnice. Njena virtualna komponenta bit će vezana za ePutovnicu što znači da će sadržavati djelomičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica osobe koji se nalaze u ePutovnici. To će omogućiti identifikaciju putnika samo na temelju virtualne komponente digitalne putne vjerodajnice.

U AKD-u nastavljaju razvijati mobilnu aplikaciju Certilia

Mobilna aplikacija Certilia bit će namijenjena novoj digitalnoj putovnici. Tu aplikaciju će moći koristiti svaki građanin s važećom osobnom iskaznicom u svrhu digitalne potvrde identiteta.

Direktor AKD-a, Jure Sertić, je Jutarnjem listu naglasio kako će za potrebe pilot-projekta AKD vlasnicima putovnica omogućiti kreiranje digitalne putne vjerodajnice unutar mobilne aplikacije Certilia, koja predstavlja najvišu razinu elektroničke identifikacije. “Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima osigura i digitalnu putovnicu na mobilnom uređaju”, rekao je gospodin Sertić.


Autor naslovne fotografije: © Levi Ventura from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave