Travel AdvisorTravel Advisor

Ima li morskih pasa u Jadranu ?

Spremate se na more ? Jedva čekate skočiti u modre dubine, no ne zaboravite da bez obzira kako privlačno izgledalo, nikad se ne zna tko tamo čeka…
Legenda kojom su nas plašili na Kvarneru je uvijek palila. Tamo neke prošle godine je mladu Čehinju pojeo morski pas. Skočila je negdje oko Opatije i nestala. Da li je to mit ili istina je teško tvrditi. Istina je i jedno i drugo. Naime najviše smrtnih slučajeva se dogodilo pored obala Istre i Kvarnera.

Prvi zabilježeni napad se dogodio 1868. pored Trsta. Napao ju je veliki bijeli. Sljedeći napad je zabilježen 190. kada je u Krčkom zaljevu morski pas napao muškarca i ženu. Par dana kasnije je zabilježen napad sa smrtnim posljedicama pored mjesta Sućuraj na Hvaru.
Opatijska legenda je nastala na temelju istinitog događaja. 1955. je stradala Njemica Carla koja plivala blizu obale. Šest godina kasnije je stradao beogradski student Sabit Plana.
Zadnji slučaj koji je završio smrću se dogodio 1974. pored Lokve Rogoznice (Omiš). Pet metarski veliki bijeli je odgrizao nogu mladom Nijemcu Rolfu koji je iskrvario na obali.
Zadnji zabilježeni napad se dogodio 2008. kod Visa. Slovenski ronioc Damjan Pesek je oko pojasa imao krvave ribe koje je ulovio i vjerojatno e to privuklo morskog psa koji mu je skoro odgrizao nogu. Uspio se spasiti, no ostao je invalid.

U posljednjih 150 godina su morski psi krivi za smrt 11 osoba na Jadranu od čega sa hrvatske strane devet. Jadransko more se smatra sigurnim za kupanje, no ponekad se i kod nas dogodi tragedija. Od dvadesetak vrsta morskih pasa koje žive u Jadranu samo su dvije opasne: dugonosa psina i velika bijela psina.

Posljednjih godina je u Jadranu bitno manje velikih morskih pasa. Razloga je nekoliko. Nekad su naše luke, a pogotovo riječka, bile puno aktivnije pa su psi dolazili za velikim brodovima koji su tijekom puta bacali otpad i hranu. Današnji veliki brodovi više ne bacaju otpad nego ga odlažu u lukama, a niti više ne dolaze u Rijeku u značajnijem broju. Drugi razlog je bio tradicionalni lov na tune. Lovile su se u kaveze pored obale, a jata tuna su pratili morski psi. Današnji tunolovci svoj posao obave daleko od obale u dubokom moru. Morske pse se može stoga vidjeti oko Visa ili Jabuke, a do sjevernog Jadrana više ne dolaze jer tuna više nema u tom dijelu mora.

Uz određeni oprez gotovo da nije vjerojatno kako bi doživjeli napad morskog psa. Dobro je upamtiti nekoliko savjeta. Morski psi su radoznali pa ih mogu privući svjetlucavi predmeti. Ne treba se udaljavati daleko od obale. Najbolje je plivati u ograđenom prostoru za plivače. Morski psi su osjetljivi na miris krvi. Slabo vide, ali im je njuh nevjerojatan. Nije zapažen napad na ronioce s bocama jer im smetaju mjehurići i zvukovi koji nisu prirodni.
Imao sam priliku par puta roniti među morskim psima kod Bora Bore, Floride i Tajlanda i nikada nije bilo bliskog kontakta iako su to vrlo znatiželjne zvijeri. Dolaze vrlo blizu, ali se i vrlo brzo udalje. Svakako dojmljiv doživljaj.

U svijetu je zabilježeno desetak smrtonosnih napada na ljude godišnje. Prema 25.000 ljudi koji stradaju od kopnenih pasa, taj je broj zanemariv.

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Fjaka – novi životni trend koji je isprika za ne raditi apsolutno ništa

The Yacht Week Croatia – možda najbolji način ljetovanja na Jadranu

Top 5 mjesta u Srednjoj Dalmaciji koja morate posjetiti

 

Previous articlePapuk: Zašto je planinski hlad bolji od vrućih plaža
Next articleHotel Patra Resorts & Villas Bali