Travel AdvisorTravel Advisor

Morski psi u Jadranu: ima li straha?

Trebaju li morski psi u Jadranu izazivati strah kupača?

Nedavni napad morskog psa u Egiptu koji je usmrtio ženu ponovno je pokrenuo temu sigurnosti u Jadranu. Iako je vjerojatnost napada morskog psa u nekom od svjetskih oceana jedan naprema 300 milijuna, strah se zadnjih desetljeća sve više povećava. No, imaju li kupači u Hrvatskoj razloga za strah?

Legenda kojom su nas plašili na Kvarneru je uvijek palila. Tamo neke prošle godine je mladu Čehinju pojeo morski pas. Skočila je negdje oko Opatije i nestala. Da li je to mit ili istina teško je tvrditi. Istina je i jedno i drugo. Naime, najviše smrtnih slučajeva se dogodilo pored obala Istre i Kvarnera.

© Marcelo Cidrack from Unsplash

Napadi morskih pasa u Jadranu

Prvi zabilježeni napad dogodio se 1868. pored Trsta kada je napala velika bijela psina. Sljedeći napad je zabilježen 1900. kada je u Krčkom zaljevu morski pas napao muškarca i ženu. Par dana kasnije je zabilježen napad sa smrtnim posljedicama pored mjesta Sućuraj na Hvaru.

Opatijska legenda nastala je na temelju istinitog događaja. Njemica Carla koja je plivala blizu obale stradala je 1955. godine. Šest godina kasnije stradao je beogradski student Sabit Plana.

Zadnji slučaj koji je završio smrću se dogodio 1974. pored Lokve Rogoznice (Omiš). Velika bijela psina dugačka pet metara odgrizla je nogu mladom Nijemcu Rolfu koji je iskrvario na obali.

Zadnji zabilježeni napad se dogodio 2008. kod Visa. Slovenski ronioc Damjan Pesek je oko pojasa imao krvave ribe koje je ulovio i vjerojatno je to privuklo morskog psa koji mu je skoro odgrizao nogu. Uspio se spasiti, no ostao je invalid.

U posljednjih 150 godina morski psi su krivi za smrt 11 osoba na Jadranu

© Gerald Schombs from Unsplash

Od toga se na Hrvatsku odnosi devet. Ponekad se i kod nas dogodi tragedija, no u pravilu se Jadransko more smatra sigurnim za kupanje. Stručnjak Alen Soldo pojašnjava kako u Jadranu stalno žive ili povremeno borave 34 vrste morskih pasa, a tri vrste su potencijalno opasne za ljude: velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina.

Krajem svibnja morski pas viđen je u plićaku kod Pirovca. Prema videozapisu procjenjuje se da je riječ o modrulju koji je u Jadranskom moru i najraširenija vrsta većeg morskog psa, a zanimljivo je spomenuti da se on u Jadranu smatra ugroženom vrstom. Tada je prof. dr. sc. Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu rekao kako se dolaskom ljeta može očekivati i više takvih situacija.

Posljednjih godina je u Jadranu bitno manje velikih morskih pasa

Razloga za to je nekoliko. Nekada su naše luke, a pogotovo riječka, bile puno aktivnije pa su psi dolazili za velikim brodovima koji su tijekom puta bacali otpad i hranu. Današnji veliki brodovi više ne bacaju otpad nego ga odlažu u lukama, a niti više ne dolaze u Rijeku u značajnijem broju.

Drugi razlog je bio tradicionalni lov na tune. Lovile su se u kaveze pored obale, a jata tuna pratili su morski psi. Današnji tunolovci svoj posao obave daleko od obale u dubokom moru. Morske pse se može stoga vidjeti oko Visa ili Jabuke, a do sjevernog Jadrana više ne dolaze jer tuna više nema u tom dijelu mora.

Je li strah opravdan?

© Ryan Geller from Unsplash

Uz određeni oprez gotovo da nije vjerojatno kako bi doživjeli napad morskog psa. Alen Soldo voli reći kako ćete “prije dobiti dva puta na lutriji tijekom jednog tjedna, nego što ćete vidjeti morskog psa u moru”. Zbog toga smatra da je strah od njih potpuno bezrazložan.

Međutim, dobro je upamtiti nekoliko savjeta. Morski psi su radoznali pa ih mogu privući svjetlucavi predmeti. Ne treba se udaljavati daleko od obale te je najbolje plivati u ograđenom prostoru za plivače. Morski psi su osjetljivi na miris krvi. Slabo vide, ali im je njuh nevjerojatan. Nije zapažen napad na ronioce s bocama jer im smetaju mjehurići i zvukovi koji nisu prirodni.

Imao sam priliku par puta roniti među morskim psima kod Bora Bore, Floride i Tajlanda, a iako su to vrlo znatiželjne zvijeri, nikada nije bilo bliskog kontakta. Dolaze vrlo blizu, ali se vrlo brzo i udalje. Svakako dojmljiv doživljaj.

U svijetu je zabilježeno desetak smrtonosnih napada na ljude godišnje. Prema 25.000 ljudi koji stradaju od kopnenih pasa, taj je broj zanemariv.

Autor naslovne fotografije: © Gerald Schombs from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoji su najbolji restorani u Hrvatskoj?
Next articleLjetna Avène njega kože: Hidratacija i visoka UV zaštita