Travel AdvisorTravel Advisor

Moslavina je odlično odredište za izlete

Moslavina je regija bogata jedinstvenim prirodnim ljepotama i značajnim ekološkim i povijesnim lokalitetima.

 

Tu su, na relativno malom geografskom području, smještene brojne prirodne atrakcije poput Parka prirode Lonjsko polje i prvog Europskog sela roda. U Moslavini se nalaze brojne utvrde koje obiluju legendama o Garićkoj zmiji, Puklom kamenu, Košutinom sinu, o Pavlu Čuporu Moslavačkom te o Kaluđerovom grobu.

Obilježje Moslavine – Moslavačka gora, nekada je bila otok u Panonskom moru te obiluje fosilnim ostacima praživotinja. Danas se na području Moslavine nalaze značajni izvori nafte i plina. Geografski, povijesno, ekološki, ali i industrijski, ovo je svakako jedna od perspektivnijih hrvatskih regija.

Lonjsko polje – jedinstveno prirodno bogatstvo u Europi

U Moslavini, na potezu od Siska do Nove Gradiške smjestio se Park prirode Lonjsko polje. Neizostavno je naglasiti da je Lonjsko polje jedno od najvećih i najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi. Zbog isušivanja i nestanka močvarnih staništa u Europi i svijetu, Lonjsko polje ostalo je dom veoma rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Najznačajnije gnjezdilište i obitavalište ptica u Hrvatskoj s čak 250 vrsta, od kojih veliki broj zaštićenih vrsta.

Sve popularniji birdwatching tako stavlja Lonjsko polje na popis svih zaljubljenika u promatranje ptica. Od graditeljstva, poljoprivrede, uzgoja stoke pa do turizma, u Lonjskom polju sve je u potpunom skladu s prirodom.

Odlična lokacija za vikend u prirodi. Biciklizam, pješačenje, planinarenje, vožnja brodom ili čamcem, jahanje i promatranje ptica samo su neke od aktivnosti kojima je moguće doživjeti sve ljepote Lonjskog polja. Upravo zbog prirodno poplavnog područja, Lonjsko polje mijenja se ovisno o sezoni.

 

Čigoč – selo s više roda nego mještana

Vjerojatno bi tek malobrojni čuli za ovo maleno selo smješteno u Parku prirode Lonjsko polje da se gotovo na svakoj kući ili štali u selu ne nalazi gnijezdo bijele rode. Zbog preko 200 roda na ovoj mikrolokaciji Europska zaklada za zaštitu prirode Euronatur proglasila je Čigoč prvim Europskim selom roda. U Čigoču možete vidjeti i boraviti u rijetkim primjercima očuvanih drvenih posavskih kuća jedinstvenih po svojim arhitekturnim obilježjima. Uživajte u lokalnim specijalitetima od slatkovodne ribe, ponajviše tu mislimo na šarana na rašljama.

 

Autohtone vinske sorte

Iako su brojne hrvatske regije poznate po vinogradarstvu, Moslavina, prema nekim teorijama, vinovoj lozi duguje čak i svoj naziv. Naime, navodno su prvu vinovu lozu na tom području zasadili Rimljani u doba cara Klaudija prema kojemu je Moslavačka gora dobila naziv Mons Claudius. Otuda i današnji naziv Moslavina.

cof

Jedna od autohtonih sorti vina u i jedina koja uspijeva samo u Moslavini je škrlet. Dugo vremena zanemarivana i podcijenjena vinska sorta, zahvaljujući značajnom angažmanu vinara posljednjih nekoliko godina postaje prepoznatljiv brend kontinentalne Hrvatske. Moslavina je jedno od onih odredišta za izlete koje je svima drago.

 

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Krenimo biciklističkim stazama južne Moslavine

Travel Advisor – Hrvatska

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleCroatia Infiltration je obišao tajanstvenu partizansku bolnicu na Petrovoj gori
Next articleTurizam u Zagrebu je na koljenima, a taman je dobro krenulo