Travel AdvisorTravel Advisor

Motorcycle travelogues ili motociklistički putopisi

“Ne znam kamo idemo, ali jedno sigurno znam – kamo god pošli, zalutat ćemo.”

(Praxedes Mateo Segasta, liberal iz 19. st., Španjolska iz “Skitnje do Santiaga”, Cees Nooteboom)

Motorcycle travelogues ili motociklistički putopisi

 

Priče nastale na motorističkim putovanjima povezujući dva oceana Sjeverne Amerike, Iceland hopping, putovanje od otoka Ugljana do Islanda ili obilazeći Južnoafričku Republiku. Tu je i „Road to Damascus“, putovanje od Zagreba do Sirije i Libanona neposredno pred početak sirijskog rata.

U tim su pričama otvorene mnoge teme: Treba li uopće putovati i zašto putujemo; oprost rasistima i pomirenje na način Nelsona Mandele; pripada li Turska Evropskom tijelu; tko je bio bolji Ante Pavelić ili Francisco Franco, te kako se postaje liberal, a kako fašist u „Nešto nas veže i spaja“ tj. putovanju U Španjolsku putevima građanskog rata.

Glavni akter ovih priča je vječni i unstoppable BMW GS 1200 Adventure koji je dosada namlatio preko 125.000 km i ne misli se zaustavljati. Pa – koga zanima, izvolite! Motorcycle travelogues

Prolog

Naša lokalna diskusija o tome treba li lustracija, tko je gori boljševici ili ustaše, te da li “lijeve” Vlade u Hrvatskoj promiču politiku boljševičke revolucije, a “desne” fašizam, dala nam je ideju i – sjeli smo na motor i odjurili na zapad. Španjolska je možda posljednja država u Evropi, osim Hrvatske, u kojoj rane građanskog rata 1936. do 1939. i sukoba između nacionalista i republikanaca, odnosno desnih i lijevih, odnosno konzervativizma i liberalizma, odnosno fašista i demokrata nisu u potpunosti zacijelile.

Zanimljivo je da se Francuska kontekstu podjele na fašiste i demokrate nikada nije spominjala, iako je dvije godine bila podijeljena na Vichyjevu “južnu” Francusku koja je ulagujući se Nijemcima potpisala primirje i na okupirani ostatak zemlje – “sjevernu” Francusku. U dvije godine života Vichyjeva Francuska se sa svojim rasnim zakonima i politikom čvrste ruke ni po čemu nije razlikovala od bilo kojeg drugog fašističkog režima u Evropi tih godina. Uključujući i onaj Nezavisne države Hrvatske. No, o tome se ne priča!

I još jedna ograda: Ova je priča samo u službi jednog motorističkog putovanja; Zahvaljujući njoj to je putovanje dobilo misiju. Ali bez zavaravanja! Građanski rat u Španjolskoj ogromna je tema i tragična epizoda ljudske povijesti koja je odnijela jedan milijun života, a nebrojeno više lišilo životne sreće. Dakle, pišući o ovim događajima dodirnuli smo tek rub drame i možda posve neadekvatnim sredstvom, kroz dokoličarsko putovanje, progovorili o ozbiljnim temama. Manja je, ipak, opasnost da to teme učini manje važnima, nego što će nas učiniti frivolnima.

Danilo Gregović – Motorcycle travelogues

Više na: www.lutanya.blogspot.hr

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSarajevo: upoznavanje duše regije
Next article5 najboljih plaža Europe