Travel AdvisorTravel Advisor

Muzej crvene povijesti

Muzej crvene povijesti je umjetnički, povijesni i istraživački projekt koji na jedinstven način prikazuje povijest socijalizma u Hrvatskoj.

Muzej crvene povijesti (Red history museum) otvoren je ovog proljeća u Dubrovniku u prostoru Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP). Više od pet stotina eksponata iz razdoblja SFRJ prikazuje povijest socijalizma u Hrvatskoj.

​Ne pokušava dati sud ili nametnuti mišljenje, već zainteresiranim posjetiteljima daje mogućnost da istraže ovu temu i dio hrvatske ne tako davne povijesti.

Na nov način želimo probuditi zanimanje posjetitelja te ih potaknuti na proučavanje i razmišljanje kroz moderne multimedijalne i interaktivne tehnologije, koncept prostora i predstavljanje tematike.

​Sadržaj projekta uobličen je u stalni izložbeni postav, te povremene izložbene postave koji će obrađuju točno određene teme, besplatnu knjižnicu za one koji žele produbiti svoje znanje o povijesti, predavanja, radionice, filmske projekcije. Tu je i mali kutak za druženje i razmjenjivanje ideja.

Ovakvo što nije novost u Europi. Trend interesa za razdoblje socijalizma raste. Sličan muzej DDR-a postoji i u njemačkoj, te su ljudi sve zainteresiraniji za muzeje u kojima su aktivni posjetitelji.

Najmlađi je ovo muzej u Gradu, ali se vrlo brzo nametnuo kao nezaobilazna kulturna točka koju treba posjetiti.

Izloženo je oko 300 izloženih predmeta, a muzej aspolaže s njih oko tisuću.  Sakupljali su ih po buvljacima i oglasnicima u republikama bivše Jugoslavije.

Stalni postav oblikovan je kroz prosječan socijalistički stan. Kroz izloške, interaktivna rješenja i proširenu stvarnost, posjetitelj se upoznaju s urbanizmom i stanogradnjom, samoupravljanjem i udruženim radom, gospodarskim reformama, pravima žena, 1971-om., filmom, medijima, obrazovanjem, sportom i još mnogočime.

Zanimljiva je ovo šetnja kroz povijest bivše države i kroz neka minula vremena. Muzej crvene povijesti i prije otvaranja izazvao je različite reakcije, međutim radi se o djelu povijesti kroz koji je naša zemlja realno prošla, a povijest ne treba negirati. Svega tu ima I preporučujemo svima i onim jugonostalgičnima i onima koji to nisu da ako ih put nanese u Dubrovnik prošetaju do muzeja o Jugoslaviji u Gružu.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal

Dubrovnik truju kruzeri?

Dubrovnik – što, gdje i kako?

Dubrovnik ne mora biti skup

Previous articleJedan dan u Disneylandu Paris
Next articleKrapanj – otok spužvarstva