Travel AdvisorTravel Advisor

Na Gornjem Kamenjaku svečano otvorena poučna staza “Od kralja do cara”

Svečano otvorena poučna staza “Od kralja do cara”  uz interpretativnu šetnju Istra Inspirita

Poučna staza “Od kralja do cara” svečano je otvorena u petak, 30. srpnja. Otvorenje je bilo na području značajnog krajobraza Gornjeg Kamenjaka, prostoru podno brda Gomila, nekadašnjeg strateškog mjesta za nadziranje Kamenjaka.

Publika je s izvođačima Istra Inspirita otputovala u doba Austrougarske monarhije te vrijeme kada je to mjesto posjetio kralj Karlo I. po završetku Prvog svjetskog rata. Njegovu ulogu utjelovio je glumac Frano Novljan, dok je ulogu njegove žene Zite pripala Jasni Todorović.

© IRTA

Nakon uvodnog predstavljanja ideje započela interpretativna šetnja

Nakon uvodnog predstavljanja ideje i same realizacije projekta od strane ravnatelja JU Kamenjak, Aljoše Ukotića i stručne voditeljice Katarine Bulešić te mag. hist. Andreja Badera koji je istražio povijesni aspekt lokacije te je u suradnji sa Stručnom službom JU Kamenjak pripremio opise za poučne ploče novonastale staze, započela je interpretativna šetnja u austrougarskom duhu pod vodstvom kralja Karla I. i njegovih vojnika. Izvođači Istra Inspirita ispričali su priču o nastanku vojnih utvrda, njihovom nekadašnjem značaju, ali i trenutnoj ulozi vlažnih staništa za divlje vrste.

Sam naziv poučne staze zaintrigirat će mnoge. Naime, i u tom segmentu napravljena je poveznica između nekadašnje impozantne povijesti i značaja tog prostora za obranu te sadašnje funkcije područja jer kralj je Karlo I., ali sada imamo i cara tog područja, a to je vretenac.

© IRTA

Program Noć kukaca

Kroz ovaj zanimljiv spoj oživljavanja povijesti te povezivanje i prenamjena nekadašnjih haubica u vlažna staništa za divlje vrste pruža se mogućnost edukacije, pričanja priča kroz interpretaciju te valorizacija područja Gornjeg Kamenjaka. Nakon uspješno održanog otvorenja staze, uslijedilo je druženje uz zakusku te drugi dio programa pod nazivom Noć kukaca. Promatranje noćnih kukaca na svjetlećim piramidama pod vodstvom dr.sc. Toni Korena, dugogodišnjeg suradnika JU Kamenjak, već je tradicionalna obiteljska manifestacija koja okuplja velik broj ljubitelja prirode i kukaca.

Organizatori se zahvaljuju Javnoj ustanovi Kamenjak na ponovnoj suradnji i oživljavanju povijesti kroz interpretaciju baštine i stvaranje zanimljivih proizvoda na destinaciji.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, svečano otvaranje poučne staze realizirano je uz provođenje svih preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora, izvođača i publike.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

© IRTA

Više informacija o projektu Istra Inspirit i JU Kamenjak na:

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleBelgijska Flandrija: ultimativni vodič
Next articleKoliko ima zemalja u svijetu?