Travel AdvisorTravel Advisor

Moj odmor iz snova na jedrilici s nepoznatim ljudima

Kako smo se našli na jedrilici s nepoznatim ljudima

Odmor iz snova je trebao biti negdje drugdje. Nakon otkazanog leta za Italiju zbog korona virusa, realizirali smo naš plan B. Bilo je to jedrenje po Jadranu, s agencijom Sail Croatia – tjedan dana na jedrilici s nepoznatim ljudima – i nije moglo bolje ispasti. Pišem ovo još pod jakim dojmovima, s velikom žudnjom da još jednom skočim u more s jedrilice, i tugom jer je odličan tjedan sa zanimljivim aktivnostima i dragim (do tada nepoznatim) ljudima završio.

Jedrilica zvana Jubilo nas je čekala u ACI Marini u Splitu.

Dok smo hodali do nje, dečko i ja smo se pitali s kakvim ćemo to ljudima provoditi 7 dana, nadajući se dobroj ekipi. Dočekao nas je skiper Hrvat za kojeg imamo same pohvale, bio je prijateljski nastrojen i jako profesionalan, divili smo mu se kako sve uspijeva sam napraviti na toj jedrilici dok se bori s valovima i vjetrom. Mjerio nam je temperaturu svaki dan zbog korona situacije. Krenulo je upoznavanje „cimera“.

Dva Britanca, jedna Njemica koja zna nešto hrvatskog i jedan Rus. Bilo nas je šestero u jedrilici dugačkoj 13 metara.

Kabine su bile skučene, ali krevet je bio najbolji u kojem sam do sada bila – spavala sam kao beba svaku noć. To lagano ljuljanje me je lijepo uspavljivalo.  Pričalo se na engleskom jeziku, a kako ja slabije čujem, bili su susretljivi i prilagodljivi te su me tim pristupom odmah osvojili. Doručak je bio uključen u cijenu – skiper se prvi budio, odlazio u trgovinu po namirnice te nas je tako svako jutro dočekao pun hladnjak. Naime, vodu za piti smo morali kupovati pa smo se tu izmjenjivali i dodatno kupovali još neke namirnice za „ručak“. Nije bilo onoga „ovo je moje, ne diraj“, nije bilo sebičnosti među nama, sve smo rado dijelili.

DAN 1 – BRAČ, SUPETAR

Prva postaja je bio Supetar na Braču. Dok smo jedrili prema Braču, stali smo nasred otvorenog mora i skočili u tamno, duboko more da se osvježimo. Skiper je u more spustio jedan konopac za koji smo se svi držali i tako nas vukao jedrilicom. Kakav aqua park, ovo je bolje! Jedrilica se lagano približavala Supetru i usidrila se u marini te smo imali vremena za obilazak Supetra.

Svaku večer smo imali dogovor da se okupimo i idemo skupa na večeru u restoran što je bila super prilika za druženje i bolje upoznavanje. Nije bilo pritiska da moramo svi biti skupa 24 h. Dane izvan jedrilice smo uglavnom provodili više odvojeni, dok smo se noćima družili. Ovu večer smo pili pivu, kartali se i slušali muziku. Razmjenjivali smo glazbene ukuse. Druženja su bila jako zanimljiva, naučili smo puno toga jedni od drugih, proširili vidike i još više otvorili umove. Već nakon jednog dana na jedrililici s nepoznatim ljudima nismo više imali osjećaj da su nam nepoznati.

DAN 2  – OMIŠ I MAKARSKA

Nakon ugodno prospavane noći u jedrilici (kabine imaju ventilatore koji rade dok spavate ako želite), krenulo se za Makarsku, odnosno Omiš gdje smo išli na zipline iznad rijeke Cetine. Tamo nas je dočekao kombi koji nas je vozio do najviše točke odakle smo se ziplineom spuštali prema dolje.

Zipline se nalazi 150 metara iznad zemlje, podijeljen je u 8 dijelova, sveukupno je dug 2100 metara, dok je njegov najduži dio dug  700 metara! To je avantura koju nećemo zaboraviti.

Pomagali smo si, ohrabrivali jedni druge i stvarali slikovne uspomene. Nakon ziplinea smo se znojni, iscrpljeni i sretni istim kombijem vratili do jedrilice koja se usidrila u Makarskoj. Toliko nam je trebalo osvježenje u moru da smo odmah trkom otišli do gradske plaže.

Skočili smo u svježe more i uživali u pogledu na Biokovo, toliko da smo zaboravili na vrijeme. Skoro svaka marina gdje se jedrilica usidrila je imala tuševe za one koji dolaze s brodovima, no meni je bilo baš gušt tuširati se na rubu jedrilice, u badiću. Nema boljeg od toga. Navečer smo bili partijaneri, otišli smo u najneobičniji klub, Deep, koji je smješten u špilji. Nalazi se tik do mora, stolovi su na plaži, dok je glavni podij unutar špilje.  U klubu nas je dočekalo piće dobrodošlice na račun agencije.

DAN 3 – HVAR, JELSA

Plovili smo prema najsunčanijem otoku, Hvaru, no na putu do njega smo opet skočili u otvoreno more da se osvježimo. Skočiti u otvoreno more dok u daljini jedva vidiš kopno je kao u filmu. Također nam je skiper pokazivao kako se jedri i mogli smo i sami nešto napraviti. Osjećali smo se kao pravi mornari, još su nam samo nedostajale mornarske majice. Uplovili smo u uvalu kod Jelse gdje smo proveli par sati dok je skiper kuhao ručak za sve nas. Skiperov ručak je uključen u cijenu. Osim što zna jedriti, zna i kuhati. U uvali je more bilo predivne plave boje kroz koju se jasno vidjelo pješčano dno. Sunce je pičilo i nije bilo ni jednog oblaka. Vrijeme je bilo savršeno, more mirno, a ručak nas dočekao na „palubi“ jedrilice. Nije moglo bolje.

Usidrili smo se u Jelsi, imali kušanje mojita u slatkom kafiću tik do mora, a nakon kušanja smo otišli u centar Jelse u restoran na večeru. Naručite tjesteninu s pršutom i tartufima i uhvatite miris svježe naribanog tartufa. Zalazak sunca iz tog restorana je izgledao bajkovito i podsjetio me da je pola putovanja već prošlo.

DAN 4  – HVAR, Hvar

Na putu do Hvara smo se malo vratili do Brača na kupanje kod Zlatnog rata gdje je voda najčišća. Tamo smo proveli dosta vremena te nakon toga krenuli prema Palmižani gdje se jedrilica usidrila. Na putu do Palmižane skiper nam je dao da se popnemo do prve četvrtine jarbola i okinemo fora fotku. U Palmižani smo imali još vremena pa smo se okupali i otišli u preslatki Toto’s beach bar gdje smo uživali zavaljeni u jastucima pijući koktele i gledajući otvoreno more, a drvena terasa na kojoj smo bili je bila obasjana sunčevim narančastim zrakama.

S društvom smo imali dogovoren termin za taxi boat koji nas je vozio do Hvara i nazad (uključeno u cijenu). Taxi boat je jako brzo vozio, more nam je lagano prskalo leđa dok smo uživali u kasnom zalasku sunca i osvijetljenom gradu Hvaru kojem smo se približavali. Tu smo se razdvojili i dogovorili da ćemo se naći u klubu kasnije. Dečko i ja smo otišli u Black Pepper na večeru. Treba rezervirati prije. Black Pepper restoran se nalazi na stepenicama u uskoj ulici i nudi veliki izbor vina. Hrana jest malo skuplja, no svaki zalogaj zlata vrijedi. Konobari su jako ljubazni, a kad smo jednom dali napojnicu, zahvaljivao se do neba i pozdravljao nas sa širokim osmijehom.

Produžili smo do Nautica kluba u centru k društvu gdje nas je opet dočekalo piće na račun agencije. Tamo smo naručili koktel Espresso Martini, kojeg često rade u zadnje vrijeme. Nakon što smo ga popili, shvatili smo zašto je toliko popularan. Imali smo još vremena za razgledati grad prije povratka na jedrilicu. Hvar je zaista najsunčaniji grad, nevrijeme iz Makarske ga je zaobišlo, a u 2 sata ujutro je još bilo jako vruće. Sreća pa smo spavali u Palmižani gdje je bilo svježe.

DAN 5 – VIS

Ujutro nas je probudio motor jedrilice i nismo htjeli propustiti ni minutu svježeg morskog zraka za vrijeme jedrenja. Tako je bilo svako jutro. Kava, valovi i tišina. Nismo jedni druge gnjavili pričama ujutro. Svatko je uživao na svoj način, što je bilo odlično. Uplovili smo u uvalu Stončicu gdje smo se okupali i uživali u ranim sunčevim zrakama, a onda krenuli prema gradu Visu. Nas šestero smo se dogovorili ići zajedno skuterima po otoku što je bilo jako zanimljivo iskustvo i prošlo je bolje nego što smo zamislili. Imali smo sreće da nas sve isto zanima. Predložila sam Stinivu, Britanci su na mapi zaokruživali željena mjesta, dogovarali smo se oko rute, kada, kako i što ćemo.

Unajmili smo tri skutera, svaki za 180 kn za 6 sati vožnje i krenuli prema Komiži stajući na par mjesta kako bi se osvježili. Prvo smo stali kod plaže Milne, poznate kao „hrvatski Maldivi“, gdje plaža baš i nije nešto, no more je predivno.

Bistro, plavo i osjeća se samo pijesak. Nakon pola sata smo se uputili dalje i uživali u pogledu na Jadran i bijele tragove koje su ostavljali brodići.  Do plaže Stinive trebalo se spuštati pješke 20-ak minuta strmom neuređenom stazom, no isplatilo se. Stiniva je predivna uvala okružena fascinantnim stijenama kojima se ne možete prestati diviti. More je hladno i jako čisto. Do Stinive se može doći pješke ili brodićem. Povratak gore nam je teško pao, znojni, mokri i lagano umorni smo se uputili prema Komiži prateći sunce na zapadu. Prolazili smo polja, vinograde i slatke kamene kućice.

Kako smo se približavali Komiži, tako se sunce sve više i više spuštalo. Došli smo u zadnji čas na jedan od vidikovaca, uživali u jarkim narančastim tonovima i okidali fotke. Tu smo napravili jednu predivnu fotku za uspomenu koju ćemo, vjerujem, svi rado čuvati. Na povratku je svjež zrak već štipao za kožu, a mrak bio sve mrkliji. Konačno smo se vratili do jedrilice i otišli na pašticadu koja se obavezno mora probati u Dalmaciji!

DAN 6 – BRAČ, MILNA

Zbog napornog dana smo dugo spavali pa nam je dan u Milni dobro došao jer je bio bez ikakvih aktivnosti. Svatko je išao svojim putem i odmarali smo dušu i tijelo. Milna kao gradić nije ništa posebno, no kao da nam je došao u pravo vrijeme kad je trebao neki relax. Umjesto da smo otišli  na zajedničku večeru, odlučili smo skupa kuhati večeru u jedrilici. Nisam znala na što li će to uopće sličiti, no na kraju je ispalo super. Svatko je radio svoj dio, uživali smo, pričali smo i slušali muziku. Suđe je svaki put netko drugi prao. Nije bilo problema, super smo se slagali i nije bilo potrebe za bilo kakvim kompromisima.

DAN 7 – SPLIT

Plovili smo do Splita, tužni jer se avantura približava kraju. Zajedno smo zadnji dan iskoristili za kupanje na splitskim plažama i odradili zadnju zajedničku večeru u restoranu Republic Square gdje su najbolji pečeni krumpirići koje smo ikad probali. Prženi batat, pečena svinjetina, luk i paprika sa žara, zapečeni kukuruz i majoneza od limete.

Čudo od hrane! Hamburgeri isto nisu ništa lošiji. Nakon odlične večere uputili smo se na jeftine, a najbolje koktele u Splitu u koktel baru „Pun kufer“. Mali, slatki bar s velikim izborom koktela, dobrom glazbom i odličnom vibrom!

Sutradan ujutro smo se spremili za odjavu, razmijenili smo si kontakte, izgrlili se i svatko je otišao svojim putem. Nikad ne bih rekla da će mi biti toliko teško odvojiti se od ekipe s kojom sam bila samo tjedan dana, od skipera, od jedrilice, mora i sunca, valova i povjetarca… I dan danas mi fali to ljuljanje i svježi morski zrak odmah ujutro. Nezaboravno i jedinstveno iskustvo koje bih svakome preporučila, a koje ću i sama definitivno ponoviti! Plan B se pretvorio u odmor iz snova.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Europa

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articlePutovanje vlakom koji povezuje tri europske metropole
Next articleKrške rijeke: najljepši izvori u Hrvatskoj