Na profinjenoj večeri “Petkom dame biraju”, dame su odabrale Hvar

Autor članka:
Podijeli:

Dame odabrale Hvar: Otok sunca, Maslina, mediteranskih začina i vina…  

Nije više tajna da se prvog petka u mjesecu u zagrebačkom Kaptol Centru održavaju zanimljive večeri sljubljivanja hrane i vina – namijenjene damama. Vinska druženja “Petkom Dame biraju” zaokružena su jelima pripremljenim u prelijepom “Sport Educa Centru” Anite Vukušić Crevar i uvijek začinjena “terroirskim” dodacima po izboru autorice damskoga petka – Marije Vukelić. Tema druženja u mjesecu studenom bio je otok Hvar: otok mora, svjetla, sunca, maslina, mediteranskih mirisa i – vina. 

"Petkom dame biraju"
© Julio Frangen

Kad god pomislimo na Hvar, u sjećanje pozovemo dugo, toplo ljeto, ali i boje, okuse i mirise našega najsunčanijeg otoka. Tako je bilo i ovaj put, ali dodatno zanimljivo, intenzivno i mirisno jer su se zagrebačkim gošćama priključile i dvije predstavnice Hvara. Svoja ekstradjevičanska maslinova ulja Seca Eva Marija predstavila je vlasnica maslinika i prelijepe kušaonice Eva Marija Čurin, a mirisima Mediterana predstavio se najmirisniji vrt na otoku i šire – Fjori Fôra Garden. Gošće su svoja jela začinile svježim maslinovim uljem Selekcija Seca Eva Marija i maslinovim uljem s limunom te BIO začinima raznih kombinacija mediteranskih biljaka.

Seca Eva Marija maslinovo ulje Fjori Fora začini

Večera je započela izvornom vinskom sortom bogdanušom

Radi se o laganom vinu koje se može piti i kao aperitiv, a par joj je bila burrata s pistacijem. Lagano i ukusno! Pašteta od bakalara, poslužena uz vino prč, bila je pravi izazov za začine i ulja. Uz nju (po njoj!) su kušana oba ulja i “plavi” začin Fjori Fôra za ribu – mješavina origana, češnjaka, bosiljka, kadulje, lovora, korijandera, peršina, timjana, čili papričice, sjemenki komorača i soli. Uz rosé vino poslužena je tjestenina s račićima prigodno obogaćena mješavinom začina za tjesteninu (češnjak, chili papričica, peršin i sol) i maslinovo ulje Selekcija Seca Eva Marija. Uz crna vina (cuvee, plavac mali i darnekuša) i meso kušani su i drugi začini s oba ulja.

Ulja i hrana
© Julio Frangen

Na kraju, uz hvarski desert – čokoladu s rogačem, pio se plavac mali, a uz drugi desert – kolač od limuna s kuglicom sladoleda vanilije, jedini pravi dressing bilo je par kapi maslinovog ulja s limunom!  

Čokolada i vino
© Julio Frangen

Večera je bila puno slasti, okusa, mirisa i – boja. Kušala su se ulja prema pravilima struke (iz malih plavih čaša), saznalo se koje karakteristike mora imati ekstradjevičansko ulje, što to znači certificirani ekološki uzgoj biljaka te je zaključak bio da večeru treba ponoviti pred brojnijom publikom. 

Bila bi šteta da se ovi začini i maslinova ulja ne kušaju (puno) dalje od njihova hvarskoga podneblja. Iako se tijekom ljeta puno proizvoda proda brojnim turistima, važno je da se lijepa riječ i prepoznatljiv miris i okus širi po Hrvatskoj, regiji i – šire! O začinima Fjori Fôra i maslinovim uljima Seca Eva Marija možete saznati više na njihovim web stranicama, na kojima se, možda nađe originalna ideja za nadolazeće božićne darove – idealne za gurmane i bonkuloviće.

Fjori Fora začini
© Julio Frangen

Autor naslovne fotografije: © Julio Frangen

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Korak u prošlost: Najbolje kavane u Budimpešti

6-i elemnti u Daruvaru

Nove objave