Nacionalni park Brijuni treba što prije posjetiti

Autor članka:
Podijeli:

Nacionalni park Brijuni čini skupina od 14 otoka

Četiri tisuće godina ljudskog djelovanja, 3395 hektara, stotine biljnih i životinjskih vrsta, preko 200 otisaka stopala dinosaura, 14 otoka, jedan naziv – Brijuni.

Brijuni ili Brioni

Ovi hrvatski dragulji nisu oduvijek nosili to ime. U dalekom šestom stoljeću se prvi put spominje naziv „Brevona“ koji svojim značenjem upozorava na pličine. Kroz mletačko razdoblje promijenjeno je nekoliko naziva (Brevogno, Brevono, Breoni, Dibrioni), sve do onog nama poznatog „Brioni“ koji se prvi put spominje 1421. godine. Taj naziv još uvijek se koristi u Italiji, no mi smo ga ipak prilagodili svom jeziku i stvorili „Brijune“.

Danas poznato i posjećivano turističko odredište pomalo je palo u očima Hrvata. Gledamo Brijune kao nešto naše, svakidašnje, pa prema tome i obično. Ali, vjerujte mi na riječ, Brijuni su sve samo ne obični. Prije nekoliko dana, kao dio male istarske ture, na red je došao izlet na Veliki Brijun, najveći otok Brijunskog otočja i jedini otvoren za posjetitelje. Do otoka se ide brodićem iz Fažane, preslatkog gradića u blizini Pule. Postoji nekoliko opcija razgledavanja Brijuna, a mi smo se ovaj put odlučili za samostalno razgledavanje biciklima uz vođenje mobilnom aplikacijom. Ako mene pitate, najbolja opcija! Možete još odabrati vođenu turu turističkim vlakićem, razgledavanje pješice (što ne preporučujem jer je otok ogroman) te najam bicikla, električnog automobila ili romobila.

Nacionalni park Brijuni

Mobilna aplikacija koja vas vodi po Brijunima je besplatna, a link za skidanje dobijete pri kupnji ulaznica. Možete izabrati neku od ponuđenih tura ili složiti vlastitu prema osobnim interesima. To možete napraviti i na njihovoj web stranici, vrlo je jednostavno. Postoji popis svih atrakcija i samo kliknete na one koje želiš posjetiti, pa vam automatski slože rutu.

Safari

Brijuni safari

Nacionalni park Brijuni krije svakava čuda. Neke od meni najdražih atrakcija su nezaobilazni safari park u kojem se nalazi mnoštvo autohtonih istarskih životinja, ali i nekoliko egzotičnih uvezenih iz različitih krajeva svijeta. Zaronite u životinjsko carstvo te prošećite uz slonicu Lanku, ljame, nojeve, zebre, indijske svete krave i kornjače. Teško je izabrati najdražu i najljepšu od tih životinja, no prednost dajem slonici Lanki jer je jedina od svoje vrste na ovom području. Stigla je na Brijune davne 1972. godine kao dar indijske premijerke Indire Gandhi. Dnevno mora pojesti najmanje 80 kilograma biljne hrane i popiti veeelike količine vode. Samo jednim srkom može povući 6-10 litara vode, što joj omogućuje da bez ikakvih problema popije 200 litara vode odjednom.

dinosauri

Odmah poslije safari parka nalazi se park dinosaura. Ne zove se bez razloga tako. Smatra se da su prije 100 milijuna godina Brijunima šetali, vjerovali ili ne, pravi pravcati dinosauri. Na području Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura. Otisci su se uspjeli sačuvati do dan danas zato što je tragove na mekanom terenu kasnije prekrio talog različit od podloge, koji je mogao prijeći u čvrstu stijenu, točnije, dogodio se proces litifikacije. S vremenom je gornji sloj prirodnim procesima, ali i utjecajem čovjeka, nestao, pa su tako otisci stopa ostali očuvani.

Kastrum

Kastrum

Kad se nađete na Brijunima, nikako ne smijete propustiti ni pogledati maslinu staru preko 1600 godina, Mediteranski vrt, prekrasnu uvalu Verige te prekrasne ruševine iz prošlosti. To su Kastrum i Bazilika sv. Marije, ostatci koji ostavljaju bez daha. Kastrum je najslojevitiji brijunski lokalitet smješten u uvali Dobrika i prostire se na više od jednog hektara. Prva vila koja je bila dio Kastruma sagrađena je u 1.st.pr.Kr., no priča tu ne prestaje. Puno toga se gradilo i nadograđivalo, sve od razdoblja Rimske Republike i Rimskog Carstva, kasne antike, Istočnih Gota i Bizanta, pa do karolinškog razdoblja i Venecije. Često nismo ni svjesni kakvo se povijesno blago nalazi u našoj blizini. Ostaci Crkve ili Bazilike svete Marije svjedoče o njenoj ljepoti za vrijeme bizantskog razdoblja. Teško je riječima prenijeti ljepotu koju skriva u svojim ostacima, pa je najbolje da ju sami doživite kad ju posjetite. Ionako ne bi bilo zanimljivo da vam sve otkrijem.

Ovo su samo neke od čari koje skriva Nacionalni park Brijuni. Preporučujem da ih posjetite i upustite se u egzotičnu avanturu na samo nekoliko sati vožnje od svakog dijela Hrvatske. Definitivno vas neće razočarati.

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave