Travel AdvisorTravel Advisor

Najbolji božićni sajmovi

Najbolji božićni sajmovi

Posljednjih desetak godina adventsko slavlje se pretvorilo u pravu šoping groznicu I turističku atrakciju.

Mnogi gradovi Europe su shvatili priliku kao dobar izvor zarade pa ulažu mnogo kako bi privukli turiste I zadovoljili građane paljenjem šarenih lampica I dekoracijama ulica. U Beču su do prije dvadesetak godina sajmovi bili u svakom kvartu (Bezirku) u jednoj ulici. Tada su gradski vizionari odlučili da od toga naprave dobar posao za grad. Prvo je bio organiziran pred gradskom vijećnicom i time postao simbolom svih božićnih sajmova.  Slijedećih se godina širi na više gradskih lokacija. Danas je najvažnija atrakcija Austrije prema broju noćenja I posjeta.

Običaj sajmova u prosincu potječe iz zemalja njemačkog govornog područja: Njemačke, Austrije, Švicarske I pokrajine Alsace u Francuskoj. Najstariji sajam za kojeg se zna održanu Beču 1294. (Christkindlmarkt, Marche de Noel, Weinachtsmarkt) Sajam je bio mjesto na kojem se prodaju domaći proizvodi sela iz okolice gradova. Uglavnom hrana, vino I ukrasne rukotvorine vezane uz blagdane. Zadnjih se godina ideja sajmova, kao poslovnih prilika, raširila Europom I došla do naših krajeva. Na žalost sve je više loših kobasica, još goreg kuhanog vina koje se radi iz praha te kineskih drangulija po štandovima, a manje kvalitetnih rukotvorina I hrane.

Donosimo listu najljepših I najpopularnijih božićnih sajmova u Europi:

1) Beč – najveći i najljepši te na više lokacija po gradu. Kopiraju ga svi koji bi htjeli postići takve rezultate, no ne znaju bitnu činjenicu. Naime grad ne troši na dekoracije sam. U Svakoj ulici trećinu plaćaju trgovine, trećinu gospodarska komora I samo trećinu grad. Najljepši sajmovi su kod Rathausa I Peterskirche, alternativni u MQ, a najljepša kulisa kod dvorca Schönbrunn.

2) Nuremberg – kažu da su neki štandovi stari više od stotinu godina. Sajam je zadržao tradiciju prodaje rukotvorina I čini se da se uspješno bori protiv najezde jeftine robe s dalekog istoka. Za mnoge je najautohtoniji od svih sajmova u Europi. Možda jedini pravi sajam koji je zadržao tradiciju.

3) Strasbourg – već davno se proglasio “Glavnim gradom sajmova” Stari centar grada (UNESCO baština) lijepo uređen I šaren izgleda još bolje u doba advent. Svake je godine jedna zemlja koja dominira ponudom. Ove je godine Portugal. Na najvećem trgu Place Kleiber se podiže ogromna jelka. Prema ponudi hrane I vina I jest najbolji sajam u Europi. Ne treba zaboraviti ni 60 km udaljen gradić Colmar koji se smatra najljepšim sajmom u malim gradovima.

4) Prag – Na trgovima starog grada kuhano vino I pive teku u potocima. Vjenceslavov trg zna biti toliko pun vikendima da je teško hodati, no atmosfera je odlična I svi vole doći u Prag. Velika jelka se nalazi kod crkve svetog Nikole. Pored je I zoo sa živim životinjama.

5) Minhen – Velika jelka na Marienplatzu je okružena brojnim lijepo uređenim štandovima. Veseli Bavarci I njihovi gosti vole ovaj dio godine što se I vidi svake večeri. U kratkim kožnim hlačama I dokoljenkama mnogi traže put kroz štandove prema kući ili možda novoj pivi. Definitivno jedan od najzabavnijih sajmova.

6) Budimpešta – običaj sajmovanja za advent je star koliko I K und K monarhija.Svetkovanje na otvorenom je najživlje kod Basilike. Dobra I jeftina hrana te odlična mađarska vina su tu da nitko ne ostane gladan ili žedan. Klizalište jet u za djecu I hrabre, božićni vlak I sve što vole advent – turisti.

Ovo su najveći I najpoznatiji adventski sajmovi u Europi, no to ne znači da nema I mnogo drugih u manjim gradovima. Za ovima ne zaostaju puno Salzburg, Graz, Dresden, Berlin, Bologna, Lille, Zurich, Zagreb I drugi. Razlika je u kvaliteti ponude. U bogatijim zemljama se piju skuplja I bolja vina te jede bolja hrana. Razlika je u samoj kulisi grada u kojem se održava adventski sajam i tu dolazi do razlike u ukusima.

Neki više vole Prag ili Budimpeštu, mnogima je Beč neprikosnoven, Francuzima Strasbourg i tako dalje. Svatko hvali svoje kao što I mi volimo naš zagrebački, ali o njemu više u posebnom tekstu.

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Nassfeld, iznenađujuće drukčije skijalište

Što vidjeti u Rouenu?

Doživjeti Krakow

 

Previous articleFake location – trik koji je dobro znati
Next articleKad pročitate Natašina iskustva poželjet ćete se učlaniti u HomeExchange.com