Najljepše europske bazilike i katedrale koje morate vidjeti

Autor članka:
Podijeli:

Najljepše europske bazilike i katedrale

Sagrada familia u Barceloni je zasigurno jedna od najatraktivnijih. Nije stara i nema nekog povijesnog značaja, no sam pogled na nju je veličanstven. Genij Antonija Gaudija, koji je svojim djelima označio Barcelonu kao jedan od najljepših gradova svijeta, je najviše izražen u ovoj građevini koja još nije završena. Gradnja je započela 1886., a očekuje se da će biti gotova 2026.

katedrala u parku u Barceloni

Kelnska katedrala iz trinaestog stoljeća je najposjećenije turističko mjesto u Njemačkoj. Trebalo je samo 632 godine da se dovrši. Hram, ne samo kršćanstva nego i gotičke arhitekture, nije toliko stradao u drugom svjetskom ratu. I danas stoji nad rijekom Rajnom i kao da nadgleda Europu. Do vrha tornja treba prijeći samo 500 stepenica kako bi se vidio predivan pogled na grad.

ktedrala u gradu Koln na rijeci Rajni

Jedna ljepša od druge

Simbol Rusije i Moskve je zasigurno katedrala svetog Basila na Crvenom trgu. Šareno i razigrano ovo pravoslavno svetište spada među najljepše svjetske građevine. Gradnju je naručio Ivan Grozni 1554. Sastoji se od devet posebnih crkava koje su posvećene različitim svecima. Danas je muzej i samo jednom godišnje se u njoj održava misa. Legenda kaže da su po završetku gradnje arhitekte oslijepili kako ne bi više nikad mogli sagraditi nešto tako lijepo.

Crveni trg u Moskvi

Milanski Duomo je jedna od najljepših sakralnih građevina u Italiji, a takav epitet u zemlji crkava i katedrala nije lako ponijeti. Nalazi se u središtu grada mode i dizajna i monumentalnošću se baš dobro uklapa u velike ideje Milana. Dobro je znati da je gradnja započela u četrnaestom stoljeću pa treba zamisliti kako je tek tada izgledala. Najveća je u Europi. U nju stane 40.000 ljudi.

Milanski Duomo

Duomo u Firenci je još jedno čudo arhitekture srednjeg vijeka koje bi moglo ponijeti epitet najljepše u Italiji i u Europi. Pokazatelj je bogatstva i moći familija koje su vladale Firencom i novčarskim tokovima područja koje se danas zove Italijom. Razlikuje se od drugih bojama kamena kojima je građena. Bijeli, roza i zeleni mramor joj daju poseban izgled.

Duomo u Firenzi u sumrak

Teško stradala katedrala Naše Gospe – Notre Dame u Parizu je savršenstvo gotičke arhitekture. Konstrukcija je počela još tamo davno početkom dvanaestog stoljeća što je čini jednom od najstarijih u Europi. U katastrofalnom požaru u travnju 2019. je teško stradala, no radi se na obnovi. Jedan je od značajnih simbola Pariza i Francuske.  Nalazi se na otoku Ile de la Cite usred rijeke Seine.

Najljepše europske bazilike i katedrale

Bazilika svetog Marka u Veneciji je drugačija od ostalih. Primjer bizantijske arhitekture koja je imala jak utjecaj na mletačke trgovce koji su financirali gradnju u slavu grada i svog sveca zaštitnika. Treba vidjeti mramorni pod iz dvanaestog stoljeća, mozaike i grob Svetog Marka čije su ostatke prenijeli mletački moreplovci iz Egipta u Veneciju.

poplavljeni trg sv.Marka u veneciji

Katedrala svetog Stjepana u Beču, omiljenog zaštitnika gradova u srednjoj Europi, najpoznatija je po svom krovu. Dominira središtem Beča i u doba kad je sagrađena predstavljala je simbol moći Austro Ugarskog carstva. U njoj je, kako kaže legenda, Beethoven shvatio da je gluh jer nije čuo zvona. Obožavao ju je i Mozart. U njoj se održavaju koncerti, vjenčanja, a moguće je posjetiti i katakombe.

katedrala šarenog krova u Beču

Aja Sofija u Istanbulu više nije katedrala, no to je bila većinu vremena svoje povijesti stare 1.500 godina. Bila je grčka pravoslavna katedrala, a danas je džamija i muzej. Poznata je po zlatnim mozaicima u kojima prevladava zlatna, bijela i žuta boja. Preživjela je sve potrese i danas stoji kao svjedok vremena. Na ovom popisu je najstarija građevina.

Najljepše europske bazilike i katedrale

Bazilika svetog Petra u Rimu je najveća takve vrste u Europi i jedno od najsvetijih mjesta kršćanstva. U njoj se nalazi grob svetog Petra te još 91 pape. Istoimeni trg ispred ulaza te veličanstvena kupola čine dojmljiv prizor za pamćenje. Obavezno treba posjetiti unutrašnjost koja je bogata djelima najznačajnijih majstora tog doba kao i vatikanske muzeje.

Trg i bazlika svetog Petra u Rimu

Westminster Abbey u Londonu ne služi samo za vjenčanja članovima kraljevske obitelji nego se u njoj krune vladari još od 1066. Pravi gotički stil je izdvaja iz okoline relativno smušenih ulica Londona. Položaj na obali Temze pruža odličan pogled s druge strane rijeke. Big Ben koji je naknadno sagrađen je simbol prosperiteta kraljevstva. Ako volite kraljice i kraljeve, ovo je pravo mjesto za vas.

Najljepše europske bazilike i katedrale

Katedrala svete Marije od mora u Sevilli je površinom treća najveća u Europi. Prema novom računajnu kubičnih metara je najveća na svijetu. Smatra se jednom od katedrala s najviše ukrasa i obavezno je mjesto posjeta za boravka u Andaluziji. U njoj se nalazi grob Kristofora Kolumba koji je „otkrio“ Ameriku zapadnim civilizacijama.

Katedrala u Sevilji

Zašto su katedrale velike?

U doba gladi i siromaštva srednjeg vijeka graditi takve velike i skupe građevine se čini suludo. Crkva je nakon propasti Svetog Rimskog carstva trebala simbol moći kojim bi se nametnula sekularnim vladarima Europe. Bez blagoslova Pape kraljevi i vladari nisu imali autoriteta pred narodom. Morali su se pokloniti Papi kako bi dobili blagoslov, a to nije bilo jeftino. Katedrale i Bazilike su bile najvidljiviji simbol moći. Veće i više od dvoraca zemaljskih vladara izazivali su strahopoštovanje onih koji su živjeli u blatnim kolibama. Cijena gradnje koja je često bila veća od godišnjih prihoda nije bila važna jer moć je sve.

Najljepše europske bazilike i katedrale su simboli vremena, ali i važne turističke atrakcije koje danas dolaze razgledavati turisti iz čitavog svijeta.

Koji su Najljepši muzeji

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube i Tik Tok.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave