Najljepše vinske regije Europe

Autor članka:
Podijeli:

 

Najljepše vinske regije Europe: Vrijeme je za berbu grožđa. Negdje ranije, negdje kasnije, no sada je ono zlatno doba u kojem se godišnji trud pretvara u vrijednost. Vinari i vinoljupci očekuju ga s nestrpljenjem.

Vinski turizam

Ljubitelji vina i gastronomije sa zanimanjem dočekuju jesen. Vinski turizam u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj te nešto manje u drugim zemljama je vrhunski dio turističkog businessa. Francuska, recimo, ima posebnu sekciju pri turističkoj zajednici koja je specijalizirana za promociju vinskih regija. Kad bi čitav život putovali samo Francuskom ili Italijom teško da bi obišli baš sve mikroregije. Vinski hoteli niču u vinogradima pored ili u sklopu vinarija. Kako se u vinogradu gotovo uvijek nešto događa, ti hoteli produžuju sezonu na čitavu godinu. I u Hrvatskoj ih je nekoliko, recimo Stancija Meneghetti, no ponuda je još relativno mala.

Koje su najljepše vinske regije Europe?

Slovenia wine

Slovenija – Trgatev ili berba je jedno od najljepših doba za posjet ovoj divnoj zemlji u susjedstvu. U Sloveniji postoji 14 vinskih područja u tri regije. Bez obzira koji od ovih krajeva izabrali, svaki je dobar na svoj način. Primorska, Posavje, Podravje, Štajerska, Jeruzalem… Izbor je veliki i bogat.

Najlepše vinske regije Europe

Španjolska – La Rioja se nalazi na sjeveru blizu obale Atlantika. Najpoznatija i najvažnija vinska regija. U njoj se nalazi više od 500 vinarija od kojih su neke spektakularni spoj moderne arhitekture i stare tradicije vinarstva. Zasigurno jedna od top 3 vinskih regija koje treba vidjeti. Blizu je Bilbao i Baskija poznati po jednoj od najboljih svjetskih kuhinja. Središte zbivanja je gradić Logrono poznat po brojnim tapas barovima.

Austrija – južna Štajerska uz granicu sa Slovenijom. Divan brežuljkasti kraj valovito more vinograda uređeni kao po špagici. Za sve koji vole Sauvignon Blanc, ovo je regija za njih. Spada među najbolje u Europi. Vinska cesta je duga šezdesetak kilometara izmđeu Erenhausena i Leuschacha. Udaljenost od Zagreba je svega 100 km. Poznati je vinski festival u Leibnitzu.

Alsace

Francuska – Alsace. O Francuskim vinskim regija ni enciklopedija ne bi bila dovoljna, no ako bi izabrao najdražu, onda bi to bila pokrajina Alsace. Prostire uz rijeku Rajnu između Strasbourga na sjeveru i švicarske granice na jugu. Gradić Colmar koji je sačuvan poput Disneylanda je središte zbivanja i kušanja Rizlinga, Pinot Grisa i ostalih sorti. Bajkovita sela usred vinograda poput Riquewihra, Ribeauvillea, Eguisheima i drugih mogu ovu regiju staviti na prvo mjesto najljepših vinskih regija Europe.

tuscany

Italija – Toskana je dom nekih od napoznatijih vinskh sorti poput Chiantia, Montepulciana i Vernaccia. Stoljetna tradicija proizvodnje vina je dio lokalne kulture življenja. U Toskani su seljaci ponosni da su seljaci i mladi ne napuštaju ognjište nego ostaju raditi na imanjima. Uostalom teško da ima bolje posla i života u ljepšem okruženju. Festival Expo del Chianti Classico se održava sredinom rujna duže od 50 godina u mjestu Greve. Toskana je dobra u bilo koje doba godine.

Najljepše vinske regije

Slovačka – Bratislava moždane zvuči na prvu kao vinska regija, no vjerujte da j. I ja sam tako mislio dok nisam proveo jedan vikend „vinobranie“ u kušanju vina po prigradskim selima. Od vrata do vrata s čašom oko vrata, da bilo je veselo. Od tada sam ozbiljno promijenio svoje mišljenje o slovačkoj vinskoj ponudi. Jeftino i dobro.

Douro Valley

Portugal – dolina rijeke Douro se proteže od Porta prema unutrašnjosti i jedna je od najstarijih označenih vinskih regija Europe te pod zaštitom UNESCA. Regija je poznata po Portu, crnom vinu koje dodaje šećer i snažni alkoholi, ovisno o vrsti. Za vrijeme berbe u vinarije se može slobodno ući i pridružiti se. Vinogradi su na strmim kaskadama nad rijekom pa je berba ručna.

Hrvatska – i mi se imamo čime pohvaliti. Kvaliteta vina i uređenost vinograda nije više rezervirana za Istru. Nova punda nastaje u drugim regijama zemlje : Kutjevo, Baranja, Ilok, Plešivica, Zagorje i Međimurje, Istra, Hvar, Pelješac i neke manje mikro regije imaju sve nešto za ponuditi. Osim Istre ponuda nije na međunarodnom nivou i to je problem. Kako nagovoriti vinara da investira u kušaonu ili vinski hotel? Teško pa osim nekoliko svijetlih primjera diljem Hrvatske još se ne može govoriti o organiziranom vinskom turizmu.

Da bi se vinski business digao na međunarodnu razinu potrebno je razumjejvanje nadležnog ministarstva i HTZ. Marljivi vinari mogu stvoriti dobar proizvod, no treba ga podržati i uložiti u promociju. Najljepše vinske regije se stvaraju, ne nastaju slučajno.

Pretplatite se na naš YouTube kanal
Zapratite moj Fb s live objavama iz svih krajeva svijeta Vlado Šestan

 

 

Nove objave