Znaš li koji su najbolji muzeji Europe? Odabrali smo TOP 10

Autor članka:
Podijeli:

Najbolji muzeji Europe su kao vrh sante leda iznad mora

Muzej kao društveni fenomen svoje podrijetlo duguje doba prosvjetiteljstva u 18. stoljeću.

Osim tih najboljih postoje i tisuće drugih. Muzeji često mogu biti razlog za posjetu nekom gradu. Neki od njih čuvaju umjetnička remek djela, neki povijesne artefakte ključne za razumijevanje naše prošlosti. Ima i modernih koji su jako zanimljivi, a ne moraju imati veze s umjetnošću kao recimo tehnički muzeji ili prirodoslovni. Ima i mnogo malih muzeja koji su našli svoje mjesto na tržištu. Posjeta muzejima raste svake godine i sve je više privatnih, pa i kod nas. Očito je to dobar business koji ima stalni prihod. Samo treba biti originalan i kvalitetan. Lako je to reći, a nije lako ostvariti.

Louvre

muzeji, mona lisa
Photo by Eric TERRADE on Unsplash

Louvre, francuski Musée du Louvre, je nacionalni muzej i galerija umjetnosti Francuske. Smješten je u dijelu velike palače u Parizu koja je sagrađena na desnoj obali Siene u 12. stoljeća. Bila je to tvrđava Filipa Augusta. To je najposjećeniji muzej umjetnosti na svijetu, sa zbirkom koja obuhvaća djela od drevnih civilizacija do sredine 19. stoljeća. Sadrži umjetničku zbirku francuskih monarha i rezultat pljačke koja je izvršena tijekom Napoleonovih pohoda i carstva Muzej Louvre otvoren je 1793. godine. U stalnoj zbirci Louvrea nalazi se gotovo 300.000 umjetničkih djela koja datiraju prije 1948. godine, a od kojih je samo 35.000 vidljivo javnosti. Ogromna kolekcija organizirana je po temama u raznim odjelima.

Galerija Tate Modern

Galerija Tate Modern
Photo by Kevin Mueller on Unsplash

Britanski nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti iz cijelog svijeta smješten je u bivšoj elektrani Bankside na obali Temze. Turbo dvorana koja izaziva strahopoštovanje proteže se duž cijele zgrade. Glavne kolekcije nalaze se između trećeg i petog kata. To su najkompletnije svjetske moderne i suvremene zbirke, uključujući umjetnine glavnih umjetnika dvadesetog stoljeća, Možete vidjeti nevjerojatna djela umjetnika kao što su Cézanne, Bonnard, Matisse, Picasso, Rothko, Dalí, Pollock, Warhol i Bourgeois. Tate Modern jedna je od najposjećenijih galerija moderne i suvremene umjetnosti na svijetu, nadmašivši njujorški MoMA i muzej Reina Sofia u Madridu.

Vatikanski muzeji

Vatikanski muzej

S preko 6 milijuna posjetitelja godišnje, Vatikanski muzeji jedna su od najpopularnijih atrakcija u Rimu. Osnovan od strane pape Julija II tijekom šesnaestog stoljeća. U njemu se nalaze tisuće umjetničkih djela.

Počeci tih muzeja sežu u 1503. godinu, godine u kojoj je tada imenovani papa Julije II darovao svoju privatnu zbirku. Od tog trenutka privatne obitelji i drugi pape povećali su zbirku muzeja do te mjere da je postao jedan od najvećih na svijetu. 1400 soba tvore iznimno važan muzejski kopleks, kako zbog  vrijednosti remekdjela koje su razni pape skupljali stoljećima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smještena.

Godišnje vatikanski muzeji godišnje prime više od 6 milijuna posjetitelja, iako je bez sumnje jedan od razloga tome što čine ulaz u Sikstinsku kapelu.

Redovi za ulaz su vjerojatno najduži u Rimu. Da bi ih se izbjeglo, poželjno je ne ići posljednje nedjelje u mjesecu (kada je ulaz besplatan) ili tijekom Velikog tjedna. Također je poželjno izbjegavati vikende, prije svega u visokoj sezoni. Prema našem iskustvu, najbolje je ići radnim danom u 13:00.

Rijskmuseum, Amsterdam

Rijks muzej Amsterdam
Photo by Christian Fregnan on Unsplash

Uživajte u nizozemskim majstorima iz 17. stoljeća, uključujući Johannesa Vermeera, Fransa Halsa i Rembrandta. U najvećem nizozemskom muzeju umjetnosti, zanata i povijesti.

Mješavina gotičkog i renesansnog stila, Rijksmuseum je nacionalni muzej smješten u zgradi Cuypers. Izvorno u Haagu, premješten je u Amsterdam 1808. godine po kraljevoj naredbi. Zbirka remek-djela prikazuje preko 400 važnih slika iz stalne zbirke Rijksmuseuma. Istaknuta djela su Rembrandtova Noćna straža, Kuhinjska sobarica Johannesa Vermeera, Zima Jana van Goyena i mnoga druga.

10 londonskih muzeja koje valja posjetiti

Britanski muzej, London

Britanski muzej u Londonu
Photo by Viktor Forgacs on Unsplash

Osnovan je 1753. godine. Kolekcija Britanskog muzeja obuhvaća preko dva milijuna godina ljudske povijesti. Uživajte u jedinstvenoj usporedbi blaga svjetskih kultura pod jednim krovom, usredotočenim oko veličanstvenog velikog atrija.

Svjetski poznate predmete poput kamena Rosetta, skulptura iz Partenona i egipatskih mumija godišnje posjeti i do šest milijuna posjetitelja.

Mnogu su putnici bili zapanjeni s grandioznošću muzejskih postavki. Savjet budućim posjetiocima je da odvoje nekoliko sati kako bi obišli što više toga. Čak i ako se ne smatrate povjesničarem amaterom, ipak ćete poželjeti navratiti – muzej uistinu ima ponešto za svakoga.

Pompidou centar, Paris

Pompidou Pariz
Photo by Adora Goodenough on Unsplash

Centar Georges Pompidou kompleks je na području Beaubourg-a u četvrti pariškog okruga, u blizini Les Hallesa, ulice Montorgueil i Marais. Dizajniran je u modernom stilu. U njemu se nalaze Bibliothèque publique d’information, prostrana javna knjižnica, Musée National d’Art Moderne koji je najveći muzej moderne umjetnosti u Europi i IRCAM, centar za glazbu i akustična istraživanja. Zbog svog položaja Centar je lokalno poznat kao Beaubourg. Ime je dobio po Georgesu Pompidouu, predsjedniku Francuske od 1969. do 1974. godine.

Više od 60.000 djela čine najveću zbirku moderne i suvremene umjetnosti u Europi. Obuhvaća XX. I XXI. Stoljeće kroz umjetnike koja su umjetnička djela imala velik utjecaj posljednjih godina. Prvenstveno muzej i centar za vizualne umjetnosti 20. stoljeća, Pompidou centar nudi brojne odvojene usluge i aktivnosti. Njegov muzej moderne umjetnosti stavio je pod jedan krov nekoliko javnih zbirki moderne umjetnosti koje su se prethodno nalazile u brojnim drugim pariškim galerijama. Česte su i privremene izložbe posvećene modernim temama.

Prvi put u Parizu?

Otok muzeja, Berlin

Berlin muzeji
Photo by Gerald Schömbs on Unsplash

Muzejski otok Berlin uvršten je u UNESCO-vu svjetsku baštinu 1999. godine. Kao jednu od glavnih atrakcija Berlina, svake godine ga posjeti oko tri milijuna ljudi.

Otok muzeja u Berlinu veliko je umjetničko djelo: pet svjetski poznatih muzejskih zgrada iz doba pruskih vladara, zajedno s modernom galerijom James Simon, čine uzbudljiv ansambl.

Pet muzeja na Museumsinselu u Berlinu, izgrađenih između 1824. i 1930. godine, ostvarenje su vizionarskog projekta i pokazuju evoluciju pristupa dizajniranju muzeja tijekom 20. stoljeća. Svaki je muzej dizajniran tako da uspostavi organsku vezu s umjetnošću u kojoj se nalazi. Važnost muzejskih zbirki – koje prate razvoj civilizacija kroz vijekove – pojačana je urbanom i arhitektonskom kvalitetom zgrada: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode Museum, Neues Museum i Pergamon Museum. 

Muzej Akropolis, Atena

Acropolis muzej Atena

Muzej Akropole (grčki: Μουσείο Ακρόπολης) u Ateni jedan je od najvažnijih svjetskih arheoloških muzeja, čija zbirka traje više od 1500 godina i zapanjujuću arhitekturu koju je dizajnirao švicarsko-američki arhitekt Bernard Tschumi. Novi muzej je otvoren je 2007. godine, pružajući Ateni dugo očekivano mjesto posvećeno jednom od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu. Čitav obilazak muzeja strukturiran je na takav način da će posjetitelji ići na svaki od katova prema kronološkom redoslijedu vremenskog razdoblja.

Muzej Akropole nalazi se u slikovitom predjelu Atene Makriyianni, u ulici Dionysiou Areopagitou. Smješten je jugoistočno ispod stijene Akropole.

Prado, Madrid

Prado muzej, Madrid

Muzej Prado, španjolski Museo del Prado, muzej umjetnosti u Madridu, u kojem se nalazi najbogatija i najopsežnija zbirka španjolskog slikarstva na svijetu, kao i remek-djela drugih škola europskog slikarstva, posebno talijanske i flamanske umjetnosti. Kolekcija Prada izvorno se sastojala od umjetnina koju su prikupili španjolski monarsi Habsburg i Bourbon.

Muzej Prado, koji je 2019. obilježio 200. obljetnicu, krunski je dragulj jednog od najpopularnijih turističkih itinerera u gradu: Paseo del Arte, gdje ćete pronaći i muzeje Thyssen-Bornemisza i Reina Sofía. Zidovi Prada obloženi su remek-djelima iz španjolske, talijanske i flamanske škole, uključujući Velázquezov Las Meninas i Goyin treći maj 1808. Njegova zbirka obuhvaća 8.600 slika i preko 700 skulptura. Ako želite izbjeći redove i gužvu, pokušajte stići čim se muzej otvori u 10 sati, ili tijekom zatišja za ručak oko 14 sati.

Belvedere, Beč

Belvedere muzeji

Princ Eugen Savojski (1663-1736), uspješni general i poznavatelj umjetnosti, dao je sagraditi palaču Belvedere kao svoju ljetnu rezidenciju – u to je vrijeme još uvijek bila izvan gradskih vrata.

Ovaj barokni arhitektonski dragulj sastoji se od dvije palače (Gornji i Donji Belvedere), u kojima se danas nalazi austrijska umjetnost od srednjeg vijeka do danas. Belvedere nije samo veličanstvena barokna palača, već i jedna od najcjenjenijih austrijskih umjetničkih zbirki – s ključnim djelima Gustava Klimta, Egona Schielea i Oskara Kokoschke. Također se mogu vidjeti, važna djela francuskog impresionizma, najvažnija bidermajerska zbirka kao i istaknuti dijelovi barokne i srednjovjekovne zbirke. Ako želite ostati vani, prošetajte (besplatnom) šetnjom formalnim francuskim vrtovima s fontanama, kipovima i kaskadama i prekrasnim pogledom.

Muzeji su mjesta koja čuvaju kulturu i znanost naše civilizacije.

Austrija i glazba

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Koji su najljepši gradovi Europe ?

Besplatne atrakcije u Londonu: ima ih za tjedan dana boravka

Nove objave