Travel AdvisorTravel Advisor

TOP 10 muzeja u Europi

U vrijeme Adventa mnogi obilaze europske gradove, uživaju u tradicionalnoj hrani, fotkaju se na trgovima i uz spomenike. Ne zaboravite obići i  muzeje, iskstvo putovanja bit će puno ljepše i potpunije.  TOP 10 muzeja u Europi:

1.Louvre

Louvre je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu. Smješten je u Palais du Louvre, na desnoj obali Seine. Najpoznatijije po Mona Lisi, brojnim Michelangelovim, Rafaelovim i Veermerovim djelima, ali i ogromnoj antičkoj zbirci. Ne čudi da  Louvre privlači najviše posjetitelja od svih svjetskih muzeja.

2.Galerija Tate Modern

Tate Modern je britanska nacionalna galerija internacionalne moderne umjetnosti u Londonu. Nalazi se na samoj obali Temze u zdanju nekadašnje elektrane Bankside.Tate modern je jedan od najvećih muzeja moderne umjetnosti i  jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu.

3.Vatikanski muzeji

Svake godine u Vatikanske muzeje dolazi četirri milijuna posjetitelja vidjeti dragocjena remek djela i skulpture te vrijedne knjige.Ovdje se zaista mogu vidjeti najveća umjetnička djela stvorena na svijetu. Nalaze u Vatikanskoj palači. 1400 soba tvore iznimno važan muzejski kopleks, kako zbog  vrijednosti remekdjela koje su razni pape skupljali stoljećima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smještena.

4.Nacionalna galerija

Nalazi se na trgu Trafalgar u Londonu. Nacionalna Galerija prava je poslastica za ljubitelje umjetnosti. Njenim hodnicima u protekloj godini prošetalo više od 6 milijuna posjetitelja.

5.Britanski muzej

Smješten je u četvrti Bloomsbury. Britanski muzej posjeduje ogromnu zbirku artefakata i svjetske umjetnosti, pa se nemojte iznenaditi ako vam ovdje dan prođe u trenu.

6.Pompidou centar

Nacionalni centar umjetnosti i kulture Georges Pompidou, poznat i kao Beaubourg radi istoimene četvrti u kojoj se nalazi, izgrađen je 1977., a sastoji se od Bibliothèque publique d’information (Javna informativna knjižnica), Musée National d’Art Moderne (Nacionalni muzej moderne umjetnosti) i IRCAM (Centar za muziku i akustična istraživanja). Nazvan je po Georgesu Pompidouu, koji je za svog predsjedničkog mandata pokrenuo ideju o izgradnji centra.

7.Otok muzeja

Na rijeci Spree u Berlinu nalazi se otočić, a na njemu muzeji. Zbog toga ga zovu Otokom muzeja. Ovdje je smješteno pet najznačajnijih berlinskih muzeja – Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode Museum, Neues Museum i Pergamon Museum. Muzejski otok je 1999. uvršten na popis UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

8.Muzej Akropole

U Muzeju Akropole izloženi su nalazi s Akropole u rasponu od prethistorijskih razdoblja, te kroz arhajsko, klasično, helenističko i rimsko razdoblje do kasne antike. Nalaziti u Ateni u podnožju brežuljka Akropole. Autor muzeja, švicarski arhitekt Bernard Tschumi, zamislio je zgradu u potpunosti izgrađenu od stakla u kojoj  se čuvaju kipovi i artefakti sa Akropole.

9.Prado

Prado je španjolski nacionalni muzej u Madridu. Smjesto se u parku Prado de San Jerónimo, po kojem je dobio ime. Dom je jednoj od najvrijednijih svjetskih zbirki slikarstva i kiparstva, iz posjeda španjolskih kraljeva te iz zatvorenih i raspuštenih samostana. Tu se nalaze djela najvećih španjolskih, nizozemskih, njemačkih i talijanskih slikara.

10.Kuća Anne Frank

Muzej Anne Frank nalazi se u središtu Amsterdama, na Prinsengracht 263. Od kada je otvorena u 1960-u, kuća je povijesni muzej posvećen Anne Frank i njezinoj obitelji. Najpoznatija izloženi predmet je crveni karirani dnevnik Anne Frank.

Posjetite zanimljive muzeje koji pomiču granice i iznenađuju. Na nekoliko sati ćete pobjeći od zime i uživati u jedinstvenom svijetu umjetnosti koji ćete otkriti na ovim čarobnim mjestima.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

10 londonskih muzeja koje svakako morate posjetiti

Muzej lavande u Provansi

Pariški muzeji koji su me oduševili, a imate ih priliku posjetiti – 1.dio

Previous articlePonajbolji restorani s lokalnim specijalitetima u Budimpešti
Next articleKako kvalitetno provesti osam dana u Keniji