Search
Close this search box.

10 najljepših gradova na Siciliji

Autor članka:
Podijeli:

Sicilija je autonomna regija u Italiji i najveći otok u Sredozemnom moru. S površinom od 25 710 km² koja uključuje i okolne manje otoke, ovo je najveća regija u Italiji. Na Siciliji živi više od pet milijuna stanovnika, od toga najviše u  Palermu. Otok je poznat po nekim od najljepših turističkih destinacija u Italiji.

“Posjetiti Italiju, a ne vidjeti Siciliju je kao da uopće niste vidjeli Italiju jer Sicilija je ključ svega.”
J.W Goethe

10 najljepših gradova na Siciliji:

1.Siracusa

10 najljepših gradova na Siciliji

Od svih gradova na ovom otoku koji plijene svojom ljepotom Siracusa je najdojmljivija. Ovaj grad sa 2700 godina dugom poviješću riznica je umjetnosti i kultura koje su se ovdje prožimale kroz stoljeća. Stari dio grada koji se nalazi na otoku Ortigia pravi je raj za turiste. Uživat ćete u obilaski, shopping i gastro ponudi ovog čarobnog povijesnog mjesta.

2.Taormina

10 najljepših gradova na Siciliji

Taormina je mjesto prekrasno danju, a čarobno noću. Sa dvjestotinjak metara iznad mora nadgleda Jonsko more. Taormina ima mnoštvo zavojitih srednjevjekovnih ulica, malih skrivenih prolaza, odlične restorane, caffe-e i barove sa sladoledom.

Najvjerojatnije najljepši dio mjestašca je grčki teatar iz 3. stoljeća prije Krista. Kroz otvor u stupovima teatra, gdje se nekoć nalazila pozornica, pruža se impresivan pogled na more, krajolik, ali za vedrog dana i na vulkan Etnu.

3.Palermo

10 najljepših gradova na Siciliji

Obilazak Sicilije nikako ne smije proći bez da posjetite Palermo! Mjesto kaosa i proturječnosti. Na ulazu u grad postoji nekoliko velikih, širokih avenija na kojima trake nisu ucrtane. Auti voze u tri, četiri, a ponekad čak i u pet traka, mijenjajući smjer bez žmigavca i sasvim nepredvidljivo. Svako prelaženje ulice izazov je za sebe i potencijalna opasnost.

Hodajući gradom možete ugledati neku od velebnih palača od kojih se ističu Palazzo Reale, prekrasna normanska palača malo udaljena od samog središta grada. U samom središtu grada je Galerija, kao i Teatro Massimo, jedno od najvećih kazališta u Europi.

Zanimljivo je iskustvo jesti u restoranima na terasi budući da je promet svugdje oko vas, ljudi hodaju među stolovima i svako malo prozuji neki skuter ili auto, ali to nikome ne smeta.

4.Monreale

10 najljepših gradova na Siciliji

Pitoreskni gradić nedaleko od Palerma. Smješten je na brežuljku Caputo nad dolinom poznatom po nasadima maslina, badema i naranči. Tu se nalazi Duomo di Monreale katedrala nastala u 12. stoljeću koja je bila uz crkvu svetog Petra u Vatikanu sve do 20. stoljeća najmoćna u Italiji. Kao i u Palermu i ove se vidi utjecaj arapskog svijeta i crkva izgleda kao da se nalazi negdje u Maroku ili Alžiru, a ne u Europi.

5.Cefalú

10 najljepših gradova na Siciliji

Neotkriveni biser Mediterana i svjedok srednjovjekovne čarolije najbolji je opis oovog priobalnog grada. Ima plaže, uske, zavojite srednjovJekovne ulice i predivne restorane sa pogledom na stjenovitu obalu. Sve to se nalazi ispod velike katedrale, jedne od najvećih crkava u južnoj Europi.

6.Agrigento

10 najljepših gradova na Siciliji

Smješten na južnoj sicilijanskoj obali; gradska ‘Dolina hramova’ zaštićena je od strane UNESCO-a kao svjetsko blago. Dorski hramovi datiraju iz 5. stoljeća prije Krista i ostaci su grčkog grada Akragasa koji je nekoć tamo postojao. Hramovi su rašireni niz stjenovitu brazdu koja se nalazi južno od srednjevjekovnog centra grada, u djelu koji je označen kao arheološki park. Gradski arheološki muzej posjeduje široku lepezu izložaka s tog područja, uključujući razne statue i pogrebne urne.

7.Ragusa

10 najljepših gradova na Siciliji

Ragusa je središte istoimene općine i pokrajine Ragusa. Nalazi na širokom brdu od vapnenca između dvije duboke doline, Cava San Leonardo i Cava Santa Domenica, na visoravni Val di Noto planine Iblea. Barokno središte Raguse je, zajedno sa sedam drugih baroknih gradova visoravni Val di Noto koji su obnovljeni nakon potresa 1693. godine, 2002. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao primjer “vrhunca i završnog procvata baroka u Europi”.

8.Catania

10 najljepših gradova na Siciliji

Drugi najvažniji grad Sicilije još od 18. stoljeća. Smještena na južnoj obali Sicilije, Catania je preživjela mnoge katastrofe poput napada pirata, teškog bombardiranja za vrijeme Drugog svjetskog rata, epidemije, glad, kao i mnoge prirodne katastrofe uključujući i razarajuću erupciju Etne 1669. godine. Ima dva rimska amfiteatra.

Zanimljivo je da je samo trećina amfiteatra vidljiva iznad površine jer amfiteatar posjeduje veliku mrežu tunela i prolaza koji su do današnjeg dana ostali vješto skriveni pod zemljom. Moguće je primjetiti da je većina katanijskih cesta, zgrada, zidova i kuća sagrađeno koristeći se Etninim crnim vulkanskim kamenom.

Catania je također poznata i kao ‘Milano juga’ zbog velike mogućnosti shoppinga, funky barova, klubova uz obalu i odličnih restorana.

9.Savoca

10 najljepših gradova na Siciliji

Ako želite osjetiti autentičnu sicilijansku atmosferu Savoca je pravo mjesto za to. Smještena je na istočnoj obali Sicilije, nedaleko od Taormine. Poznata je i kao set za neke od nezaboravnih scena iz kultog fila Kum.

10.Eolski otoci

10 najljepših gradova na Siciliji

Priča iz grčke mitologije kaže da su Eolski otoci dobili ime po grčkom bogu Eolu koji je živio na otoku Lipari u špilji iz koje je zapovijedao i upravljao vjetrovima koje je tamo zatočio. Druga legenda nam pak govori da je Eolski arhipelag bio dom grčkog boga Vulkana te dom plemena jednookih divova – Kiklopa. Danas se Eolci nalaze na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, no prijeti im izbacivanje s liste zbog još uvijek aktivnog kamenoloma vulkanskog kamenja na Lipariju. Arhipelag od deset otoka smješten sjeverozapadno od Sicilije.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor Europa

20 najpopularnijih otoka

Italija u 14 dana

6 najboljih otoka za odmor u Europi, a nisu Hrvatska i Grčka

Nove objave