Travel AdvisorTravel Advisor

Najmanja republika na svijetu

Danas najmanja republika na svijetu, Nauru, neovisnost je dobila 1968. godine. Jedina država na svijetu bez glavnoga grada.

Ova državica nalazi u Tihom oceanu, u blizini ekvatora. Riječ je o jugoistočnom graničnom području Mikronezije, blizu točke gdje se dotiču Polinezija, Melanezija i Mikronezija.

Republiku Nauru čini jedan jedini otok površine od samo 21,3 četvorna kilometra (otprilike veličine Malog Lošinja). Od svih nezavisnih država na svijetu, samo su dvije manje od Naurua. To su Vatikan i Monako. No, budući da te dvije države nisu republike, Nauru može s pravom nositi titulu najmanje svjetske nezavisne republike.

Photo by Winston Chen on Unsplash

Nauru je i najmanja otočna nacija na svijetu. Ima manje od 10.000 stanovnika, pa je po broju stanovnika druga najmanja država na svijetu. Manji je samo Vatikan s otprilike 800 stanovnika.

Zbog prirodnog bogatstva Nauru jedno vrijeme bila među najbogatijim državama svijeta, računajući prosječni dohodak po stanovniku. Otok Nauru posjedovao je velike fosfatne nakupine, podrijetlom od ptičjeg izmeta. Iskorištavanje fosfata donosilo je velike prihode, a Nauru bio jedan od najvećih izvoznika te sirovine na svijetu. Zbog intenzivnog rudarenja čak 80 posto površine otoka potpuno je uništeno, a otokom dominiraju vapnenački ostaci.

U procesu crpljenja fosfata uništene su i brojne biljne vrste, pa se ovdje mogu vidjeti tek kokosove palme, smokve i hibiskusi. Od životinja su na kopnu ima samo kukaca i ptica.

Početkom 21. stoljeća rezerve su iscrpljene i državni prihodi su se smanjili, čak 10-tak puta, unatoč pokušajima da se ekonomija preusmjeri na zaradu od neke vrste poreznog raja. Neobična je činjenica da parlament Naurua ima samo 18 do 19 zastupnika.

Nauru ima jako lijepe plaže, vrlo zanimljivo i bogato podmorje i tropsku klimu, međutim turistička infrastruktura gotovo ne postoji. Lokalno stanovništvo ne uzgaja čak ni svoju hranu, već većinu se namirnica uvozi iz Australije.

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

Koliko ima zemalja u svijetu?

20 najpopularnijih otoka

Neobične karte koje prikazuju izvorne prijevode naziva zemalja diljem svijeta

Previous articleHochkönig je skijalište koje svakako treba posjetiti
Next articleKako što više doživjeti na Islandu za tri dana