Najopasnije zemlje u 2024.: Usudite li ih se posjetiti?

Autor članka:
Podijeli:

Izvor: Family Travel Genie


Ovo su najopasnije zemlje u 2024.

Istraživanje svijeta nudi neka od najuzbudljivijih iskustava koja čovjek može doživjeti jer tako uranja u različite kulture i tradicije novih zemalja i gradova. Kada planirate putovanje u inozemstvo, postoji nekoliko aspekata koje trebate uzeti u obzir kako biste osigurali neometano putovanje. Najvažnija među njima je vaša sigurnost u toj destinaciji.

Nisu sve zemlje jednako sigurne za putnike, uključujući neke od najtraženijih destinacija. Neophodno je istražiti sve sigurnosne aspekte međunarodnog putovanja i to jednako temeljito kao što biste istraživali opcije za smještaj. Prema The Independentu, zemlje koje se smatraju najopasnijima u 2024. godini procjenjuju se na temelju sigurnosnih problema, utjecaja klimatskih promjena i opasnosti po zdravlje, pri tome koristeći ljestvicu od pet stupnjeva za procjenu. Prije nego krenete na putovanje preporučuje se pažljivo proučiti kartu rizika kako biste identificirali i izbjegli opasna mjesta.

1. Afganistan

Ulice Afganistana
© Farid Ershad from Unsplash

Nije iznenađujuće što se Afganistan nalazi na ovoj listi, s obzirom na njegovu dugu povijest nemira i sukoba koja datira iz 1980-ih. Talibani, poznati po svom strogom tumačenju islamskog zakona, trenutno upravljaju zemljom, često koristeći nasilje nad vlastitim građanima zbog percipiranih vjerskih prijestupa. Njihova kontrola komplicira pristup osnovnim potrepštinama i čini putovanje vrlo rizičnim, osobito zbog prijeteće opasnosti od terorizma.

Stručnjaci za putovanja preporučuju da Afganistan ne posjećujete osim ako to nije prijeko potrebno. Unatoč mogućim budućim poboljšanjima, oprez je i dalje najvažniji, a Afganistan i šestu godinu zaredom drži poziciju najopasnije zemlje.

2. Jemen

Ulice Jemena
© Saif Albadni from Unsplash

Ujedinjeni narodi izvijestili su kako se Jemen trenutno nalazi u najtežoj globalnoj humanitarnoj krizi. Tijekom šest godina nemilosrdnog sukoba raseljeno je 4,3 milijuna ljudi, a 14 milijuna ih je izloženo opasnosti od gladovanja i smrtonosnih bolesti. Otprilike 80% stanovništva, što je jednako 24 milijuna ljudi, hitno treba humanitarnu pomoć. Eskalirajuće kriminalne aktivnosti, uključujući oružane pljačke i otmice, dodatno povećavaju rizike za posjetitelje, a Jemen ima i najveću međunarodnu stopu kriminala.

3. Sirija

Aleppo u Siriji
© Aladdin Hammami from Unsplash

Zahvaćena građanskim ratom od 2011., Sirija je treća najopasnija zemlja. Sukob je razorio milijune, lišivši ih posla, a još je dodatnih sedam milijuna ljudi pobjeglo iz zemlje. Uništenje infrastrukture, uključujući škole i bolnice, učinilo je normalan život onima koji su ostali gotovo nemogućim. Prekršaji poput izvansudskih ubojstava, proizvoljnog pritvaranja i napada na bitne objekte čine ovu zemlju dodatno opasnom.

4. Sudan

Sudan
© Abdulaziz Mohammed from Unsplash

Južni Sudan, koji se bori s trajnim unutarnjim sukobima, smatra se najmanje mirnim područjem u podsaharskoj Africi. Sukobi obično izbijaju između islamskih protuvladinih skupina i nemuslimanskog stanovništva. Početkom 2000-ih došlo je do intenzivnog sukoba u regiji Darfur, a sudanska vlada optužena je za genocid. Tekući sporovi i politička nestabilnost čine zemlju nesigurnom za turiste, pridonoseći značajnom egzodusu iz Sudana.

5. Somalija

Somalija
© Saacid Ahmed from Unsplash

Somalijski poluotok poznat je po piratstvu, a upravo ti nezakoniti činovi predstavljaju značajnu prijetnju međunarodnoj trgovini i pomorskog sigurnosti. U kombinaciji s unutarnjim sukobima, terorizmom i nestabilnošću, situacija u Somaliji vrlo je nesigurna za potencijalne posjetitelje, a teroristički napadi često ciljaju civile i javne prostore.

6. Irak

Ulice Iraka
© Saad Salim from Unsplash

Irak je suočen s ozbiljnim prijetnjama terorizma, uključujući bombaške napade i zasjede usmjerene na javna područja, mjesta bogoslužja i vladine objekte. Rizik od napada na zapadne interese i otmica od stane terorističkih i kriminalnih skupina radi otkupnine i dalje je visok. Kriminal, korupcija i pogoršanje sigurnosti tijekom noći su i dalje jako rašireni, zajedno s opasnostima koje uključuju nasilni sukob između različitih frakcija.

7. Ukrajina

Ulice Kijeva
© Glib Albovsky from Unsplash

Ukrajina se trenutno bori s društvenim i političkim previranjima zbog oružane agresije Rusije. Političke nedosljednosti, korupcija i nizak društveni standard doprinose društvenoj nestabilnosti. Putnici koji planiraju posjetiti istočne regije suočeni su sa značajnim rizicima jer su ta područja i dalje aktivna ratna područja.

Sigurnost putnika je najveća briga

Putovanje nudi neusporedive prilike za istraživanje i uvažavanje raznolikosti kultura diljem svijeta. Međutim, sigurnost putnika najveća je briga, pogotovo u zemljama koje prolaze kroz sukobe, političku nestabilnost ili prirodne katastrofe. Navedene zemlje, od Afganistana do Ukrajine, predstavljaju različite rizike koji zahtijevaju pažljivo razmatranje i, u nekim slučajevima, izbjegavanje. Osiguravanje vlastite dobrobiti uključuje temeljito istraživanje i planiranje, uključujući konzultacije s ažuriranim kartama rizika i pridržavanje savjeta za putovanja. U planiranju putovanja sigurnost bi uvijek trebala prethoditi avanturi.


Autor naslovne fotografije: © Mohammad Husaini from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Koje su najopasnije zračne luke na svijetu?

Nove objave