Najuspješniji Wine EnoGASTRO VIP Event veliko finale upriličio u Zagrebu

Autor članka:
Podijeli:

Najuspješniji Wine EnoGASTRO VIP Event do sada nakon Rijeke, Novigrada, Splita i Zadra, svoje veliko finale i 32. po redu, event je 29. ožujka 2023. upriličio u Zagrebu u hotelu Antunović koji je za tu posebnu prigodu prvi put za javnost otvorio svoju novouređenu dvoranu Tomislav.

Wine EnoGASTRO VIP Event namijenjen je ugostiteljima i hotelijerima, kako vlasnicima tako i djelatnicima, te općenito HoReCa sektoru i gospodarstvenicima usko vezanim uz ugostiteljstvo i turizam. Nezaobilazan je događaj svima koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.

Ove godine je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica

Posjetitelji događanja
© Ivan Boban

Posjetitelje je dočekao domaćin Dantes Begić i njegov vrijedan tim, s porukom da hrvatske regije zaslužuju imati ovakvu manifestaciju, koja okuplja ugostiteljsko-turističke znalce koji će svoje znanje prenijeti ugostiteljsko-turističkim djelatnicima kako bi podigli razinu kvalitete svoje ponude i usluge. Naglasio je da je riječ o zajedničkom događaju svih sudionika, uključujući i posjetitelje koji svojim dolaskom podržavaju događaj, jer jedino zajedno možemo ostvariti izvrsne i značajne rezultate za naš turizam!

S fokusom na kvalitetu i velikim naglaskom na male proizvođače s ciljem promocije lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske, pa i šire regije. Tako su se u Zagrebu, između ostalih, predstavili podsljemenska craft pivovara i pivnica Mlinarica, slavonske mesnice Bođirković, kvarnerske morske dimljene delicije Šuškavci i prva hrvatska craft destilerija Suza. Zatim obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Orehovec kraj Ludbrega te vinske kuće iz svih dijelova Hrvatske poput Enosophie, Đurinski, Florijanović vina, PZ Pošip Čara, Pjenušci i vina Josipović i brojni drugi. Uz bok malim proizvođačima bili su i poznati brendovi Pik Vrbovec, Franck, Dukat, Mlinar, Romerquelle, a profesionalnu ugostiteljstku opremu su prezentirali Alexandercommerce, Ventidue, Protrade – Lonci i poklopci i ostali.

Posebnu pažnju i pohvale posjetitelja su privukli učenici Srednje škole Plitvička jezera, koji su predstavili svoje kuharske, slastičarske i konobarske vještine.

Učenici Srednje škole Plitvička jezera
© Ivan Boban

Publika je na Wine EnoGASTRO VIP Eventu također ciljana i probrana, dok je sudjelovanje moguće isključivo uz pozivnicu. U dobroj tradiciji dosadašnjih evenata, organizator je u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima svojim gostima omogućio sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što ovaj događaj izdvaja po svojoj posebnosti.

Brojni profesionalci su prepoznali Wine EnoGASTRO VIP Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu

Sve je to zahvaljujući tome što event nudi niz kvalitetnih, zanimljivih i korisnih tema, a ove godine je otvoren degustacijskom radionicom “Crvena vina zadarske regije… dragocjeni nektar!” pod vodstvom Manuele Plohl, vrhunske sommelierke WSET 3. razine. Predstavila je probrane etikete vinskih kuća zadarske regije MasVin, Kraljevski vinogradi, Bora, Fiolić i Škaulj.

O još jednoj važnoj temi, moći gostoljubivosti i kvalitetnoj brizi o gostu govorila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić. Istaknula je lojalnost gosta kao preduvjet za dugoročno uspješno poslovanje u svim uslužnim djelatnostima, a podizanje izvrsnosti usluge neophodnim za budućnost hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Prva vinska akademkinja na ovim prostorima i sommelierka Mira Šemić, ujedno direktorica renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije, redovito privlači veliki interes publike. Na ovogodišnjoj degustacijskoj radionici pod nazivom Mira i tri mušketira bila je u pratnji svojih prijatelja vinara Ščurek, Prelac i Matić, koji su osobno predstavili svoje etikete.

Sve što treba znati o kavi na radionici pod nazivom Arabica vs. Robusta, otkrio je Franckov barista Tomislav Mraović, nositelj prestižne SCA coffee diplome.

Nakon prvog ciklusa edukacija, uslijedila je uzvanicima uvijek najatraktivnija, enogastro-edukacijsko-degustacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smijenjivali vrhunski slijedovi, a koje je vinska akademkinja i sommelierka Mira Šemić izvrsno uparila s odgovarajućim pratećim vinima:

 • *Dry-age sashimi od brancina, čičvarda, naranča, maslinovo ulje / Zlatna Radgonska Penina selection – Sans Dosage, RADGONSKE GORICE
  MARFISH – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
 • *Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, PRELAC VINA
  MARFISH – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
 • *Dry-age brancin, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, MATIĆ VINA
  MARFISH – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
 • * Buncek i dinstano zelje s hren umakom / Sivi Pinot Orange 2021, ŠČUREK WINES
  PIK VRBOVEC – chef Marko Lučić, PIK Vrbovec
 • * Patka na  pjenici od čičoke i pestom od medvjeđeg luka / Crni Pinot, EKO BOLFAN VINSKI VRH
  HOTEL ANTUNOVIĆ – chef Matija Balent
Izlagači
© Ivan Boban

Drugi niz stručnih predavanja nastavljen je na najbolji mogući način: uz vrhunske pjenušce i sommeliera WSET 3 razine Juru Andrijaševića. On je kroz radionicu Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone, posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.

O važnosti digitalnog marketinga u ugostiteljstvu i turizmu, govorio je Ivan Boban, direktor tvrtke Cosmic Production, s višegodišnjim kombiniranim iskustvom u marketingu, turizmu i ugostiteljstvu, koji je sudionicima predavanja otkrio kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama. Ujedno je pojasnio zašto i kako odabrati najprikladniju glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz prezentaciju inovativnog ozvučenja Meridian Chapters.

Nagrađivani maslinari Deni Červar i Andrea Brečević (Červar i Rheos djevičansko maslinovo ulje) su na edukativno-degustacijskoj radionici predstavili uvijek dobrodošlu i nepresušnu temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji.

Zaključno predavanje bilo je posvećeno još jednom gastronomski važnom piću – pivu

Izlagač piva na Wine EnoGASTRO VIP Event
© Ivan Boban

Dimitar Jovanovski, master brewer iz zagrebačke craft pivovare Mlinarica, predstavio je njihove dvije etikete: Indian Pale Ale i Pusa Bo(c)k te je sudionike podučio kako degustirati pivo kao profesionalac.

Nakon završnog druženja s izlagačima, tim Wine EnoGASTRO VIP Eventa zahvalio se na povjerenju i potpori svim partnerima, pokroviteljima i uzvanicima: Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba i Turistička zajednica Zagrebačke županije uz potporu Zagrebačke županije, Hrvatska turistička zajednica, kao i pokroviteljima Grad Zagreb, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Sedmo izdanje ovog ciklusa međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca, u organizaciji agencije RICERCE MERCATO, ove je godine okupilo najveći broj izlagača, ukupno 133. Održana je 51 edukativna radionica što je privuklo čak 2.400 posjetitelja, što samo potvrđuje da je riječ o po mnogočemu posebnom i autentičnom događaju, sa sedmogodišnjom tradicijom održavanja u kontinuitetu, u pet gradova diljem Hrvatske.

Vrhunski proizvodi, stručne degustacije i sadržajan edukativni program pokazali su se kao izvrstan recept za još jedno uspješno izdanje Wine EnoGASTRO VIP Eventa, koji svoju misiju nastavlja i iduće godine jer ovakva događanja i druženja na jednom mjestu za učenje, ali i zabavu,  su neophodna, pogotovo u HoReCa i svakom eno-gastro sektoru.


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave