Travel AdvisorTravel Advisor

Nakon dugo vremena, područje EX-YU bit će rekordno povezano sa SAD-om

Područje EX-YU zabilježit će rekordnu povezanost s SAD-om nakon više desetljeća

Područje EX-YU ove godine će biti značajno povezano sa SAD-om, barem tako piše stranica EX-YU Aviation News. Hrvatska, Srbija te Bosna i Hercegovina ovog će se ljeta moći pohvaliti direktnim letovima prema SAD-u.

Iako Air Serbia od 2016. godine posluje između Beograda i njujorške zračne luke JFK, Delta i United Airlines trebali bi ući na hrvatsko tržište putem sezonskih letova od JFK i Newarka do Dubrovnika. Očekuje se da će to omogućiti start-up Pragusa.Ona koji sljedećeg mjeseca ima za cilj krenuti s letovima iz hrvatskog obalnog grada za Newark i Los Angeles. Također, sarajevska zračna luka pregovara s američkim prijevoznik Eastern Airlines o letovima iz Chicaga.

© Tim Gouw

Direktor zračne luke Sarajevo: “Pregovori su u tijeku!”

Eastern Airlines je na prvotno planirao te je čak i pustio u prodaju sezonski tjedni prijevoz od Chicaga do Sarajeva. Letovi su trebali krenuti 28. lipnja, no uklonjeni su iz prodaje. Generalni direktor zračne luke Sarajevo, Alan Bajić, prošlog tjedna je za EX-YU Aviation News rekao da su pregovori s američkim prijevoznikom oko usluga u Chicagu u tijeku. Ako letovi nastave kako je u početku planirano, to će biti prvi put da je Sarajevo povezano redovnom zračnom linijom s SAD-om. Na temelju prvotnog rasporeda, Eastern Airlines planirao je zrakoplovom Boeing 767-200ER obaviti ukupno 15 letova u jednom smjeru.

Boeing 767-300ER dolazi u Dubrovnik

Zračna luka Dubrovnik dočekat će 54 Delta Air Lines letova iz njujorške zračne luke JFK. To se odnosi na razdoblje između 2. srpnja i 3. listopada. Američki prijevoznik između ova dva grada na prodaju ima ukupno 24.408 sjedala, a svi letovi se odnose na zrakoplov Boeing 767-300ER.

© Trac Vu

Njegov suparnik United pokrenut će usluge od zračne luke Newark do Dubrovnika od 8. srpnja, a 38 letova bit će u prometu do 3. listopada. Aviokompanija je u prodaju stavila ukupno 16.264 sjedala, a ovi letovi odnose se na isti zrakoplov. United je najavio i kako razmišlja o još jednom odredištu u Hrvatskoj za 2022. godinu.

U međuvremenu, novoosnovana Pragusa.One najavila je da će od lipnja pokrenuti sezonske letove iz Dubrovnika za Newark i Los Angeles. Prema zrakoplovnoj kompaniji, letovi će prometovati tri tjedna. Letovi prema New Yorku trebali bi krenuti 21. lipnja zrakoplovom Airbus A330-200. LA usluga službeno će biti otvorena dan kasnije, 22. lipnja, a održavat će se tri puta tjedno mlažnjakom A340.  Letovi će prometovati do kraja ljetne sezone 2021., odnosno do kraja listopada. Kompanija je priopćila da će ponuditi ukupno 15.700 mjesta za letove između Dubrovnika i Newarka te dodatnih 14.700 mjesta između Dubrovnika i Los Angelesa. Očekuje se da će prodaja karata za nove rute krenuti sljedeći petak.

Transatlantski let unatoč pandemiji ostvario pozitivne rezultate

Air Serbia ovog ljeta obavlja 121 let iz Beograda za New York, a u prodaji je 62.122 mjesta. Zrakoplovna kompanija nedavno je lansirala novi proizvod na svojoj transatlantskoj usluzi. Prema direktoru tvrtke, taj proizvod je bio jedna od najprofitabilnijih ruta u 2020., ali i u dosadašnjoj 2021. godini.

© Miguel Angel Sanz

“Unatoč pandemiji, naš je transatlantski let nastavio donositi pozitivne rezultate. Bili smo jedna od rijetkih zrakoplovnih kompanija koje su letjele za New York tijekom cijele pandemije. New York 2020. i 2021. jedna je od naših najprofitabilnijih ruta”, izjavio je izvršni direktor Air Serbia, Duncan Naysmith. Komentirao je i povećanu transatlantsku konkurenciju u regiji te je rekao kako konkurenciju u regiji pozdravljaju, no da i dalje treba imati na umu činjenicu da oni imaju regionalnu mrežu povezanosti. Njihova dosljednost je i dalje prisutna, a ponuda proizvoda jedna je od najboljih u klasi.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleDobre vijesti za cijepljene: Europska unija otvara granice!
Next articleZašto volim Pulu?