Travel AdvisorTravel Advisor

Nakon ulaska u Sloveniju – karantena?

Hrvatska od subote više nije na listi „zelenih“ zemalja za ulazak u Sloveniju i za naše građane vrijediti će strože kontrole na granici.

Slovenija bilježi sve veći broj osoba zaraženih korona virusom te uvodi dodatne mjere zaštite. Tako su odlučili da se zbog velikog porasta broja zaraženih korona virusom u Hrvatskoj, od ponoći u subotu 04. srpnja vodimo kao „žuta“ zemlja. To znači da će se uvesti stroga kontrola pri ulasku u Sloveniju, i slovenskih i stranih državljana. Hrvatski državljani mogu slobodno ući u Sloveniju u sljedećim slučajevima:

  • imaju nekretninu u Sloveniji,
  • imaju rezerviran turistički smještaj,
  • prekogranični radnici,
  • zdravstveni radnici,
  • hitni slučajevi poput pogreba,
  • nositelji diplomatskih putovnica i slično.

Svi ostali moraju u obaveznu 14-dnevnu karantenu.

Putnicu u tranzitu, odnosno oni koji samo prolaze kroz Sloveniju, a dolaze iz destinacija sa “žute” liste u pravilu trebaju covid-19 negativan rezultat testa ne stariji od 36 sati.

Ova odluka se, naravno, ne odnosi na građane Slovenije koji se vraćaju doma. Oni će na granici morati dokazati gdje su točno bili u Hrvatskoj, odnosno, pokazati račune za smještaj ili druge dokaze. Cilj je spriječiti ulazak u Sloveniju bez karantene građanima koji se vraćaju iz zemalja s „crvene“ liste (Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, itd.). Za njih je obvezna 14-dnevna karantena. Odmah na granici uručiti će im se odluka o karanteni i strogo će se kontrolirati da odmah s granice odlaze na lokaciju na kojoj će provesti karantenu.

Ipak, treba napomenuti da nije samo Hrvatska „degradirana“ već će iste mjere, a i potencijalna karantena, vrijediti i za građane Francuske i Češke, dok su Belgija i Nizozemska dodane na listu „zelenih“.

Situacija u Sloveniji sve je ozbiljnija

Gledajući slovenske brojke ovakva odluka ne čudi. Naime, nastavi li se ovakav trend porasta korona zaraženih, Slovenija bi vrlo brzo mogla prijeći prag propisane epidemiološke sigurnosti.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleUskoro se može u Veliku Britaniju bez karantene iz 75 zemalja, među kojima je i Hrvatska
Next articleNovo istraživanje pokazuje da trebate više putovati u blizini svog doma