Naše novogodišnje putovanje na Bali

Autor članka:
Podijeli:

Autorica teksta: Jadranka Alač Prpić

Family friendly Bali

Nema tog skijanja, sanjkanja, klizanja ni vatrice u kaminu koji mi se mogu mjeriti s osjećajem bosih nogu u toplom pijesku dok ispraćamo zadnje sate godine, a zrak oko mene miriše nepoznato, vlažno, morsko. 

To mi je glavna misao kada za našu skupinu biram zimsku destinaciju. Kako je sin u osnovnoj školi, vezani smo najskupljim terminom, nastojimo uštedjeti gdje možemo, uzeti avionske karte na vrijeme ili dobar agencijski aranžman za let i hotel, a ostalo na licu mjesta. Nije ni lako zadovoljiti apetite nas četvero sasvim različitih putnika. Baka (67 godina) je za masaže, sunčanje, umjereno razgledavanje, muzeje i wellness. Marko (14 godina) je za zip line, rafting, jet ski i čim izađe iz aviona mora kupiti lokalnu SIM karticu jer ne daj Bože da bude dan i pol bez WiFi-ja. Adriani (6 godina) je  najvažnije da ima bazena, tobogana, sladoleda, pizze i mlijeka s pahuljicama jer ne jede ništa egzotično.  

Meni, skoro srednjovječnoj mami samo je bitno da nitko ne prigovara, ne svađa se, pa ako uspijem dobiti sat-dva na dan na plaži, s nogama u pijesku, suncem na licu i  vjetrom u kosi, to je to! 

Izbor je ove godine pao na Bali i to se pokazalo kao pun pogodak

Plaža na Baliju

Agencija Gotravel iz Zagreba ponudila nam je super cijenu za aranžman, let preko Istanbula,  hotel 4* u Nusa Dui, četiri minute pješice od plaže. 

Par tjedana prije putovanja istražila sam na Tripadvisoru koje lokalne agencije su na dobrom glasu s dobrim recenzijama jer smo željeli sami organizirati razgledavanja i imati fleksibilnost s vozačem/vodičem zbog naših različitih interesa. Izbor se suzio na dvije agencije koje su nam odmah poslale ponudu s dobrim popisom izleta i razumnim cijenama za pet dnevnih izleta s uključenim ručkom i ulaznicama. 

Let je prošao odično, Turkish Airlines je family friendly, Adriana je dobila paketić s igračkama, on board entertainment je za svakoga po nešto i obroci su stvarno raznoliki i obilni.  

Kad s Adrianom idemo na drugi kraj svijeta, treba joj barem tri dana da uhvati ritam vremenske zone, većina vremena vožnje na izletima prvih dana provede u spavanju na zadnjem sjedalu auta, propusti poneko razgledavanje, pa na smjene dežuramo na parkiralištu dok se ne probudi.  

Taman kada se nauči na sve, za dan-dva vrijeme je za povratak. Osim toga, obvezno  moram spakirati nešto grickalica, cornflakesa, keksa i kupiti mlijeko u najbližem marketu, jer nikad ne znam kad će se probuditi usred noći, gladna kao vuk jer je prespavala pola dana.  

Greška broj jedan je što nismo od kuće ponijeli kremu za sunčanje jer smo pola prvog jutra proveli tražeći dućan gdje je možemo nabaviti i na kraju je u obližnjem 5* resortu platili oko 40 eura. Niti 10 minuta niz ulicu izvan resorta koštala je doslovno 10 puta manje. Ali dobro, to su te greške prvog dana kojih imamo na svakom putovanju dok se malo ne snađemo. 

Sljedeći dan smo posjetili Nusa Penidu

Nusa Penida

Radi se o obližnjem otoku, no izlet je bio prilično naporan jer smo proveli puno sati u transferu od hotela do luke, zatim čekajući brod koji je bio blago rečeno prenakrcan ljudima i stvarima i zatim vozeći se po skoro pa nepostojećim cestama do nekoliko vidikovaca na samom otoku. Ali ipak nam jer drago da smo i to vidjeli jer je Nusa Penida još uvijek malo posjećena, priroda je prekrasna, na svakom kilometru ceste vidite baš kako ljudi žive, uzgajaju kukuruz, kokoši, svinje, djeca se igraju u blatu, banane i kokose vise na palmama, a tek pogled s vidikovaca. Stvarno da vam stane dah, što zbog ljepote krajolika, što zbog činjenice da nigdje nema zaštitne ograde, a sa mnom razigrana 7-godišnjakinja i tinejdžer koji se namješta što bliže liticama za bolji selfi.  

Ručak je bio u obiteljskom restoranu usred otoka, izgrađen odmah uz hram i farmu gdje obitelj uzgaja kokoši i krave. Nakon truskanja seoskim putem do luke, pozdravili smo se s Nusa Penidom i brodom nazad do Balija. Tek kada smo se vratili na Bali, shvatili smo koliko je zapravo mirnije, autentičnije i prirodnije bilo na Nusa Penidi. Iako naporan izlet, posebno s djecom, definitivno bismo ga ponovili. 

Sljedećih dana smo se odlučili za više poludnevnih izleta

Plaža

Tako smo odlučili kako bismo stigli uživati na plažama Nusa Due koje su zaista divne, čiste, zaštićene od velikih valova. More je  čisto, a spretne ruke lokalnih maserki za desetak eura masirat će vas sat vremena s pogledom na ocean ili isplesti Adrianinu kosu u šarene pletenice za 15tak eura. Šta čovjek više može poželjeti.

Pletenje pletenica

Silvestrovo smo proveli na Kecak predstavi koja je dio balinežanske tradicije i priča drevnu ljubavnu priču uz ritualno pjevanje muškog zbora. Sve to na kamenoj pozornici uz prekrasan hram na litici. Jedina mana su bili stvarno napasni majmuni koji nema šta nisu krali posjetiteljima, naočale, mobitele, hranu, torbice. Stvarno ih se treba čuvati. Uslijedila je riblja večera u restoranu Ganesha na plaži Jimbaran gdje smo uz vatromete, šampanjac i laganu tropsku kišu s nogama u plićaku ispratili staru godinu. Rekli bi u reklami, neprocjenjivo! 

Cjelodnevni izlet u najveći grad otoka Denpasar bio je sljedeći na rasporedu

Posjetili smo lokalnu tržnicu (slobodno preskočite svi koji imate osjetljiv želudac), lokalni muzej i hram, najveći park u gradu i zatim Waterbom Bali vodeni park. Definitivno jedan od najboljih vodenih parkova koje smo posjetili, a posjetili smo ih u zadnjih 14 godina stvarno puno, na svim kontinentima. Čisto, organizirano, povoljno, raznoliko, stvarno za svakoga po nešto. Lijena rijeka, adrenalinski tobogani, više nego dovoljno ležaljki na suncu i u sjeni, dječji bazeni, mirni kutak, dobra hrana. Totalno smo uživali, djeca pogotovo.  

Grupa koja je došla s istom agencijom sljedeći dan se preselila u Ubud, a mi smo odlučili o svom trošku ostati u Nusa Dui i otići u Ubud na dnevni izlet, jer smo usred zime zaista bili željni sunca, mora i vrućine. Ubud je udaljen niti dva sata autom, ali klima je dosta drugačija, vlažnija, više je kiše, magle i oblaka u ovom dijelu godine kada Bali ulazi u kišnu sezonu. Nismo požalili tu odluku jer smo sljedeća tri dana imali savršenu temperaturu, s par kišnih sati i taman dovoljno sunca da uživamo, a ne izgorimo.  

Resort

Na izletu za Ubud smo posjetili park leptira i orhideja, ručali i kupali u Singha jungle resortu, prošetali se šumom majmuna koji su bili nešto bolje raspoloženi nego oni u hramu prije par dana i posjetili plantažu kave. Balinežanska kava je međunarodno poznata jer dolazi od izmeta životinje Luwak koja je slična rakunu, između ostalog hrani se bobicama kave s grmlja, njen izmet se suši, peče i ispire te se zatim od tih zrna kave radi navodno najbolja kava u Indoneziji. Probali smo je, ima stvarno poseban okus, a osim Luwak kave na plantaži se može probati 15tak vrsta kave i čaja uključeno u cijenu ulaznice. 

SLIKE KAVA

Sljedeće dane iskoristili smo za razne aktivnosti

Most

Za vožnju biciklima po plaži, kupanje, adrenalinske sportove, posjet obližnjim vodopadima, veslanje na sup daskama, promatranje surfera u Nusa Dui i shopping suvenira. 

Oduševio nas je Dewdan show koji smo gledali zadnje večeri na Baliju, a prikazuje kroz ples, akrobacije i pjesmu lokalnu tradiciju, povijest otoka i folklor. Baš divan način za oprostiti se od predivnog otoka na koji smo se već odlučili vratiti. Vodič Nyoman bio nam je na raspolaganju preko Whatsapp poruka u svakom trenutku, program smo dogovarali prethodni dan i sve je odično funkcioniralo. S guštom smo ga nagradili zadnji dan jer je zaista zaslužio za ljubaznost, stručnost i prijateljstvo.  

Ako se po jutru dan poznaje, bit će ovo stvarno dobra godina. Tri putovanja već  su u kalendaru.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave