Travel AdvisorTravel Advisor

Naših mjesec dana u Japanu

Autorica teksta: Viktorija Červeni Ivić


Japan mnogi zovu zemljom izlazećeg sunca

Vjerujemo da bi mnogi Japan okarakterizirali i kao “zen” oazu. Ono što bismo mi iz naših dojmova mogli zaključiti jest da su Japanci izuzetno karakterno mirni i staloženi ljudi, ljubaznog i gostoljubivog pristupa. Iako vode vrlo užurban život, koji je najviše “utrošen” na posao.

Kroz gotovo mjesec dana obišli smo nekolicinu gradova (i otok Okinawu), od sjeverozapada pa sve do jugoistoka, gdje smo imali priliku vidjeti onaj raskošan život, ali i onaj raspuštenički.

Prvih smo sedam dana proveli u Tokiju, točnije u Shinjuku zoni, koja je jedna od najnapućenijih dijelova Tokija. Shinjuku stanica, uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao jedna od najvećih stanica javnog prijevoza u svijetu, dnevno broji 3,5 milijuna ljudi. Nama, u čijem gradu dnevno prođe dva autobusa dnevno, činilo se kao labirint koji nema izlaza. No, uz sve moguće znakove, mape te velikodušnu pomoć Japanaca, ubrzo smo s lakoćom pronalazili potrebni javni prijevoz.

Tokijo je najveći i najnapućeniji grad na svijetu

Tokyo Street

Upravo će vam zato Tokijo pokazati da sve ono što ste vidjeli samo u filmovima ili niste mogli uopće ni zamisliti, možete vidjeti i doživjeti upravo u ovom kozmopolitskom velegradu. Od elitne (polulegalne) prostitucije, najmodernije robotike i općenito tehnologije do ekstravagantnog stila oblačenja i TOP jeftine, ali ukusne hrane. Pored Talijana, Japanci se uvrštavaju u velike gurmane, ali i kuhare.

U Japanu, posebno u Tokiju, poznate su ANIME, odnosno tzv. animacijsko-crtani crtić, s kojima su opsjednuti i muškarci i žene. Ženski spol ide do tolikih razmjera da stavljaju leće za oči različitih boja, dezena i veličina, samo kako bi što pobliže poprimile izgled poznatih crtanih ličnosti.

Japanci su izuzetno veliki gurmani

Yokohama, restoran u kojem se sjedi na podu

Japanci se mogu pohvaliti odličnim kulinarskim vještinama. Ako izaberete lokalne ugostiteljske objekte (street food) u kojima obitavaju lokalci, možete se najesti za samo 3-5€ eura po osobi (i to dobro najesti). Svi ostali objekti gdje dolaze turisti, cijena hrane i pića raste i do 50%, no vjerujem da je kvaliteta svugdje podjednaka. Ako ste vegetarijanci ili vegani, trebat ćete se organizirati unaprijed jer ih nema na baš svakom koraku. Nije nemoguće, ali nije ni lako. Svakako ne čekajte trenutak kada bi vas i glad pojela, jer većina veganskih restorana traži prethodnu rezervaciju.

Kakva je situacija s javnim prijevozom?

Javni prijevoz po Tokiju je izvanredan i učestao, bilo da je riječ o kretanju po samom centru, periferiji grada ili pak vangradskom području. No, ako planirate posjetiti poznate turističke točke (Sensoj Temple, Hie Shrine, Mt Fuji, Akihabra…) savjetujemo da vas služi narodna poslovica “tko rano rani, dvije sreće grabi”, jer ćete zaista uhvatiti sreću za rukav. Već nakon 8 sati ujutro nećete biti sami, a nakon 9 ćete se gurati među gomilom ljudi.

Obzirom da javni prijevoz vozi od 6 ujutro, za neke lokacije pozovite taksi jer su cijene 50% jeftinije nego u Hrvatskoj. Iako ćete baš kao i mi na brojnim internet portalima pronaći drugačiju informaciju, mi možemo potvrditi da su taksiji zaista povoljni. Javnim prijevozom je do određenih lokacija potrebno i više od 45 minuta, ovisno o tome gdje ste smješteni te koliko imate presjedanja. Stoga računajte koliko vam doista treba od točke A do točke B.

Japan je generalno sigurna država. Niti u jednom se trenutku, bilo tijekom dana ili noći, nismo osjećali nesigurno. Kriminal je Japanu gotovo nepoznanica (nije naravno, ali je stopa kriminala zaista niska).

Nakon Tokija put nas dalje vodi u Takayamu

Takayama je malo mjesto na sjeveru Japana, udaljeno četiri sata vožnje brzim vlakom iz Tokija. Grad je poznat po Spring festivalu koji se svake godine održava u travnju. Ove se godine održao od 14. -15. travnja. Riječ je o događaju kojim se obilježava početak proljeća.

Djevojčica na Spring festivalu

Nedaleko Takayame nalazi se mini selo, uvršteno u UNESCO kulturnu baštinu – Shiragawa GO, karakterističan po tradicionalnim seoskim kućicama, koje se ističu zbog specifičnog strmog i trokutastog izgleda krova. Uglavnom su građene od drveta i slame, pa je stoga korištenje ili rukovođenje bilo kakvim zapaljivim materijalom ili uređajem strogo zabranjeno. Stanovnici se uglavnom bave poljoprivredom – nasadom riže, no i ostalih kultura. Osim toga, toplo preporučujemo posjetiti i stari grad Takayame, koji je jedan lijep primjer starog dijela Japana – u odnosu na Tokijo.

Shiragawa-GO village

Cherry blossom iliti cvjetanje japanske trešnje započinje s juga već u mjesecu veljači i nastavlja se prema sjeveru sve do početka svibnja. Imali smo sreću biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i uživati u cvjetnim ljepotama mirisa i boja ovog predivnog i prepoznatljivog stabla. Cvjetanje svake godine započinje približno u istom periodu, no prije odlaska u Japan posavjetujte se s Googlom (bloosom calendar) kako biste saznali gdje i kada započinje cvjetanje.

Iz Takayame smo se uputili u Kyoto

U Kyotu smo proveli sedam dana, a radi se o najposjećenijem japanskom gradu, koji se od svih ostalih gradova najviše istiće tradicionalnim japanskim stilom. Prije svega, prepun je hramova, budističkih statua i povijesti. Čak je i Starbucks u starom dijelu Kyota napravljen u istom stilu. Za puni doživljaj savjetujemo boravak od pet do sedam dana, jer upravo u Kyotu imate priliku biti geisha (najam kimona), iz prvog reda pozornice gledati njihov performans ili naučiti nesto o čajevima i njihovoj kulturi.

Nadalje, Park Nara koji je kao grad pretvoren u pravi mali turistički raj u kojem ćete se pobliže upoznati s malim divljačima, koji su “okupirali” veći dio područja, no koji će zasigurno “okupirati” i vaše srce.

Jelen u Nara Parku

Šuma bambusa je jedna od nezaobilaznih točaka u Japanu, pa ju stoga možete posjetiti u Kyotu, ali i u Tokiju. Naoružajte se strpljenjem jer ćete naići na velike gužve, osim ako ne ustanete ranije i posjetite je iza 7 sati ujutro kada ćete imati priliku prošetati oazom u potpunom miru i tišini.

Šuma bambusa

Avanturističkog duha ni ovdje ne nedostaje, jer je Kyoto dom japanskih majmuna Macaque, koji su svoj dom stvorili na vrhu Arashiyama parka. Park se otvara u 9 sati i cijena ulaznice je 600 yen po osobi.

Macaque majmuni

Među poznatim Shinto shrinovima, tzv. hramu Bogova ističe se “Fushimi Inari”, ujedno jedan od najposjećenijih hramova u Kyotu. Ulaz je besplatan i slobodni ste ući bilo kada tijekom 24 sata.

Fushimi Inari Shrinee

U svakom slučaju, primjetit ćete da je Tokijo u odnosu na Kyoto njegova čista suprotnost.

Ovdje smo odlučili napraviti mali predah od gradske atmosfere i odletjeli u Okinawu

Raj na zemlji ili ne? Okinawa je smještena na jugozapadu Japana te je udaljena dva sata leta iz Osake ili Koba. Naizgled predivan tropski otok koji obiluje predivnim plažama i blagom tropskom klimom s temperaturama u travnju između 20-26 °C – DIVOTA!

Međutim, kako ono kaže virtualni magazin: Instagram VS reality, dovodi nas do saznanja da je ono otok prepun američke vojske. Ako poznajete povijest Okinawe, znat ćete da je bila okupirana od strane U.S. nakon Drugog svjetskog rata do 1969. pa ne čudi da je otok uvelike amerikaniziran. Kockarnice, fast food, borba za egzistenciju, dosta derutnih građevina i kuća ne nedostaje.

Obilaskom otoka, uviđamo ogradne barijere, migove (vojni borbeni avioni) koji paradiraju zrakom te vojne jedinice koje prolaze regularnim prometnicama. Užasno puno buke koji podsjećaju na ratno stanje. A samo nekoliko metara zračne linije te iste aviobaze, nalaze se plaže i hoteli.

No, kako se ono kaže – marketing radi! Upravo je tako Amerika, odlučila pretvorili Okinawu u prekrasnu tropsku destinaciju unatoč njihovim vojnim postrojenjima i naftnim platformama. Naravno, nije sve tako crno, već nešto sjeverozapadnije možete uživati na prekrasnim plažama, ronjenju na dah ili bocama, raznim izletima brodom ili kajakom gdje se ne osjeća i ne vidi ova druga strana Okinawe. Ako vas želja i put vode na Okinawu, svakako ciljajte dijelove: Nago, Nakijin, Motobu ili pak okolne otoke Kumejima, Le Island, Tonaki.

Nakon četiri dana predaha na otoku, letimo u Osaku

Osaka Castle – Jezero

Osaka je drugi najveći grad u Japanu. Osaka je mješavina Tokija i Kyota te ćete upravo tamo naići na prelijevanje modernog i tradicionalnog. Visoke zgrade, obzervacijski tornjevi, hramovi, dvorci, bogat noćni život, široka ugostiteljska ponuda, karaoke punktevi, priroda i prekrasni pejzaži – savršen balans.

Osaka

Eiffelov toranj nećete naći samo u Parizu, vec i u Osaki, koji će vam na svojoj visini od 334 metra pružiti prekrasan pogled na Osaku, otprilike koliko je duga i široka.

Zanimljiva je činjenica kako ćete u gotovo svakom drugom gradu Japana naići na dio prirode u samoj srcu grada. Bilo da je riječ o parkovima (Yoyogi park) koji se prostire na svojih 54 hektara ili dvorcu obgrljenom jezerom (Kyoto Castle).

Ulaz u Yoyogi park

U Osaki je prvenstveno neizostavna arhitektura, koja se raspliće kroz cijeli grad. Tu su zatim muzeji, Universal Studio, aquarium kao jedan od većih u svijetu, Kuromon market, Tenna zona i brojne druge atrakcije/aktivnosti.

Iz Osake smo se odlučili uputiti na jednodnevni izlet u Hiroshimu

U Hiroshimi smo posjetili muzej i memorijalni park. Hiroshima kao takva, obzirom da je nesreča koja ih je snašla bila prije ne više od 78 godina, izgleda poput svakog drugog grada, odnosno nema ni traga tom tragičnom događaju. Jedino što je ostalo iz tog vremena je “The former Hiroshima Army Clothing Depot”, koji ujedno služi kao spomenik i “podsjetnik” na ne tako davnu 1943. godinu. Sve ostalo je obnovljeno iz temelja.

Hiroshima Peace Memorial Genbaku Dome

Muzej kroz slike, makete i videa vrlo pomno prikazuje šokantne informacije tog atomskog čina. Nedaleko muzeja, Mito Koseo, IN-utero preživjeli, prepričava svoju (stvarnu) stranu priče, jer muzej kako on prenosi, prikriva puno informacija. Uspjeli smo snimiti nekoliko kadrova njegove priče te stvoriti kratak dokumentarni isječak. Video je dostupan na Youtubu s engleskim titlovima.

Već smo ovdje brojali 26. dan u Japanu te smo posljednja tri dana proveli u glavnoj “prijestolnici” – Tokiju

Možda ćete se upitati “Zašto su se opet vratili u Tokyo?”. No, on pruža toliko da ni šest mjeseci ne bi bilo dovoljno. To vam otprilike izgleda kao da ste ušetali u filmski scenarij.

Nedaleko Tokija, kojih dva sata podzemnom, stoji Yokohama. Grad koji je prije svega poznat po najvećem robotu “Gundamu”, koji sa svojih 18 metara slavi ponos i trud nekolicine japanskih specijalista, inženjera i doktora svoje struke. Godine 2020. uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći mobilni robot na svijetu.

Gundam robot

Tek nekoliko koraka prema centru Yokohame, moći ćete na jedan dan posjetiti Chinatown čija zona uvelike podsjeća na kinesku četvrt, kako stilom tako i ponudom.

I tu već negdje dolazi email “get ready for your journey to Europe”

Mnogi kažu kako ćete doživjeti kulturološki šok prilikom posjete Japanu, no mi bismo rekli da je upravo suprotno: doživjet ćete ga kada se vratite nazad.

Pa evo nekoliko savjeta, smjernica, no i činjenica o Japanu i Japancima:

 • Napojnice su strogo zabranjene (uvredljive): istina, no može se naići (Kyoto) na teglice u restoranima koji skupljaju za putovanja. Najzanimljiviji je bio “take us to California”
 • Gotovina je prihvaćenija od kartičnog plaćanja: nije nužno tako, Japan se zaista razvio po tom pitanju, stoga tu i tamo možete naići na situacije kada gotovina neće biti prihvaćena. Primjerice, nerijetko u taksi prijevozu, punjenju Suice (kartice za javni prijevoz) na šalterima, rijetki ugostiteljski objekti, ulaznice, manje trgovine suvenirima, ulične atrakcije. 50:50 bi bila idealna kombinacija načina plaćanja.
 • Klook: praktična, jednostavna i pouzdana aplikacija za gotove sve atrakcije u Japanu. Posebno treba obratiti pažnju te ranije rezervirati “Team Lab, Shibuya sky”, najam Kimona za Geishu, Ninja i Samuraj experience
 • Koševi za smeće: na ulicama nemaju koševe za smeće, stoga sav otpad osim pvc boca i limenki, treba “skupljati” u vrećicu ili torbu te naknadno baciti u mješovito smeće u smještaju ili drugom adekvatnom mjestu.
 • Mašine za piće (vending macchine): naići ćete na njih bilo gdje, pa čak i tamo gdje nikada ne biste ni pomislili da bi ih mogli postaviti. Žedni sigurno nećete ostati.
 • Japanci i engleski: rijetki su oni koji se tečno služe engleskim, no trude se objasniti rukama i/ili nogama ili pak koriste uređaje-prevoditelje.
 • Hrana je skupa: apsolutno se ne bismo složili! Dosta smo prije putovanja čitali o cijenama hrane i pića te smo se pribojavali hoćemo li preživjeti mjesec dana, no cijene hrane po restoranima su više nego pristupačne. Prosječna osoba platit će jedan konkretan obrok između 3-7€. Naravno da postoje i oni restorani u kojima ćete “izdepilirati” novčanik, no to je već drugi par rukava.
Restoran Kobe
 • Noćni život i sigurnost: Japanci poslije posla odlaze u grad na večeru s prijateljima, kolegama, obitelji te potom nastavljaju druženje u lokalnim pubovima do ranih jutarnjih sati. Izbora IM ili VAM neće nedostajati, a sigurnost je neupitna osim ako ne tražite opasnost. Ono na što bi trebalo pripaziti je tzv. noćno druženje s damama ulica, jer se ono moze pretvoriti u gubitak materijalnog dobra. Naime, kod njih su dosta poznati klubovi za muškarce, no i za žene. Riječ je o profesionalnim, uglavnom dečkima, čiji se klub u kojem rade javno promovira na pokretnim svjetlećim vozilima gdje te potom znatiželja odvuče u ralje “legalne prostitucije”. Iako je to javna tajna i “nitko” točno ne zna što se krije iza druženja i pića, bez obzira na nisku stopu nesigurnosti treba zadržati znatiželju te promatrati iza kulisa.
 • JR pass: postoji nekoliko opcija kako ga naručiti: online a dostavom na kućnu adresu (ne znam cijenu poštarine), online kupnja s dostavom u vaš prvi smještaj (pouzdano) ili direktno u centralnoj stanici na šalteru. Iako ju naručite online, trebat ćete posjetiti njihov šalter kako biste je aktivirali. Je li potrebna? Definitivno! Osim ako ne planirate iznajmiti auto. Osim JR passa trebat ćete i Suicu koju punite na automatima ili šalteru u podzemnim i služi za bus, metro i manje gradske vlakove. Možete ju naručiti zajedno s JR-om. Osim prijevoza, s njom možete plaćati i na drugim javnim mjestima poput kioska, restorana, taksija. Na kraju ju možete vratite na aerodromu i dobijete 500yen. JR pass se automatski poništava nakon 7/14/21 dan. Ako planirate putovati do kraja ove godine, kupite ga najkasnije do rujna jer najavljuju poskupljenje JR-a.
 • Internet: opcija su SIM card ili mobilni WiFi uređaj. Mi smo se odlučili za mobilni uređaj jer ionako sve eventualne pozive obavljamo preko WhatsAppa, Vibera ili Messengerom i što je najvažnije nije potrebno dopunjavanje računa. Mjesec dana mobilnog WiFi-ja s osiguranjem od krađe, gubitka i loma platili smo 250€ i bili smo jako zadovoljni. Jedina mana mu je što se brzo prazni, ali power bank rješava i taj problem.
 • DASHI je vrsta začina koja se koristi u gotovo svim jelima, a sastav je riba, morske alge i/ili shiitake gljive. Stoga, ako ste strogi vegani ili vegetarijanci na ovaj sastojak naići ćete i u vegetarijanskim jelima.
 • Capsule: smještajne jedinice na koje ćete naići gotovo svugdje u Japanu. Cijena im je pristupačna, lokacija uglavnom u centru grada ili njegovoj blizini, a komfornost i udobnost je u skladu s cijenom. Jedina mana je što je za one osjetljiva ili lagana sna ponekad “bučna” opcija s ograničenom privatnošću. Capsule su uglavnom odvojene, posebno za žene i posebno za muškarce, ali se mogu naći i mješovite spavaonice koje unutar objekta imaju odvojen WC i tuševe za svaki spol. Cijene smještaja se kreću od 15€ po osobi na gore, ovisi za koliko osoba odjednom radite rezervaciju, na kojoj lokaciji, koliko unaprijed ili last minute te kakvu kategoriju (apartman, stan, hostel, capsule, hotel s određenim brojem zvjezdica). No, svaki će vas ostaviti bez daha jer zaista drže nivo čistoće, ljubaznosti, ali generalno i kvalitete.
 • Što ponijeti sa sobom? Osim ako nemate specijalnu kozmetiku, sa sobom osim osnovne odjeće i obuće ne trebate ništa, jer gotovo svaki smještaj ima šampon za kosu, regenerator, gel za tuširanje, pidžamu, papuče, britvice za brijanje, četkicu i pastu za zube, blazinice za lice, štapiće za uši, neki čak i kozmetičke preparate za pranje, čišćenje i hidrataciju lica. Odjeća nije toliko skupa tako da ako zafali koji komad uvijek ga možete kupiti.
 • Pranje i sušenje odjeće: na svakom koraku, ako ne i u vlastitom smještaju, naići ćete na samoposlužne praonice koje nude i pranje i sušenje odjeće. Cijene pranja su od 300-600yen/35min te 100yen/30min. Stoga zaboravite na kuhanje odjeće, ovo je čisto da se roba osvježi od znoja i opere od nekih laganih mrlja.
 • Restorani koje preporučujemo: Chao Chao gyoza Kyoto, Yakiniku Douraku kobe steak Kyoto, Kura Sushi Tokyo, Omodie street. Svaki objekt je top iako ćete teško naići na baš toliko loš restoran.
Tradicionalni restoran u Kyotu
 • Klanjanje Japanaca: primjetit ćete da se klanjaju učestalo i na svim mogućim mjestima prema svima oko sebe – to im je dio kulture.
 • Bilo bi lijepo da naučite nekolicinu japanskih riječi: Arigato (hvala), Kon’nichiwa (dobar dan), Hai (potvrdan odgovor – DA), Ichi (jedan), Ni (dva), Mittsu (tri).
 • Google maps: drži vodu i kad majstori odu. Točan je i precizan za sve lokacije.
 • Adapter za utičnice: ponesite ga iako ga hoteli znaju imati besplatno na raspolaganju za goste.
 • Krema za sunčanje i šešir/kapa su vam prijeko potrebni, pogotovo od travnja pa sve do rujna, jer izgorite u roku “keks”.
 • Repelent za komarce i nije toliko bitan, barem mi nismo imali poteškoća. Osim ako ne kampirate pored močvare.
 • Temperature u mjesecu travnju variraju od 10 °C tijekom jutra, do 22-24 °C tijekom dana pa sve do 14-18 °C predvečer. Kiše se znaju pojaviti kroz dan, dva i tu vam treba dobra vodonepropusna obuća jer ćete kišobrane naći na svakom koraku po ulicama i besplatno su na raspolaganju svima.
Kišobrani za posuđivanje u vrijeme kiše

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleGdje je najbolje spakirati dragocjene predmete?
Next articleMeneghetti Val Gambalera 2015. najbolje ocijenjeno hrvatsko vino na Concours Mondial de Bruxellesu