Travel AdvisorTravel Advisor

Naučite nešto novo u edukativnom centru Eko kampus “Krka”

Eko kampus “Krka” je posjetiteljski centar edukativnog karaktera

Eko kampus “Krka” nalazi se u Puljanima i riječ je o posjetiteljskom centru edukativnog karaktera s prihvatnim kapacitetima. Zahvaljujući projektu Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke preuređena je i prenamijenjena zgrada nekadašnjeg vojnog kompleksa. Sada se tu nalazi Eko kampus “Krka” koje predstavlja moderno interpretacijsko-edukacijsko i volontersko središte. Kampus je namijenjen djeci, studentima, volonterima i istraživačima te svim onim posjetiteljima koji žele više upoznati bogatu prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu Nacionalnog parka “Krka”.

Kompleks se sastoji od Arheološke zbirke, Hrama prirode, Laboratorija prirode, Škole u prirodi (amfiteatra), Volonterskog centra i Konferencijske dvorane.

Arheološla zbirka

U njoj su izloženi predmeti pronađeni u iskapanjima na području rimskog vojnog logora Burnuma. Izloženi predmeti nalaze se u sedam prostorija na dvije etaže tematski uređenih prema vrsti i kontekstu izloženog materijala. Na prvom katu možete pronaći predmete koji pripadaju rimskom graditeljstvu, predmete za svakodnevnu upotrebu, kamene i epigrafske spomenike, predmete vezane za amfiteatar, konjaništvo, legije te svakodnevni život i običaje vojnika. Na drugom se katu nalazi interaktivna multimedijska tehnika, postavljena s edukativnim i didaktičkim ciljem, namijenjena prije svega djeci i mladima.

© NP Krka

Hram prirode

Predstavlja prirodoslovnu zbirku u kojoj je prezentirana prirodna baština zaštićenog područja, a sve je prikazano uz pomoć najsuvremenije tehnologije i dizajnerskih rješenja. Izložbeni prostor sastoji se od šest tematski uređenih prostorija smještenih u podrumu i na dvama katovima. Zbirka je u maksimalnoj mjeri interaktivna jer će se posjetitelj naći u ulozi istraživača koji igranjem različitih uloga otkriva postav pokrećući sadržaje koji su u njega implementirani.

Laboratorij prirode

Edukacijski centar za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Omogućava održavanje različitih edukativnih, kreativnih i popularno-znanstvenih programa, a stalna interaktivna izložba ima interpretacijsku i edukacijsku namjenu. U suvremeno opremljenoj multifunkcionalnoj dvorani mogu se održavati predavanja i radionice, u izložbenom hodniku izlagati dječji radovi, na tematskom igralištu igrati razne igre, a na otvorenom održavati projekcije zahvaljujući multimedijskom sustavu za kino u prirodi Amfiteatar za radoznale.

© NP Krka

Amfiteatar

Idealan za školu u prirodi i zapravo je vanjski produžetak Laboratorija prirode te predstavlja edukacijski centar na otvorenom. Udaljen je pet minuta hoda edukativnom stazom i obuhvaća prostor za projekcije, predstave, recitale i slične sadržaje. Sastoji se od tribina za polaznike i platoa za predavanje s panoom za projekcije na otvorenom. Opremljen je i svom potrebnom opremom: projekcijskim platnom, razglasom, projektorom, rasvjetom i reprodukcijskim uređajima.

Volonterski centar Titius

Ime je dobio prema antičkom nazivu za rijeku Krku, a predstavlja  istraživački centar koji sadrži smještajne kapacitete hostelskog tipa i laboratorije za istraživače. U prizemlju se nalazi laboratorij, na prvom katu dnevni boravak sa standardnim sobama i sobama za osobe s invaliditetom, a na drugom katu sobe s kupaonicom. U sklopu volonterskog centra uređeni su blagovaonica i Internet cafe te služe kao prostor za opušteno međusobno druženje posjetitelja, ali i sa stručnim zaposlenicima Eko kampusa “Krka”.

© NP Krka

Konferencijska dvorana

Ima kapacitet 120 sjedećih mjesta te je u potpunosti opremljena audiovizualnom opremom koja jamči visoku profesionalnu razinu i jedinstvenost događanja u njoj. Može se i pregraditi, odnosno pretvoriti u manju dvoranu.

 

Glavni prezentacijski i informativni elementi u prostoru kampusa povezani su kružnim pješačkim stazama s informativnim tablama o biljnim i životinjskim vrstama u Parku. Eko kampus “Krka” može se obići uz pratnju zaposlenika tijekom cijele godine ili samostalno uz pomoć karte lokaliteta.

 


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNajbolji savjeti za planiranje sljedećeg odmora
Next articleKreće li rat protiv apartmanizacije?