Neke činjenice o Turskoj koje možda niste znali

Autor članka:
Podijeli:

Još par stvari  koje su me fascinirale u Turskoj:

Turska je nevjerojatno plodna zemlja i bogata hranom. Svaki pedalj zemlje je obrađen i nema mjesta gdje nisu postavljeni staklenici u kojima se proizvodi povrće i voće. Isto tako se na svakom obronku mogu vidjeti stada koza, ovaca, krava ili konja. Ništa nije prepušteno slučaju.

činjenice o Turskoj

Turska svu svoju hranu proizvodi sama i sve turističke lokacije se opskrbljuju iz vlastitih izvora. Dakle kompletno je samoodrživa. Turska je prvi uzgajivač lješnjaka u svijetu i među prvih deset po proizvodnji maslina i maslinovog ulja. Na svakog stanovnika Turske ide tri stabla maslina. Dakle, lako je izračunati da imaju oko 240 milijuna stabala maslina.

Poznati su i po proizvodnji duhana, meda i suhih marelica. Naravno da imaju  odličnu ribu i veliki izbor morskih plodova.

činjenice o Turskoj

Čistoća – svi gradovi, sela, mjesta i ceste su ekstremno čisti. Uz ceste je posađena trava, sve zelene površine su uređene i hortikultura je na visokoj razini. Puno se značenja pridaje tome i Turska zaista može biti primjer mnogim zemljama u Europi.

činjenice o Turskoj

Isto tako su pješčane plaže čiste i održavane, a more je jedno od najljepših na svijetu.

Zanimljivo je i to da je tulipan  turski cvijet kojeg je jedan od stranaca, austrijski poslanik u Turskoj, zaintrigiran ovim cvijećem nalik turbanu donio u Beč iz Carigrada. U Beču ih se posadilo  u vrtove habsburškog cara Ferdinanda i  lukovice tulipana su procvale pod stručnom brigom Charlesa de L’ Éclusea, francuskog botaničara koji je poznatiji po svom latinskom imenu Carolus Clusius. Ubrzo je Clusiusova slava privukla pažnju Leidenskog sveučilišta u Nizozemskoj, koje ga je nagovorilo da postane upraviteljom botaničkog vrta sveučilišta.

činjenice o Turskoj

U listopadu 1593. Clusius je sazalihom lukovica tulipana došao je u Leide. Nekoliko mjeseci kasnije, to jest u proljeće 1594, Clusiusov novi vrt postao je mjesto gdje je procvao prvi tulipan u Nizozemskoj. Turci su to cvijeće nazivali dülbend, što na turskom znači "turban" pa je ta riječ postala etimološko izvorište riječi ‘tulipan’.  Danas je tulipan je od najvažnijih nizozemskih izvoznih proizvoda.

Ljudi su izuzetno ljubazni, veseli i gostoljubivi. Osjeća je ta toplina i otvorenost na prvu. Jedan od trenutno najpopularnijih Turčina u svijetu je dr. Oz – Mehmed Oz i možete ga vidjeti na reklami Turkish Airlinesa jednoj od trenutno najboljih avio kompanija na svijetu koja u avionu još uvije poslužuje toplo jelo. No, malo se poskliznuo sa svojim savjetima pa je izgubio popularnu seriju sa savjetima.

mediteranska zemlja

Turci osim što piju tursku kavu koja se priprema u užarenom pijesku, piju uglavnom ČAJ što je jedan od najtipičnijih turcizama u hrvatskom jeziku. Poznat je čaj od jabuke, Elma, zatim Sultanov čaj ili crni čaj. A o začinima da i ne govorimo.

Turska hrana je meni jako ukusna. Temelji se na puno povrća (tikvice, patlidžani, paradajz, paprika, cikla, blitva, krastava, špinat), ribi, plodovima mora i mesu – janjetina, ovčetina, puretina. Nisam nikada jela bolju puretinu nego u Turskoj. Inače Amerikanci su uzeli riječ Turkey za puricu. Fora zar ne?

mediteranska zemlja

U Turskoj iako je službena valuta turska lira,  sve možete plaćati u eurima. Savjetujem da usitnite eure tako da možete lakše plaćati. Što se tiče cijena nije baš sve tako povoljno kako se govori. Tursku kavu ćete platiti  2 eura, čaj 1 euro. Bilo kakav i najmanji suvenir košta barem 1 euro.

Ono što se isplati kupovati je zlato (iako  prati svjetsku burzu) jer je izrada jeftinija, turska koža jer je  zaista kvalitetna i povoljnija, a i  pamuk je odličan. Zato kupite ručnike, pokrivače, posteljinu. Isplati se.

činjenice o Turskoj

Turska ima 8333 km morske obale što je 8 puta više od Hrvatske. Ima i otoka ali daleko manje od Hrvatske, a zanimljivo je da mnogi otoci blizu turske obale pripadaju Grčkoj s kojom Turska nikada nije bila u dobrim odnosima. Između te dvije zemlje su stalno prepiranja i prepucavanja.

U Turskoj se puno gradi, investira i zemlja je u stalnoj ekspanziji iako se dolaskom predsjednika Erdogana na vlast situacija mijenja. Rusi ne trebaju vizu za Tursku pa su tamo najbrojniji turisti. Osim što se odmaraju, ulažu u nekretnine i biznise. U mnogim hotelima ćete uz turski naići i na ruske natpise i informacije.

činjenice o Turskoj

Zaključak je da ću ovo putovanje dugo pamtiti i da je na mene ostavilo dubok dojam. Želim se ponovno vratiti u tu divnu, toplu i šarenu zemlju. Kao prvo želim razgledati i uživati u Istanbulu prije svega kroz turske pisce i književnost.

činjenice o Turskoj

Zatim želim se vratiti u Izmir i posvetiti mu dovoljno vremena da ga bolje upoznam. Na listi želja su još Bodrum, Kapadokija, grad Konya, maleno mjesto Kaš. Dakle vraćam se, to je sigurno.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/baloni-u-kapadokiji/

Što treba znati prije prvog putovanja u Istanbul

Istanbul gastro meka na Bosporu

Nove objave