Travel AdvisorTravel Advisor

Neobični i prekrasni božićni običaji

 

Neobični i prekrasni Božićni običaji

Utrka polugolih Djedova Božićnjaka, demoni, figurica sa wc školjkom u jaslicama. Običaji su ovo koji nude posve novu perspektivu blagdanske sezone.

U doba blagdana tradcijia obiteljskih okupljanja zeajednička je gotovo svima u svijetu. Ponekad je to dobro, a ponekad baš i ne. Želite li iskusiti nešto potpuno drugačije ove godine? Blagdane koji ne uključuju druženje sa obitelji i prekomjerno uživanje u hrani i piću.

Božićni događaj kakav još niste vidjeli? Evo nekih od najneobičnijih načina da provedete Božićne blagdane.

Djed Božićnjak bez odjeće

Utrka Božičnjaka odjevenih samo u kape i donji veš već je tradicija na ulicama Budimpešte. Sudionici ove bizarne utrke sastaju se na krovu West End City Centra. Trče oko centra, zatim kroz  Nyugati tér, Oktogon, i natrag. Zastaju na svim velikim raskršćima kako bi napravili par vježbi i otpjevali neku božićnu pjesmu.

Borba dobra i zla za Božić

Svi vole borbu dobra protiv zla! Jeste li se ikada zapitali ima li Djed Božićnjak neprijatelje? Djed Božićnjak dobroj djeci donosi poklone. No, u Europi je je niz likova koji zločestoj djeci na poklon ostavljaju ugljen. Najpoznatiji od njih svakako je Krampus!

U Njemačkoj i Austriji toliko je popularan da postoje vikend manifestacije u njegvu čast – Krampusfest.

patrick.neves.photography

Božićne zvijezde u Meksiku

Po staroj meksičkoj priči, jednog davnog Božića, siromašna djevojčica došla je u lokalnu crkvu. Plakala je jer nije imala što ostaviti malom Isusu. Prijatelj joj je rekao da bilo što što ostavi bilo lijepo jer je od srca. Nabrala je buketić trave uz cestu i odnjela u jaslice. Dogodilo se čudo i ove travke pretvorile su se u prekrasno crveno cvijeće. Danas je cijeli Meksiko u vrijeme Božića okićen božićnim zvijezdama.

 

@maistovivai

Neobične jaslice

Jaslice su uobičajena dekoracija u vrijeme Božića. Međutim, u Španjolskoj imaju jedan dodatak koji nebiste očekivali. Zove se Caganer. Čovječuljak spuštenih hlača na toaletu.

@dirkvanhook

Tradiciju su uveli lokalni farmeri, a trebala bi donijeti bogatu godinu svakoj kući u čijim se jaslicama nalazi.

Neobični i prekrasni Božićni običaji.

Travel Advisor Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Advent u Budimpešti

Božićni sajmovi u Beču

Zagreb advent 2017

 

Previous articleAbu Dhabi – kako najbolje provesti dva dana !
Next articleKako odabrati opremu za skijanje ?