Travel AdvisorTravel Advisor

Nizozemska vlada zove svoje građane da se vrate iz Hrvatske

Europske zemlje ni mjesec dana nakon popuštanja mjera za putovanje ponovo se zatvaraju.

Nizozemska vlada ne preporučuje putovanje u Hrvatsku

Najgore što se može dogoditi Hrvatskoj i turizmu usred sezone je počelo s Nizozemskom. Nizozemska vlada savjetuje turistima da se po hitnom postupku vrate u svoju državu. Preporučuje se i da po povratku ostanu 14 dana u samoizolaciji.

Mjere su uvedene u utorak 21.7.2020.

Za Hrvatsku je izdano narančasto upozorenje koje znači da se može putovati samo ako se baš mora i da se preporučuje četrnaestodnevna samoizolacija po povratku. U priopćenju Ministarstva vanjski poslova Nizozemske se navodi da nije preporučljiv ostanak u Hrvatskoj. Preporuka vlade je i da putnici prate situaciju svakog dana jer se situacija može naglo pogoršati bez obzira o kojoj se zemlji radi.

Tisuće turista se trebaju vratiti

Ne zna se točan broj Nizozemaca na ljetovanju Hrvatskoj, ali se vjeruje da se radi o tisućama ljudi. One koji su uplatili paket aranžmane će vratiti agencije preko kojih su platili ljetovanje. Danas ili sutra se organiziraju prvi povrati turista koji su uplatili preko TUI Nizozemska. Neke agencije javljaju da je to samo savjet i da neće vraćati one koji ne žele.
U Nizozemskoj, kako je javljeno, ta mjera nije svugdje primljena s odobravanjem jer su primjerice u Portugalu i Španjolskoj samo neke regije stavljene u tu zonu. Navodi se kako se u Istri ne događa ništa strašno i kako tamo pada ukupni broj zaraženih.
Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (EDCD) Hrvatska se nalazi među prvih šest europskih država prema broju zaraženih na 100 tisuća stanovnika. To navodi nizozemski Nacionalni institut uza zdravstvo.

Nizozemska ima puno lošiju epidemiološku situaciju nego Hrvatska

Nizozemska do sada broji preko 52.000 stanovnika zaraženih COVID-19 virusom i čak 6.000 smrtnih slučajeva. S druge strane u Hrvatskoj je registrirano sveukupno 4.500 zaraženih i samo 125 smrtna ishoda. I kada se uzme u obzir da je Nizozemska malo više od četiri puta veća od Hrvatske i dalje je značajno ispred Hrvatske u broju zaraženih i umrlih.

Osim Hrvatske na narančastoj listi su se našle i Bugarska, Rumunjska i Švedska. Ako se nakon Slovenije i Nizozemske takva odluka proširi na Njemačku, Austriju i druge zemlje to će značiti kraj ljetne sezone za mnoge turističke subjekte.

 

Previous articleKamena čipka Jadrana
Next articleTko zna koja je budućnost turizma?