Travel AdvisorTravel Advisor

Nova biciklistička ruta u New Yorku: ruta Buffalo – Albany

Saznajte više o ruti Buffalo – Albany koja je dio nove biciklističke rute u New Yorku

Prije nekoliko dana napisala sam članak Nova biciklistička ruta u New Yorku za koju sam saznala preko New York Timesa, a završila sam ga tako da sam obećala i drugi dio. Ako ste tekst slučajno propustili, pročitajte ga jer ćete tamo pronaći informacije o ruti koja povezuje New York s kanadskom granicom. Ovo je nastavak priče o novoj biciklističkoj ruti u New Yorku i vrijeme je da saznate nešto više i o drugoj ruti, onoj koja povezuje Buffalo s Albanyjem. Kao i u prethodnom članku, prenijet ću vam doživljaje novinara koji je prošao tom rutom.

Ruta Buffalo – Albany

Prošarana gradovima uz kanale koji govore o bogatoj i često čudnoj povijesti širenja Amerike na zapad, staza Erie Canalway – biciklistička staza od 360 milja (nešto manje od 580 kilometara) koja povezuje Buffalo s Albanyjem – prava je ruta za uživanje. Novinar je razgovarao s jednim od izdržljivijih biciklista kojemu je od jednog do drugog kraja trebalo nešto više od 31 sat (zaustavljao se samo kako bi se protegnuo i nešto pojeo), što je impresivno.

Kanal Erie, dovršen 1825. godine, ne samo da je naciji otvorio put trgovini, već je bio i svojevrsna psihička magistrala koja je u 19. stoljeću privukla stalan tok slobodoumnika: abolicionisti, mormoni, spiritualisti, adventisti i sufražisti mogu pronaći svoje korijene na ovoj plodnoj žili države New York.

Gradovi uz stazu, koja je mnogo etabliranija od one sjeverne/južne, teško se mogu vidjeti s međudržavnog autoputa. Zbog toga su vrlo gostoljubivi za bicikliste.

© Ryan Thorpe

Pristup

Ljudima koji žive u New Yorku nije baš lako doći do staze Erie Canalway. Novinar ima obitelj u Buffalu pa je zato krenuo od tamo. Na biciklističku avanturu krenuo je s 22-godišnjim sinom. Planirali su biciklirati tjedan dana do Albanyja, gdje su ostavili sinov auto, a zatim bi se vratili doma u Brooklyn.

Preporučuje da stazu podijelite s tjelesno spremnom mladom osobom koja rado nosi polovicu opreme za kampiranje i nestrpljiva je voziti ispred te će vas pustiti da idete svojim tempom.

Vožnja biciklom je relativno lagana. Od toga je 85% na namjenskoj biciklističkoj stazi koja je većinom ravna i popločana ili od lomljenog kamena. Gradovi nikada nisu udaljeni više od 20 milja (oko 32 kilometra), pa je dosta jednostavno voziti se do hotela svake večeri.

Nedaleko od staze postoji nekoliko državnih parkova u kojima možete podići šator, ali su oni isplanirali “divlje kampiranje” na brani uz kanal. To su mjesta za planinare, bicikliste i nautičare koji se tamo zateknu prvi put. Travnjaci su jako dobro njegovani pa ćete se možda i začuditi što se koriste za kampiranje.

Novinar je razgovarao i s Robin Dropkin, izvršnom direktoricom Parks & Trails New York i ženom koja stoji iza neophodne karte i vodiča “Bicikliranje kanalom Erie”. Potvrdila je da su to bili predloženi kampovi, ali se složila da su malo izloženi. Novinar kaže da se osjećao kao da kampira u Central Parku. Unatoč tome što su nakrcali bicikle šatorima, vrećama za spavanje i opremom za kuhanje, uglavnom su se držali hotela.

Koje su točke ulaska?

© New York Times

Buffalo je fantastičan grad. Električna svjetla dobio je godinama prije Pariza. Međutim, ako planirate Buffalo koristiti samo kao početnu točnu, novinar preporučuje da razmislite o tome da počnete nešto dalje. Ima nekoliko lijepih kilometara uz obalu jezera Erie, ali tamo je staza splet loše označenih nogostupa, višenamjenskih staza i otežavajućih obilaznica.

Možete početi u North Tonawandi gdje Erie Canalway stvarno počinje. Novinar navodi da biste mogli učiniti i gore nego započeti svoju vožnju u Pendletonu jer se nekoliko kilometara niz stazu nalazi prva od mnogih izvrsnih slastičarnica sumnjivo blizu biciklističke staze.

Zakočite za medeno vino

Medina možda ne izgleda toliko privlačno s druge strane kanala, ali radi se o prekrasno očuvanom gradu. Svojedobno je stekao bogatstvo od medinskog pješčenjaka koji se do 1930-ih koristio širom svijeta (Brooklynski most, Buckinghamska palača). Hart House je boutique hotel koji zauzima jedan kat bivšeg proizvođača košulja, a u njemu su novinar i njegov sin prespavali jednu noć. U prizemlju se nalazi vinarija Meadworks, prava tvornica medovine koja proizvodi i prodaje umjetničko vino od meda. Poslužuje se u rustikalno-šik baru ili u otvorenom “Beegarten”.

Inženjerski podvizi: brane i tuneli

Postoji velik broj impresivnih građevina duž kanala. Brane naziva “let petorice” (the “flight of five”) u Lockportu smatraju se inženjerskim čudom: omogućile su teretnjacima uzdizanje iznad Niagare u pet zasebnih komora kao na pokretnim stepenicama. Akvedukt Nine-Mile Creek izvan Camillusa posljednji je od 32 radna akvadukta. Ogromni toranj UTICA koji izranja bez upozorenja na usamljenom polju je svojevrsni uzbudljiv trenutak na monotonom potezu.

Međutim, samo će jedna atrakcija izmamiti visceralni odgovor od neinženjera. Oko Knowlesvillea možete se spustiti niz brdo kako biste zalutali u jedini tunel koji prolazi ispod kanala Erie. Istovremeno je čudesno i uznemirujuće stajati u ovoj eho komori.

Idite obilaznicom

Vodič Parks and Trails nudi nekoliko alternativnih ruta dalje od kanala. Oko Clydea predlaže da idete obilaznicom prema jugu do slapova Seneca i prođete pored jezera Cayuga te da nakon putovanja kroz Nacionalni rezervat za divlje životinje Montezuma ponovno dođete do kanala. Novinar preporučuje da idete obilaznicom.

© Brian Tafel – jezero Cayuga

Nakon što napustite stazu i izdržite kratku, laganu vožnju uzduž prometne autoceste, pred vama će se naći kilometri seoskih staza. Novinar navodi kako putujući kroz amiška poljoprivredna zemljišta i brojna polja suncokreta više od 90 minuta nisu naišli niti na jedno vozilo.

Seneca, a ne Bedford Falls

Seneca Falls u isti mah pokušava odati počast konkurentskoj prošlosti. To je rodno mjesto pokreta za ženska prava, koje datira od prve Konvencije o pravima žena 1848. godine, pa tamo možete pronaći Nacionalni povijesni park za ženska prava i Nacionalnu žensku kuću slavnih.

Također, to je i inspiracija za “It’s a Wonderful Life”. Postoji muzej posvećen filmu (Seneca Falls zamijenio je Bedford Falls), ali zapravo sve što trebate napraviti je prošetati se rešetkastim mostom i zamisliti Georgea Baileya kako razmišlja o tome hoće li skočiti s njega.

Sobu su rezervirali u Gouldu, još jednom boutique hotelu. Kaže kako je osoblje bilo divno, iako je njihova soba imala toliko kroma i filigrana da je izgledala kao stan narkobosa u Grand Theft Auto. Ipak, hotel im je dopustio da svoje prljave bicikle spreme u konferencijsku salu.

Za večeru, vratar im je predložio da rezerviraju stol u Sackett’s Table. Začudili su se što trebaju rezervirati i to u utorak navečer u slapovima Seneca usred pandemije. Dobro da jesu jer je mjesto bilo potpuno rezervirano, i definitivno s razlogom. Na jelovniku su pačji nuggets, dekonstruirana pržena piletina, pirjani goveđi ravioli. No, tamo možete pronaći i mesnicu koja je puna mesa koje dolazi iz lokalnih izvora. Možete izabrati meso koje želite – na primjer svinjski file ili govedinu – i oni će vam pripremiti. Novinar je ovu večeru opisao kao nesumnjivo najbolji obrok na turneji.

Konačno kampiranje

© Triston Dunn

Dvojac je bio odlučan iskoristiti opremu za kampiranje koju su ponijeli sa sobom i uputili su se prema državnom parku Green Lakes. Pred njima je bilo skoro 60 milja (oko 96 kilometara), a prvo su morali proći kroz Syracuse. Upozoreni su na tamošnje užasne uvjete za vožnju biciklom. Forumi o avanturističkom biciklizmu bili su puni strašnih upozorenja o neprijateljskim gradskim ulicama i o tome kako se lako možete izgubiti.

Međutim, situacija je bila takva prije nego je prošle godine završeno proširenje vrijedno 36 milijuna dolara čime je uređeno 14 milja (nešto više od 22 kilometra) staze koje prolaze kroz grad. Nova biciklistička staza prolazi ravno kroz zapušteni dio trgovačkih centara i trgovina auspuha. Međutim, staza je lijepo uređena, a vožnja je poput laganog sanjkanja kroz urbanu autocestu.

Ubrzo su se vratili u prirodu i penjali se strmim grebenom u državni park.

Počela je i kiša…

Osnaženi noći u kampu, sljedeću noć htjeli su provesti u šatoru. Polako su krenuli, no onda su shvatili da se vijak koji pričvršćuje stalak za prtljagu njegovog sina potrgao. A onda je počela padati i kiša i to u trenutku kada ih je staza dovela na autocestu s dvije trake. I tako su biciklirali 10 mizernih milja (odnosno 16 mizernih kilometara).

Na biciklističkoj stazi su se ponovno našli u Illionu te su se sklonili u hot dog restoran koji se nalazi uz marinu uz rijeku Mohawk. Novinar priznaje kako je hrenovka na žaru u Vossu vrlo moguće bila najbolja koju je ikada probao. Međutim, to ipak nije bio razlog za podizanje šatora na ledenoj kiši pored marine. Biciklirali su malo dalje do Little Fallsa i odlučili su se prijaviti u gostionicu u Stone Millu.

© Jack Bulmer . rijeka Mohawk

Kakva sreća. Hotel je bio dio masovne zgrade iz 19. stoljeća, a upravitelj im je bez problema dopustio da i oni takvi mokri i bicikli uđu u sobu. Iz sobe se pružao veličanstven pogled na rijeku Mohawk i stjenoviti rt otoka Moss. U prizemlju se nalazila sjajna pizzeria u kojoj pripremaju pizzu iz krušne peći. U blizini se nalazila i mikropivovara i to u preuređenoj garaži koja je bila podjednako gostoljubiva za pse i za glazbenike bluegrassa. Novinar ovo opisuje kao savršen završetak izazovnog dana.

Do bedema!

Htjeli su provesti malo vremena lutajući obližnjim otokom Moss koji nudi vrhunsko penjanje po stijenama usred rijeke Mohawk. To znači da su umjesto Albanyja posljednju noć proveli u Amsterdamu i to uglavnom zato što se tamo nalazi hotel koji izgleda kao dvorac.

Amsterdam Castle Hotel nije razočarao. Radi se o nekadašnjoj oružarnici te se dvorac nalazi na vrhu brda. Dok je grad uredan i skroman, Castle Hotel je nered neskladnih oklopa, nasumičnih srednjovjekovnih oružja, neusklađenog i vrlo ukrašenog namještaja te fotokopiranih portreta lordova i dama u pozlaćenim okvirima.

Orašast je i divan. U slučaju da se u gradu nalazite petkom, novinar toplo preporučuje pomfrit u taverni Shorty’s Southside. Potpuno suprotno iskustvo na fancy osi.

Povratak kući

Novinar kaže kako su se sin i on malo umorili jedan od drugog nakon šest dana. Događa se. Međutim, valovita brda koja vode u Schenectady i njegovane staze izvan Albanyja nadahnjuju svojevrsnu zen državu. Kad je novinarova ljutnja malo popustila, usporio je i dopustio sinu da ga sustigne. Obojica su se morali nasmiješiti ljepoti beskrajne vrpce biciklističke staze.

Savjet

Ako stazu želite završiti za tjedan dana, očekujte da ćete voziti više od 50 milja (oko 80 kilometara) dnevno. Zvuči puno, ali nakon što odradite dan ili dva te udaljenosti, još četiri ili pet dana neće vam se činiti ništa strašno. Čak i pri laganom tempu od 10 milja na sat (oko 16 kilometara na sat), svaki dan imate možda pet sati bicikliranja, s vremenom za ručak i pauzu za užinu. Također vrijedi imati na umu: ako idete na istok od Buffala prema Albanyju znači da ćete općenito ići nizbrdo, a vjetrovi će vam udarati u leđa.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleZnaš li koji su najbolji muzeji Europe? Odabrali smo TOP 10
Next articlePoklonite mu najbolji poklon ovog Božića