Travel AdvisorTravel Advisor

Nova biciklistička ruta u New Yorku

U New Yorku postoji nova biciklistička ruta od 750 milja

Nova biciklistička ruta od 750 milja (otprilike 1.207 kilometara) nalazi se u New Yorku! Za nju sam saznala preko New York Timesa i smatram da će vam biti izuzetno zanimljivo saznati nešto više o njoj.

U New Yorku već postoje brojne zelene staze, prenamijenjene željezničke pruge i biciklističke staze. Međutim, prošlog prosinca se za javnost otvorila Empire State Trail – nova, 750 milja duga biciklistička i pješačka ruta koja povezuje Buffalo s Albanyjem i New York City s kanadskom granicom. Na taj način izgleda kao bočni T. S obzirom na boom bicikala do kojeg je došlo zbog pandemije, tajming je bio savršen.

Godine 2017. najavljen je ovaj projekt vrijedan 200 milijuna dolara. Tamo gdje nove biciklističke staze nisu bile moguće, na cestama su postavljeni plavo-žuti znakovi koji pokazuju put. Dodane su i neke zaštitne ograde kako bi se biciklisti zaštitili od drugih vozila.

Što je rezultat? Kombinacija zaštićenih staza, gradskih ulica, nasipa autocesta i seoskih cesta koje prolaze pored malih mjesta i gradova. Također, pruža pogled na močvare, vodene puteve, livade i planinske lance. Može se reći da je to jedan izlog povijesti i prirodnih ljepota države New York.

Nedavno su dva novinara krenula biciklima kako bi sami stekli doživljaj ove nove rute. Jedan je biciklirao od Buffala do Albanyja, a drugi od New Yorka do kanadske granice te su odlučili podijeliti svoja iskustva. Kako su opisi dosta dugi, ovaj članak bit će posvećen ruti od New Yorka do Kanade, a kroz nekoliko dana saznat ćete i koje tajne krije druga ruta.

Ruta: Lower Manhattan – Rouses Point

Sjeverno/južni dio staze, na istočnoj strani države, nije samo jedna biciklistička staza, već ih postoji puno. Razlikuju se po dužini, tipu, materijalu staze i krajoliku. Idealna je za one koji traže raznolikost.

Službena web stranica dijeli cijelu rutu od 400 milja (oko 643 km) na dva glavna dijela: Greenway Trail u dolini Hudsona (New York City do Albanyja) i Champlain Valley Trail (Albany do Kanade). Međutim, na terenu su te kategorizacije uglavnom irelevantne zbog toga što manji segmenti staze definiraju putovanje.

Pristup

Novinarka navodi kako ga je zainteresirao koncept da napusti svoja ulazna vrata u New Yorku sa svojim biciklom i 400 milja kasnije dođe na kanadsku granicu. Jedan od problema je bio što nije imala slobodan tjedan te je smislila plan. Kad god bi ona i njen muž imali slobodan dan, privezali bi bicikle za auto i odvezli se do dijela staze na kojoj je zadnji put prošla.

Gradska zelena staza, u smjeru Bronxa

© Ben Wicks

Međutim, njen prvi dan bio je bez automobila. Krenula je 30. travnja od kisoka u Battery Park Cityju na dnu Manhattana koji je zapravo ulaz u Empire State Trail. Postoji karta na kojoj se nalazi strelica koja govori – “tu si” na ovoj najjužnijoj točki. Od tamo je počela pedalirati prema sjeveru na Hudson River Greenway.

Novinarka je ovu zaštićenu stazu od 13 milja poznavala jako dobro. To je zato što mnogi biciklisti ovise o njoj jer predstavlja učinkovitu alternativu prometno zagušenim ulicama Manhattana. Za nju se kaže da je najprometnija biciklistička staza u zemlji.

© Ben Wicks

U Upper Manhattanu, zelena staza završava u ulici Dyckman i počinje mala urbana avantura – zajedno s neuglednim oznakama i popucanom cestom. Preporučuje se da se prilikom ulaska u Bronx pripazite opasnog Broadway Bridgea i zabavite kada vas staza odvede na nogostup kampusa Manhattan Collegea.

Njujorški Stonehenge i šarmantne kućice za ptice

Gradski dio Empire State Traila završava u Van Cortlandt Parku, na novom i sjajnom, iako kratkom, Putnam Greenwayu. Ova staza, koja je otvorena prošle jeseni, prati Putnam Division, stare željezničke pruge New York Centrala, koja je radila do 1958. godine.

© Troy Taylor – Putnam County

Prošla je pored jezera Van Cortlandt i Grand Central Stonesa, niza stupova koji bi neki opisali kao urbani Stonehenge. Zapravo su to uzorci kamenoloma koji su bili na razmatranju kada se gradio Grand Central Terminal u Midtown Manhattanu početkom 1900-ih.

Putnam se ulijeva u Westchester’s South County Trailway, a u Hastings-on-Hudsonu bi vam za oko mogla zapeti gradnja drugačije vrste. Radi se o šarmantnim drvenim kućicama za ptice koje vise s drveća. Izrađuje ih lokalni umirovljenik, Steve Pucillo.

Zatim slijedi North County Trailway. Vlasnici kuća čiji posjedi graniče s biciklističkom stazom izgradili su drvene šetnice, ljestve, pa čak i staze napravljene od tepiha koje su povezivale njihovu zemlju sa stazom.

Nakon 40-ak milja (oko 64 kilometara) i duboko u Westchester Countyju, novinarka se okrenula i pedalirala kući.

Lagana, lijepa i glatka: Maybrook Trailway

Svoje putovanje kroz Westchester nastavila je u svibnju. U pokrajini Putnam je biciklirala po Maybrook Trailway u Brewsteru.

Dionica od 24 milje otvorena je u siječnju, a ne postoji ništa kao vožnja po asfaltu koji je još uvijek savršeno gladak jer ga korijenje drveća i sezonski ciklusi smrzavanja još uvijek nisu uništili. Staza je u osnovi ravna, prati dio nekadašnjeg teretnog željezničkog koridora.

Prolazi se kroz močvare i nekoliko malih slapova, a na mjestu gdje Appalachian Trail prelazi Empire State Trail nalazi se most preko potoka koji je lijepo mjesto za odmor.

Igra skrivača s rijekom Hudson

Staza četiri puta prelazi poznatu njujoršku rijeku, dok plovni put ide od moćnog na Manhattanu do prilično skromnog u blizini svog izvora na sjeveru.

Najdramatičniji prijelaz je Walkway preko Hudsona. Ova široka staza od 1.5 milja, izgrađena na povijesnom željezničkom mostu od Poughkeepsieja do grada Lloyda, nalazi se na više od 60 metara iznad površine vode.

© Julio Angel Berroa

Od starih ciglana do otvorenih cesta

Novinarka se u New Paltzu sastala s Andy Beersom, direktorom Empire State Traila, kako bi se vozila stazom Wallkill Valley Rail Trail. Ispričao joj je o namjeri da se instaliraju tisuće znakova diljem države (čak je nekoliko imao i u autu kako bi mogao iskočiti i na licu mjesta zabiti još jedan). Prošli su pored šarmantnog Rail Trail Cafea (pizza iz krušne peći, pića od kelja) i starih vapnenačkih špilja, a završili su na kingstonskoj novoj stazi Hudson River Brickyard Trail. Ona će na kraju biti dio novog državnog parka na 520 hektara obale koji će uključivati ruševine ciglana.

Na sljedećem prijelazu Hudsona, na mostu Kingston-Rhincliff, pogled je bio impresivan. Međutim, prometna biciklistička traka na mostu bila je potpuno nezaštićena. Velik dio dionice od Kingstona do Hudsona je na cesti.

Zapravo, ceste čine 55% staze koja ide od juga prema sjeveru, ali vam otvorene ceste dopuštaju da doživite više stvari u svom okruženju. Primjerice na željezničkim stazama često se ne vidi dalje od gustog zelenila.

Novi dan, nova fantastična staza

Albany-Hudson Electric Trail od 36 milja (oko 57 km), između Hudsona i Rensselaera, otvorena je prošlog prosinca na ruti po kojoj je od 1900. do 1929. vozio trolejbus. Još uvijek postoji nekoliko starih skladišta.

Velik dio Electric Traila popločan je kamenom prašinom (dobro zdrobljenim, zbijenim šljunkom s kojim bicikl novinarke nije imao problema) i prošaran asfaltom.

Seoske staze prolaze kroz male zaseoke i vijugaju pored ruševina starih mlinova. Ovo područje je desetljećima bilo veliki proizvođač tekstila, a isti potoci i slapovi koji su davali vodu za trolejbus, također su pokretali proizvodnju pamuka i vune.

Novinarka je posjetila i lokalne tvrtke. Velo Domestique, nova trgovina bicikala u Valatieu koja je otvorena u autopraonici iz 1900-ih, ima cool relikt iz ranih dana biciklizma. Radi se o setu ogromnih starih drvenih valjaka koji omogućuju vježbanje u zatvorenom na vanjskim biciklima. Valjci su prethodno bili u vlasništvu policajca na motociklu i ponekad biciklu, za kojeg se kaže da je jednom zaustavio Babe Ruth zbog prebrze vožnje.

Nešto sjevernije nalazi se Smiles Soft Serve Ice Cream, obiteljski štand sa smrznutom kremom u Nassauu. Postavili su stalak za bicikle te su nedavno dodali i javni WC kako bi spasili svoj septički sustav zbog velikog broja biciklista koji prolaze.

Zaintrigirao ju je i Samascott Orchards u Kinderhooku jer se njihove jabuke prodaju na gradskim zelenim tržnicama.

Grad se nazire na horizontu

© LoveBuiltLife from Pixabay

Kada su se zgrade Albanyja počele pojavljivati u daljini, bilo je dobro ponovno vidjeti grad. Međutim, ruta zaobilazi glavni grad i nastavlja se biciklističkom stazom Mohawk-Hudson.

Dalje na sjeveru, bilo je nekoliko mirnih staza napravljenih od starih vučnih staza, zajedno s još uvijek aktivnim branama kanala i prekrasnim jezerom Champlain.

Veći dio staze Champlain Valley prati staru New York State Bike Route 9, što znači da se svako malo vozite cestom, ponekad i po raspadnutim rubovima ceste od 55 milja (oko 88 km) na sat. U Adirondacksu, State Route 22, sjeverno od Willsboroa, izvijao se do nadmorske visine od gotovo 304 metara (1000 feet). Vožnja je bila još izazovnija zbog oskudnog ruba ceste i kamiona koji su prolazili.

U Keesevilleu se cesta izravnala. Međutim, novinarka je vidjela toliko malo biciklista da je pozdravljala svakog kog je vidjela na dva kotača.

Posljednji napori do Kanade

U to vrijeme već je bio lipanj, COVID je na trenutak prestao biti prijetnja, a novinarka je uspjela povezati nekoliko uzastopnih dana kako bi završila putovanje. Danju je vozila bicikl, noću su ona i suprug pronašli smještaj na Airbnb-u, a za svoju zadnju postaju postavili su šator u kampu Ausable Point na jezeru Champlain. Bili su smješteni manje od 40 milja (oko 64 km) od Rouses Pointa, sela na američko-kanadskoj granici. Sljedeće jutro stigla je do granice i pronašla kartu s oznakom “tu si”, no ovaj put bila je na vrhu, a ne na početku staze.

Savjeti

Novinarka je podijelila i neke svoje savjete. Navodi kako je ona u interesu novinarstva prešla svaki kilometar, no da 80 milja u Adirondacksima između Whitehalla i Keesevillea nisu za svakoga. Morate biti fizički spremni da se nosite s brdima te imati čelične živce da se nosite s bukom i blizinom kamiona.

Za vožnju bez stresa preporučuje da se držite staze Hudson Valley Greenway, južne polovice rute, gdje imate brojne mogućnosti za izlete. Za noćenje izaberite Kingston ili Hudson kao središnje točke.

© Gemma Evans

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePutovanje na Maldive: što treba znati prije prvog posjeta?
Next articleNove etikete iz Bordeauxa stigle u zagrebački Vinolog!