Travel AdvisorTravel Advisor

Nove etikete iz Bordeauxa stigle u zagrebački Vinolog! 

Nove etikete iz Bordeauxa

Bordeaux je ime grada u pokrajini Bordelais, svjetskoj prijestolnici crvenih cuvéea. Bordeaux je zasigurno prva misao koja nam padne napamet kada razmišljamo o francuskim crnim (crvenim) vinima. Grad Bordeaux postao je sinonim za čuveni francuski cuvée, čiji su puti odavno prešli granice Francuske i dospjeli do vinara cijeloga svijeta.  

Bordoška crna vina bila su tema iznimno zanimljive degustacije u zagrebačkoj vinoteci Vinolog, u Adžijinoj 34, koja je predstavila nove etikete, vrhunske kvalitete i razumnih cijena, u idealno, predblagdansko vrijeme.    

Kušanje je započelo mlađim vinima iz berbe 2018., a najstarija berba je bila 2012. 

© Julio Frangen

Château Bois de Rolland, Vieilles Vignes 2018

Bordeaux Superieur, vino je napravljeno od sorti merlot (90%) i cabernet sauvignon (10%), žive crvene boje, voćnih aroma. Pitko, zaobljeno i mekano vino, s neprimjetnih 14% alkohola, može se čuvati još 2-3 godine u svom najboljem izdanju, prema preporuci vinarske obitelji Géromin. Vinogradi se nalaze istočno od Saint-Émiliona, ondje su loze starije od 50 godina što je označeno i na etiketi – vieilles vignes (stari vinogradi). Cijena 90 kuna.

Château Haut Brisson 2018

Saint-Émilion Grand Cru, aromatski je naglasio sortu merlot – voće je dominantno: crvena šljiva i trešnja, a javljaju se gdjegod i zemljane note, koža, tabako. 14,5% alkohola i trajnost daju vinu jako tijelo i kompleksnost. Vino odležava do 15 mjeseci u barrique bačvama. Cijena 260 kuna.  

Château Mille Roses 2018

© Julio Frangen

Haut Médoc (apelacija Margaux AOC), spoj je sorti 45% cabernet sauvignon, 45% merlot, 10% petit verdot. Vino odležava 12 mjeseci u drvenim hrastovim barrique bačvama, čvrstoga je tijela s voćnim, začinskim i zemljanim notama. Dobro balansiranih 14% alkohola ne iskače, vino je uravnoteženo i pitko. Uz vinograde vlasnika Davida i Sophie Faure, nalaze se i ruže, po kojima je vino i nazvano: Mille roses – tisuću ruža. Cijena 220 kuna.

Château Les Vimières 2018

Haut Medoc (cabernet sauvignon 70%, merlot 30%); 14,5% alkohola. Vino odležava 18 mjeseci u barrique bačvama. Jako, kompleksno, tanično. Potencijal starenja je 15 godina, a proizvodnja samo 1200 boca godišnje. Cijena 270 kuna.

Château Moulin de la rose 2017

Saint Julien (Haut-Medoc), uspješan je spoj cabernet sauvignona, 65% i merlota 35%. Grožđe se bere ručno, vino odležava 20 mjeseci u barrique bačvama. Izrazito voćno, uglađeno, fino vino. S 13% alkohola i mekim taninima, osvaja nepce na prvu. Nedavno je osvojio 93/100 bodova na Decanter natjecanju. Potencijal starenja 35 godina. Cijena 390 kuna. 

© Julio Frangen

Château LaMartine 2016

Castillon – Côtes de Bordeaux, Grand vin de Bordeaux. Vino s 13,5% alkohola, napravljeno od sorte merlot. Odležava 18 mjeseci u barrique bačvama. Na mirisu, uz voćne, razvija zemljane note; kompleksno je i trajno na nepcu. Vinarija i vinogradi su smješteni u Saint Philippeu, vlasnik vinarije je Gilbert Gourraud, a naziv vinarije potječe od poznatog pjesnika Alphonse de LaMartinea koji je prije mnogo godina posjetio ovu vinariju. Cijena 140 kuna. 

Château Prieurs de la Commanderie 2016

Pomerol, Grand vin de Bordeaux. Odlično vino od sorte merlot, s 13,5% alkohola. Odležava 18 mjeseci u drvenim barrique bačvama. Mekano, uravnoteženo, s tercijarnim, začinskim i zemljanim notama. Vinarija i vinogradi su smješteni u Pomerolu, podregiji Libournais, vlasnik vinarije je Clement Fayat, jedan od najutjecajnijih građevinara u Francuskoj, veliki ljubitelj vina i connaisseur koji je odlučio investirati u biznis s vinima te kupio ovu vinariju 1984. godine. Cijena 290 kuna.  

Château Les Ormes 2012

Saint Julien (Haut-Medoc), vino koje je osvojilo zlato na Decanteru s 95 bodova. Cuvée  napravljen od  70% cabernet sauvignona, 25% merlota, 3% petit verdota i 2% cabernet franca. Odležava 12 mjeseci u drvenim barrique bačvama, kompleksno, puno i slojevito. 13% alkohola lijepo mu pristaje, daje mu pitkost i užitnost. Preporuka je vino otvoriti 3-4 sata prije kušanja.  Cijena 350 kuna.

© Julio Frangen

Butelja bordoškoga vina može biti idealan dar za predstojeće blagdane. Ovo je prigoda da pripremite svoje božićne darove na vrijeme ili/i obogatite vlastitu blagdansku trpezu najpoznatijim francuskim cuvéima uz misao poznatoga francuskoga filozofa-vinara, Montesquieua, (1689 – 1755), koji je napustio francuski Parlament i povukao se u Graves, posvetivši se svojim vinogradima i proizvodnji vina.   

L’air, les raisins, les vins des bords de Garonne et l’humeur des gascons sont d’excellents antidotes contre la mélancolie.” = “Zrak, grožđe i vino s obala Garone i raspoloženje Gaskonjaca, izvrsni su lijekovi protiv melankolije.”

© Julio Frangen

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNova biciklistička ruta u New Yorku
Next articleVal d’Isere i Tignes: poznata francuska skijališta