Travel AdvisorTravel Advisor

Tim iz Harvarda objavio novu studiju

Amerikanci su objavili dva scenarija kretanja zaraze

U Americi su u dva dana objavljene potpuno različite nove studije koje predviđaju trajanje zaraze. Prenosimo dijelove objavljenih tekstova sa CNNa.

Harvard donosi novu studiju

Ako se cjepivo ne pronađe brzo socijalno distanciranje bi moglo potrajati do 2022. Odredbe da se ostane doma i da ne rade škole bi mogle potrajati.
Studiju je objavili iz Harvard T.H. Chan School of Public Health u journal Science on Tuesday. Taj je izvještaj u potpunoj suprotnosti s onim što predviđa američka vlada, a to je da će pandemija prestati ovog ljeta. U toj su se instituciji koristili podacima koje imaju o ponašanju virusa Covid-19 te ostalim virusima iz porodice Corona kako bi predvidjeli mogući scenarij.

„ Može se zahtijevati povremeno distanciranje do 2022. osim ako se znatno ne povećaju kapaciteti za kritičnu skrb te liječenje ili cjepivo ne postanu široko dostupno.“ napisali su u svom izvješću. „ U slučaju uklanjanja, nadzor virusa bi se trebao održavati jer bi ponovo pokretanje zaraze bilo moguće do 2024.“

Tim iz Harvarda tvrdi da bi se zaraza virusom mogla vratiti jednom kad se ukinu restrikcije. Za sada je nepoznato postanu li ljudi koji su preboljeli zarazu imuni. Izazov je stvoriti test koji može biti u širokoj uporabi, a koji bi mogao odrediti koja razina antitijela i imuniteta može spriječiti zarazu. Takav test bi vodio prema izdavanju posebnih imunoloških propusnica. Svjesni su negativnog utjecaja na ekonomiju i društvo ako se takvo predviđanje obistini. Ova studija nije preporuka kako se treba ponašati nego treba pomoći vladajućim strukturama da pronađu najbolji put ponašanja prema pandemiji. Socijalno distanciranje je za sada najjače oružje u borbi protiv virusa.
Autor studije Dr.Marc Lipsitch je profesor epidemiologije na Harvard School of Public Health.

U Americi su u saveznim državama snazi različite odredbe. U državi Maine se zbog kršenja odredbi može završiti u zatvoru do 6 mjeseci i platiti kaznu 1.000 USD. U Floridi je uhapšen svećenik koji je održao misu za veći broh vjernika. Zemlje na istočnoj i zapadnoj obali su stvorile regionalna udruženja za borbu protiv virusa.
Vlada je objavila model koji predviđa da će pandemija polako nestati od svibnja na dalje. Predviđaju da u ljetnim mjesecima neće biti vraćanja zaraze. Model je izradio tim s University of Washington. Tvrde da će ovog ljeta nestati zaraza te da se u Americi dogodio „peak“ te da se zaraza kreće u padajućoj liniji glede broja zaraženih. Nove studije se isključivo odnose na situaciju u Americi.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleTrikovi za pametno pakiranje
Next articleJe li ovo najljepša kavana na svijetu?