Novi Michelinov vodič za Istru

Novi Michelinov vodič za Istru

Predstavljeno 14 vrhunskih restorana, najbolji vinari i maslinari.

Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s Michelinom treću godinu zaredom tiskala je vodič kroz Istru u kojem je predstavljeno 14 vrhunskih restorana, 16 vinara i isto toliko maslinara.

Prema ovom vodiču istarski restorani iz lani zadržali su istu kvalitetu, uključujući i restoran Monte u Rovinju i njegova chefa Danijela Đekića koji je potvrdio svoju zvjezdicu, otvorivši čitavoj Istri još šire vrata gastro-turizma.

Novi Michelinov vodič za Istru

Rovinjski Monte jedan je od pet restorana u Hrvatskoj s jednom zvjezdicom u ovogodišnjem Michelinovom vodiču, dok je Batelina u Banjolama jedina iz Istre među sedam hrvatskih restorana s Michelinovom oznakom Bib Gourmand. Michelinovu preporuku dobilo je 12 istarskih kuhinja: na Stanciji Meneghetti kraj Bala, u hotelu San Rocco i konobi Morgan u Brtonigli, u novigradskoj Marini, Damiru & Ornelli te Čoku, konobi Buščina i restoranu Badi u Umagu, kod Zigantea u Livadama, u Sv. Nikoli u Poreču, Alla Beccacci u Valbandonu te Pergoli u Zambratiji.

Specijalno izdanje za Istru, kakve Michelin radi za najpopularnije gourmet destinacije na svijetu, poput Pariza, Barcelone i Trentino Alto Adige, tiskano je u praktičnom harmonika formatu, a osim crvenog, kulinarskog dijela, u zelenom dijelu vodiča donosi najbolje od turističke Istre, koje gradove i gradiće, prirodne i kulturno-povijesne bisere ne bi smio zaobići nijedan posjetitelj Poluotoka.

Vodič je tiskan u 15 tisuća primjeraka, na engleskom i njemačkom jeziku, a moći će se naći kod najboljih ugostitelja, hotelijera, vinara i maslinara na Poluotoku te će ga TZ Istre koristiti na promocijama u inozemstvu.

Novi Michelinov vodič za Istru

Razdoblje od 1995. do 2005. bilo je ključno za Istru jer je tada prepoznat potencijal regije.  Sljedeće desetljeće, od 2005. do 2015., označava razdobljem najintenzivnijeg kvalitativnog razvoja. Od 2010. godine stižu i ugledna priznanja velikih medijskih kuća. CNN, Forbes i USA Today svrstavaju Istu među TOP 10 gourmet/vinskih destinacija na svijetu.

Istra je danas jedinstvena i prepoznatljiva gourmet destinacija. U trećem razdoblju u koje je tek zakoračeno 2015. godine, očekuju je veliki izazovi.

Primjećuje se veliki iskoak Istre u vinskom turizmu i turizmu ekstradjevičanskih maslinovih ulja, što potvrđuju i brojke: zadnjih godina 40 najznačajnijih vinskih podruma godišnje posjeti oko 295 tisuća ljudi, dok 30 najznačajnijih maslinara zabilježi oko 60 tisuća posjetitelja.

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Hrvatska od ove godine ima pet restorana s Michelinovom zvjezdicom

Koji su najbolji svjetski restorani ?

Moderni Croissant