Travel AdvisorTravel Advisor

Novi vlak za spavanje povezat će europske gradove tijekom ljetnih putovanja

Saznajte koje će gradove povezati novi vlak za spavanje

Novi vlak za spavanje povezivat će gradove diljem Europe, uključujući Prag, Berlin i Amsterdam. Usluga kreće točno na vrijeme za ljetna putovanja, a ulaznice će biti u prodaji u travnju.

Novi vlakovi za spavanje pojavljuju se u Europi s mnoštvom uzbudljivih novih ruta koje se spajaju kako bi olakšale trend sporih putovanja. Zbog toga je dobro spomenuti zajednički projekt nizozemskog operatera European Sleeper i češkog operatera RegioJet. Dolazi s pogodnostima poput besplatnog pristupa internetu, doručka i besplatne kave.

Vlak kreće iz Bruxellesa u 19 sati po lokalnom vremenu te će se zaustavljati u raznim gradovima, uključujući Antwerpen, Amsterdam, Berlin i Dresden, a zatim stiže u Prag u 10 sati, točno na vrijeme za doručak. Usluga je dostupna i u suprotnom smjeru, a postoji i mogućnost povezivanja s Londonom ako se putnici tijekom puta prebace na uslugu Eurostar. Karte za putovanja u ljeto 2022. bit će puštene u prodaju u travnju, a plan je da vlakovi voze svaki drugi dan.

© Adrien Olichon

RegioJet će u međuvremenu pokrenuti i novu uslugu noćnog vlaka. Vlak će voziti na ruti od Praga kroz istočnu Europu preko Przemyśla u Poljskoj do Lviva u Ukrajini, no to je planirano za kasnije ove godine.

Europski vlakovi za spavanje

Koje su još nove rute u planu?

Vlak za spavanje RegioJeta najveće je planirano proširenje europske mreže noćnih vlakova posljednjih godina. Državne željeznice u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Švicarskoj već su najavile partnerstvo s investicijskim fondom od 605 milijuna dolara (697 milijuna eura), a sve u cilju oživljavanja noćnih usluga.

Prije samo pet godina Deutsche Bahn, njemačka državna željeznica, prodala je sve svoje spavaće vagone, proglasivši ih neisplativim zbog malog broja putnika. Međutim, klimatske promjene i pandemija COVID-19 promijenile su način na koji putnici stižu od točke A do točke B. Čak se može reći da su neka europska putovanja vlakovima brža i od letenja.

Francuska državna željeznička kompanija SNF objavila je ambiciozan plan za pokretanje novih vlakova za spavanje još 2017., a 2020. je pokrenula noćnu uslugu od Pariza do Azurne obale s ulaznicama 29 eura za putovanje od 12 sati.

U prosincu 2021. počela je voziti nova noćna linija između Beča i Pariza preko Münchena, kao i između Züricha i Amsterdama. Međutim, vlak je na svom prvom putovanju 13. prosinca bio većinski prazan zbog zatvaranja u cijeloj Austriji. Očekuje se da će usluga ove godine privući pozornost, s opcijama da vozi i između Züricha i Amsterdama te Mozartovom rutom kroz Salzburg.

© Henrique Ferreira

Novo doba vlakova za spavanje u Italiji

Novo doba vlakova za spavanje dolazi u Italiju u prosincu ove godine i to s noćnom rutom koja planira povezivanje Züricha i Rima. U Italiji se 2023. planira i pokretanje nove usluge Orient Express koja predstavlja luksuzniju opciju za noćno putovanje. Sljedeće se godine očekuje još jedna linija između Beča i Pariza koja putuje preko Berlina i Bruxellesa. Također, noćni vlakovi počet će prometovati između Züricha i Barcelone od prosinca 2024. godine.

Švedska je 2020. objavila da planira uvesti novu međunarodnu usluga noćnog vlaka prema Njemačkoj i Belgiji do kraja te godine. Nova ruta povezivala bi švedske gradove s Hamburgom i Bruxellesom, omogućujući tako brze veze sa srednjom Europom i Velikom Britanijom.

Francuski željeznički start-up Midnight Trains još je jedna kompanija koja opslužuje rastuću frakciju putnika koji putovanje zrakoplovom žele zamijeniti za sporo i održivo putovanje željeznicom. Do 2024. godine planiraju povezati Pariz s odredištima poput Kopenhagena, Rima i Porta. Njihova željeznička usluga nešto je luksuznija u odnosu na državne usluge. Opisan kao “hotel na tračnicama”, vlak će imati restoran i bar, kao i privatne sobe u hotelskom stilu.

Vlak za spavanje od Češke do Hrvatske

Novi niskotarifni noćni vlak između Praga i hrvatske obale krenuo je u ljeto 2020. godine. Postao je toliki hit da su povećali uslugu pa je vlak vozio svake noći. U prvim tjednima prodano je više od 30.000 karata, a neki su vlakovi bili u potpunosti popunjeni zahvaljujući kartama po cijeni od 22 eura u jednom smjeru.

© William Zhang

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleCondé Nast: Tokio bi 2045. godine mogao imati neboder visok jednu milju
Next articleČudesne lokacije u Stockholmu i okolici