Travel AdvisorTravel Advisor

Obertauern

Obertauern je hotelsko-apartmansko naselje u pokrajini Salzburg koje se smjestilo na visini od 1.738 metara. Ovo je skijalište vrlo popularno među našim skijašima. Glavni razlozi za to su blizina, odlična ponuda après ski zabave i uvijek siguran snijeg. Za razliku od ostalih austrijskih skijališta, Obertauern se nije razvio iz već postojećeg sela, nego su 1942. godine uvidjeli njegov turistički potencijal i započeli plansku gradnju.

Mjesto je gotovo američkog tipa, bez „starosjedioca“ i centra, a turisti se osjećaju kao da im mjesto u potpunosti pripada. Smješteno je na idealnoj poziciji – na visoravni duž prijevoja preko Tauern Alpa. Zaštićeno je od vjetra i nevremena, a posvečeno zabavi i uživanju.

© Tourismusverband Obertauern

Zašto baš Obertauern?

Obertauern je izuzetno omiljen među skijašima zbog svoje prostranosti te kvalitetnih staza i ponude, tipične austrijske susretljivosti i gostoljubivosti (ako dolazite vlakom ili autobusom, domaćin će vas dočekati automobilom). S obzirom na to da automobil u Obertauernu nije potreban, mnogi gosti dođu vlakom. Godišnja popunjenost je rekordna, preko 90% kapaciteta, tako da je potrebno na vrijeme rezervirati željene termine za odmor. Jedina zamjerka je mala visinska razlika u pistama (najveća je 610 m), no to je nadomješteno velikim brojem žičara i vučnica.

© Tourismusverband Obertauern

Skijalište

Većina hotela i apartmana ima izravan pristup na skijaške terene. S južnoe strane od mjesta „kućno“ je brdo Gamsleiten (2.337 m), na kojem se nalazi i jedna od najtežih staza u Alpama – Gamsleiten 2. Rijetko se uređuje, tako da je uglavnom prekrivena velikim grbama, što je poseban izazov za dobre skijaše. Sa sjeverne strane započinje sustav čiji je najviši vrh Seekareck (2.217 m). Žičare su organizirane poput peterokuta, tako da se sve staze mogu proći u smjeru kazaljke na satu. Što se tiče težine staza, može se reći da su uređene po načelu ponešto za svakoga, a jako su dobre i mogućnosti skijanja po dubokom snijegu izvan uređenih staza.

© Tourismusverband Obertauern

Obertauern je bogat snježnim padalinama, tako da snijega cijele zime ima u dovoljnim količinama. Prometno je dobro smješten, što je također jedan od razloga velike popularnosti ovoga skijališta, naročito na njemačkom tržištu.

Zabavna strana Obertauerna

Za ovo se mjesto uglavnom odlučuje mlađa populacija željna zabave. Après ski je među najboljima u Alpama, ne samo u Austriji. Brojni barovi su puni već poslijepodne, odmah nakon skijanja. Atmosfera i glazba su odlični, a ima i nekoliko dobrih diskoteka. Restorane da i ne spominjemo. Najveća gužva je na početku i na kraju sezone jer tada ima najviše događanja.

Privučeni glasinama o dobrom tulumarenju u brdima i dovoljno širokom mjestu da u njega može stati puno mjesta za provod, još daleke 1965. ovamo su došli članovi The Beatlesa na snimanje zimskih scena za svoj film Help.

© Tourismusverband Obertauern

Ponuda sportskih sadržaja

Višak energije može se ispucati i u sportskom centru u kojem se nalaze bazen, kuglana, solarij te igrališta za squash i tenis. Za skijaško trčanje ima ukupno 28 kilometara staza. Dakle, ne previše, ali su lijepo uređene i ugodne, ako se želi spojiti ugodno s korisnim, odnosno baviti se sportom i razgledati regija. Za ljubitelje daski, postoji fun park.

© Tourismusverband Obertauern

S obzirom na to da je u zdravom tijelu zdrav duh i da ne bi bilo loše povremeno osvijestiti činjenicu kako iza tri minute vožnje jedne utrke Svjetskog kupa stoje nebrojeni sati napora i decilitri prolivenog znoja, ovdje možete baciti pogled iza kulisa, odnosno posjetiti Olympia kondicijski centar, koji pod motom „Dovest ćemo Vas do vrha…“ već godinama priprema najbolje skijaše, a pod nazivom „Herman Maier Training Program“ možete vidjeti kako se za tjelesne napore ovdje od 1996. godine priprema popularni „Herminator“.

Novosti na skijalištu

U 2018. uvedena je sjedećnica – kombinirana instalacija s osam sjedala te kabine za gondole s deset sjedala koja su izrađena od visokokvalitetnih prirodnih materijala, poput sive lodenske tkanine i kože. Prošle se sezone otvorio Bobby Land – novo pustolovno područje za skijašku djecu gdje će pronaći smiješne likove, stazu za valove i parcour za stariju djecu te puzzle koje u „Bobby’s Monster Parku“ mogu slagati najmlađi. Za mlade goste je popularan i dječji iglu te „Bobbyjev Slalom“ pomoću kojeg mladi snježni novaci na zabavan način vježbaju okretanje. „Bobbyjeva Ukleta Kuća“ se nalazi u parku bajki te kroz tu jezivu i mračnu špilju možete ići na skijama. Možete posjetiti i novi lounge salon koji je namješten za zagrijavanje i hlađenje.

Početak skijaške sezone planira se za 19. studeni. Planiraju i razne evente poput SKIOPENING 2020 i Tauernadvent 2020, a održavanje svega ovisi o situaciji s COVID-19.

Za skijaše željne dobre zabave, zanimljivih, a ne prezahtjevnih staza te blizine Hrvatskoj, Obertauern je odličan izbor.

Kako doći?

  1. Iz Zagreba kroz tunel Karavanke, prema Salzburgu, skretanje Ennstal – udaljenost 392 km
  2. Iz Rijeke preko Ljubljane i dalje kao iz Zagreba – udaljenost 366 km
© Tourismusverband Obertauern

Travel Advisor – skijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleIstra je šesti put za redom proglašena najboljom svjetskom regijom za maslinova ulja
Next articleBilogora na konju