Obertauern – Potraga za blagom

Obertauern – Potraga za blagom

 

Gamsleiten Kriterium 2017 se održava 16. i 17. travnja.

Po 11.put Obertauern organizira ovaj jedinstveni event – Potraga za blagom zakopanim u snijegu.  Stotine ljudi će navaliti na veliku ledenu livadu oboružani malim lopaticama koje dobiju prilikom prijave zajedno sa „startnim brojevima“.

Događanja počinju večer prije koncertom na parkingu pored žičare. Ideja je jednostavna. Noć prije se zakopaju škrinje sa blagom nekih metar ispod snijega. Ratraci zatim prođu preko livade tako da je nemoguće otkriti gdje su zakopane jer je sve jednako ravno. Škrinja je ukupno 30. Natjecatelji ulaze u ograđeni prostor i kopaju.  Kada i ako nađu kutiju pozovu kontrolore koji uzimaju nagradu te je za njih kopanje gotovo. Ostali nastavljaju dalje. Sve je popraćeno dobrom muzikom i s dosta piva i rakija. Potraga za blagom traje dva sata. Na večer je koncert i proglašenje dobitnika. Nagrade su vrlo bogate. Prva nagrada je automobil BMW, a druge su zimovanja, sportska oprema, putovanja…

Sve se to događa na polovici skijališta ispod staze Gamsleiten 2, jedne od najstrmijih u ovom dijelu Alpa. Potraga za blagom ostavlja rupe na terenu, no do u jutro je sve savršeno. Snijega ima dosta tako da su uvjeti za skijanje odlični.

 

Svih 100 km staza je svakog jutra speglano pa je zadovoljstvo boravka u ovom skijalištu na 1700 metara potpuno.

Luka Šestan