Održane martinjske vinske radionice u Dugom Selu

Autor članka:
Podijeli:

Vina, sirevi i književnost obogatili su proslavu dana Grada Dugog Sela, u organizaciji TZ Dugoga Sela

Povodom obilježavanja dana Grada Dugog Sela i blagdana Svetog Martina, zaštitnika grada, prema ideji direktorice Turističke zajednice Karmele Vukov Colić, u subotu 12. studenog 2022., održane su dvije vinske radionice. Na prvoj su kušana dugoselska vina uz domaće sireve i med, a na drugoj – “vinsko-književnoj” – Marijana Perinić je čitala odlomke iz svojih knjiga, dok je Marija Vukelić ispričala priču o mirisnim vinima poput muškata žutoga i traminca spojivši ih sa ženskim mislima o vinu.

Martinjska vinska radionica sljubljivanja vina i hrane dugoselskoga kraja

Marija Vukelić
© Julio Frangen

Ova radionica je naglasila tzv. “terroirsko uparivanje” koje je često najjednostavnije i najuspješnije: uparuju se vina i hrana iz istoga kraja. Svoja vina predstavili su vinari Vinogradarsko-vinske udruge “Terra Sancti Martini”. Degustaciju je sirevima obogatila lokalna obiteljska sirana Kusanovec, medom “Pčelara Zagrebačke županije”, bučnicu je ponudila slastičarnica “Jagode i čokolada”.

Marija Vukelić, profesorica i vinska promotorica, vodila je sljubljivanje, ispričala priču o sortama dugoselskoga kraja, a vina su redom predstavili osobno vinari: Miro Škrlec svoj pjenušac od manzonija i cabernet sauvignon (2020); Boris Mahač – silvanac zeleni i traminac (2021), a Nikola Rnjak pinot sivi i muškat žuti (2021).

Karmela Vukov Colić
© Julio Frangen

Za ovu su radionicu vinari odabrali najbolje ocijenjena vina na 28. Izložbi vina na Martin bregu 2022. Sirevi Kusanovec (skuta, škripavac, mladi, odležani kravlji sirevi) odlično su pratili vina uz slasne dodatke poput meda i oraha te bučnicu.

Vinsko-književna radionica “Ženski razgovori uz vino” 

Druga radionica za dame
© Julio Frangen

Ova je radionica bila namijenjena damama. Odlomke iz svojih knjiga čitala je sama autorica, Marijana Perinić, postavljajući damama intrigantna pitanja u svezi žensko-ženskih i žensko-muških odnosa, susreta, prijateljstava… Marija Vukelić, profesorica francuskog i vinska promotorica, objasnila je razliku između mirnih i pjenušavih vina, kušale su se aromatične sorte muškat žuti i traminac vinarija Rnjak, Mahač, Čergar i Barun, a razgovoru su se postavljala posebno zanimljiva pitanja. Primjerice, koja su vina “zavodljiva”, koja se preporučuju na prvom sastanku, koja kao afrodizijak i slično.

Marija Vukelić i Marijana Perinić
© Julio Frangen

Uz vina su servirani sirevi obiteljske sirane Kusanovec, med, orasi, medenjaci, ali i talijanska gorgonzola koja paše uz slatkasta vina. Gošće se uživale, a najviše uzdaha izmamio je pjenušac od muškata žutoga, krašićke vinarije Barun, prigodnoga naziva “Amoureux” (fr. zaljubljen, ljubavnik).

Druga radionica
© Julio Frangen

Sa slašću na nepcu, dame su dočekale koncert Sanje, Zeca i Marinka koji su otpjevali najljepše pjesme Novih Fosila. I bilo je baš dobro – vidjeti ih opet.

Marijana Perinić, Marija Vukelić i Karmela Vukov Colić
© Julio Frangen

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave