Okolica Zagreba nudi vina u kojima su uživali Beethoven i Charlie Chaplin

Autor članka:
Podijeli:

Okolica Zagreba nudi mnogo više nego što očekujete. Krenete li u bilo kojem smjeru, već na udaljenosti od samo pola sata pronaći ćete bogate, vinorodne regije, kulturnu i povijesnu baštinu. Za ovaj izlet uputili smo se u zelinski kraj na obroncima Medvednice, te u Jastrebarsko na Plešivicu. Svaki poseban na svoj način, a što smo sve posjetili i kušali pročitajte u nastavku.

Sv. Ivan Zelina

Sv. Ivan Zelina, koji ponosno nosi naziv „Ljepotica Prigorja“, lokacija je nekih autohtonih vinskih sorti. Najpoznatiji su po vinu Kraljevina kojemu nije odlio ni Ludwig van Beethoven. Naime, legenda kaže da ga je prijateljica i muza, grofica Marija Ana Erdödy častila zelinskim vinom. On joj je zauzvrat posvetio nekoliko skladbi. U njegovom dnevniku pronađena je bilješka da ima 34 boce ovog specifičnog vina.

Autohtona zelinska sorta vina – Kraljevina

Kraljevina je dugo bila zaboravljena vinska sorta, ali na sreću, revitalizirana je te se sada koristi i u proizvodnji pjenušaca. Veoma lagano i osvježavajuće, ovo vino je idealan izbor za tople ljetne večeri. Upravo zbog tih karakteristika kraljevina je dobra baza za proizvodnju pjenušaca u što ćete se uvjeriti kušate li pjenušac Kraljica vinograda Puhelek-Purek.

Pjenušac Kraljica vinograda Puhelek-Purek
by Julio Frangen FOTO

S druge strane brežuljka, na obiteljskom gospodarstvu Kos & Jurišić, rezervirajte i pokupite svoju piknik košaricu za dvoje. U košarici će se naći lokalne, tradicionalne delicije, ovisno o vašem odabiru, pohanci, špek ili možda vege meni. Naravno, također je nezaobilazno vino vinarije Kos & Jurišić te domaći voćni sok. Uživajte u svojoj košarici gdje god želite u vinogradu.

Piknik košarica u vinogradu Kos & Jurišić

Svoju turu po zelinskom kraju nastavili smo u kušaonici obitelji Kos. Najpoznatiji su po rajnskom rizlingu i, naravno, kraljevini. Iako za svoj rizling već godinama osvajaju nagrade, u proizvodnju su ušli sasvim slučajno. Naime, umjesto graševine koju su htjeli kupiti, ispostavilo se da im je greškom prodana druga sorta – Rajnski rizling. Koriste ga i u kombinaciji s kraljevinom i chardonnayem za proizvodnju pjenušca Anita.

Vinarija kos u okolici Zagreba
by Julio Frangen FOTO

Jastrebarsko

Svoju vinsku turu nastavili smo na suprotnoj strani Zagreba, na obroncima Plešivice. Plešivica je najznačajnija vinska regija Središnje Hrvatske. Uvjeti za uzgoj vinove loze na ovom prostoru najsličniji su pokrajini Champagne na sjeveroistoku Francuske. Iako samo pjenušava vina proizvedena u toj pokrajini mogu nositi naziv šampanjac, plešivička pjenušava vina kvalitetom nimalo ne zaostaju.

Dnevna doza povijesti i kulture

Tu se smjestilo Jastrebarsko, popularno znano kao Jaska, koje su u prvoj polovici 20. stoljeća posjećivali i Charlie Chaplin te Isadora Duncan. Zato se nemojte iznenaditi ukoliko na ambalaži vina iz ove regije ugledate njihove likove. Jelovnik za koji se vjeruje da su upravo oni držali u rukama, ali i brojne druge zanimljive eksponate pronađite u Gradskom muzeju Jastrebarsko za dnevnu dozu kulture i povijesti. Možda naučite i kako je nastao izraz „psuješ ko kočijaš!“.

Stara kočija u Gradskom muzeju Jastrebarsko
by Julio Frangen FOTO

Uhvati li Vas glad posjetite Vinogradarsku kuću Braje, gdje možete uživati u vinskoj i tradicionalnoj gastro ponudi s modernim štihom. Kratkom vožnjom došli smo i do našeg posljednjeg odredišta dana – vinarije Šember. Već treća generacija obitelji Šember garancija su nastavka i napretka ove divne vinske priče. Uz razna vina i izvrsne pjenušce, koketiraju i s proizvodnjom vina u amforama zakopanima u dvorištu vinarije. I ako nas pitate kako završiti ovu plešivičku turu, a kako bolje nego pjenušcem proizvedenim klasičnom metodom vrenja u boci.

Vinarija Šember na obroncima Plešivice
by Julio Frangen FOTO

Nakon svega ovoga jedino što Vam još možemo reći je – živjeli!

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave