Search
Close this search box.

Oman: Evo zašto morate posjetiti ovaj dragulj Bliskog istoka

Autor članka:
Podijeli:

Oman je, usudili bismo se reći, najbolji izbor za jeftino proljetno putovanje. Nije lako smislit destinaciju da je u prihvatljivom budžetu, a da ostavlja “wow dojam”. Ono što inače ljudima pada na pamet su destinacije poput Farskih otoka, ali Oman je jedan od onih toplijih i jeftinijih krajeva.

Ako želite naći jeftin let za Oman, pogledajte ovdje!

sultanat u omanu gledan iz zraka

A gdje je ono Oman?

Oman se nalazi na Arapskom poluotoku, graniči sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Jemenom. Jedan je od rijetkih sultanata na svijetu. Qaboos bin Said al Said, aktualni je sultan Omana. Na vlast je došao 1970.-ih godina nakon što je tron oduzeo svom ocu. I zemlja koja je do tada bila izolirana i zaostala, sa samo tri škole i jednom bolnicom, uz slabu ili nikakvu infrastrukturu, doživljava značajan napredak.

osoba na tržnici na kojoj se prodaju glinene posude u Omanu

Danas ćete primijetiti mnogobrojne škole i bolnice. Školovanje je besplatno, kroz stipendije ohrabruje se i studiranje u inozemstvu. Omancima sa navršenih 30 godina država daje zemljište za gradnju kuće. Zdravstvo je također besplatno, plaće nisu oporezive…. Sultan će vas pratiti cijelo vrijeme posjeta Omanu, što kroz slike i fotografije na svim javim mjestima, što kroz oslikane murale, i na koncu: na svakoj je novčanici.

arapska palača s dvoje ljudi

Još par detalja o Omanu: Glavni grad je Muscat. Površina Omana je nešto malo manja od 400.000 km2. Prekrasni pejzaži: izmjenjuju se plaže, pustinja, planine preko 3000 metara u kojima je priroda izdubila prekrasne kanjone… Glavni jezik je arapski.

osoba ulijeva tursku kavu u staklenu čašicu na stolu uz koju stoje i slatkiši

Što se može očekivati i kakve su cijene

Oman je muslimanska zemlja. Iako konzervativna, dovoljno tolerantna. Alkohol se ne konzumira i ne može se kupiti, no ipak iznimka su bolji hoteli i zračne luke. Međutim, vrlo se lako preživljava na vodi i fantastičnim svježim sokovima.

arapska palača s drvoredima

Kad pričamo o sigurnosti, možda upravo radi strogih zakona, Oman je jedna od najsigurnijih država na svijetu, što se može i osjetiti. Kriminala nema ili je neznatan. Ljudi su vrlo ljubazni i susretljivi, čak ni trgovci nisu nametljivi. Svakako se preporuča cjenkanje.

dvije fotelje u hotelu iza kojih se vide svijetleće zgrade u pozadini

Obzirom na konfiguraciju tla preporučamo najam 4×4 vozila (a i ako želite posjetiti Jabal Akhdar, bez 4×4 vozila neće vam biti odobren prolazak).  Za dnevni najam Renault Duster 2.0 4×4 sa automatskim mjenjačem platit ćete 15 OMR, što je cca 34 EUR, sa Full Insurance! Cijena litre goriva je oko naših 3 kn. Prava divota kad pun spremnik goriva platiš oko 180 kn.

Smještaj

Smještaj možete riješiti putem Airbnba i Bookinga, ali postoje i drugi načini koje možete vidjeti ovdje. Cijene vrlo korektne. Kad vas putuje nekoliko i ne smeta vam smještaj u jednoj sobi, to dodatno smanjuje trošak.

Ceste

Ceste kakve oni imaju su tipične “makadam” ili “kozje” staze, po kojima normalni auti ne voze. Ovdje ne voze mnogi, ako voze to je jedva, samo sa 4×4 vozilima. Asfalta nema! Prolazak preko planinskog masiva, kanjon ili dva, rijetko selo, gužva u prometu/zastoji radi koza na „kozjim stazama“… Na pojedinim dionicama uzbrdice, a i nizbrdice su preko 40 stupnjeva.

Temperatura

Temperature su poprilično ugodne. Rijetko kada prelazi 47 stupnjeva (zvuči puno, ali bez vlage u zraku koja je uobičajena u našoj klimatskoj zoni, ovo je podnošljivo). Nemojte ići u Oman krajem travnja jer postaje prevruće.

Što posjetiti

Muscat

Muscat i vožnja do malog mjesta imena Tiwi. Putem obiđite okolne znamenitosti, između ostalog i Bimmah Sinkhole, gdje je moguće okupati se. Ipak, najljepše se okupati u arapskom moru u neposrednoj blizini. Večera na obali, voda, sokići… (preporučamo Lime and mint juice)

beduin vodi dva turista na devama u pustinji

Wadi Shab

Izlet u Wadi Shab i kupanje u istom, zatim vožnja do Ras al Hadd. Smještaj u privatnoj kući na plaži, ili u pustinji?! (ipak je 10 min hoda do mora). Može se organizirati odlazak brodicom u ribolov, i snorkalnje uz greben bogat ribama i kornjačama. Za večeru ćete lako naći chatch of the day. Kad se spusti mrak, otiđite u obilazak plaže gdje kornjače polažu jaja. Tu možete vidjeti predivne mnogobrojne svjetleće planktone.

pas koji se kupa u vodi okruženu glinom

Wahiba sands 

Odlazak u pustinju, Wahiba sands. Nezaboravno iskustvo putovanja do tamo. Smjestite se u šator u beduinskom kampu (prilagođenom turistima: s tušem i WC-om uz svaki šator), zalazak sunca nad pješčanim dinama, roštilj za večeru, te slušajte priče pravog beduina pod zvjezdanim nebom, uz logorsku vatru.

osoba gleda na wahiba sands

Nizwa

Zora u pustinji je neprocjenjiva. Preporuča se vožnja prema drugom najvećem gradu Omana: Nizwa. Popnite se na Jabal Akhdar koji je poznat po uzgoju ruža. Nakon toga definitivno obiđite Nizwu, koji je predivan grad.

oaza

Jabel Shams

U Jabel Shamsu možete propješačiti jednu od najljepših staza u Omanu, koju od milja zovu Grand Canyonom Omana. Oman je zemlja koja jako puno uzgaja palminih datulja tako da palmi ima posvuda (gdje ima i vode).

jabel shams gledan iz ptičje perspektive

Wadi

Duboki kanjoni (Wadi), planine, od kojih je najviša Jebel Shams (3009 m), pustinje i oaze te toplo more. Aktivnosti mogu biti razne: skijanje po pustinjskim dinama, planinarenje i kamping u planinama, kupanje u jezerima oaza, ronjenje na izvrsnim lokacijama, utrke deva, lov sokolima pa čak i borbe bikova.

oaza u pustinji

Muscat festival

Početkom svake godine održava se Muscat Festival. Naglasak je na folkloru i običajima. To najbolje vrijeme za uživanje u autohtonoj hrani, živopisnim nošnjama i plesovima. Također popularan je i Khareef festival u kolovozu. Održava se u Salahu, u planinama, gdje je niža temperatura nego u nizinama i na obali u Muscatu. Putovanje u Oman je zanimljivo s različitih aspekata.

tri žene s hijabima izlaze iz auta

Kultura

Na festivalima se uočava glavni simbol Omanaca, muškaraca, a to je nož khanjar. Zakrivljeni bodež bogato ukrašene drške je dio tradicionalne nošnje. Muškarci nose dishdasha – bijelu odoru dužine do nožnih prstiju, bez okovratnika koja se kopča oko vrata. Tassel je ukras koji se spušta od vrata. Nekad je bio umočen u parfem.

četvorica arapa u staroj glinenoj kući

Žene nose hijab ili Abayu. Samo poneke pokrivaju svoja lica i ruke, ali većina to ne čini. Abaya ima različite stilove. Prema zakonu žene u državnoj službi ne smiju pokrivati lica. Za vrijeme praznika kao što je Eid, žene nose tradicionalne nošnje u živim bojama. Sastoje se od tunika srednjih dužina koje se nose preko hlača.

arapi u kafiću

Gostoprimstvo

Gostoprimstvo je vrlo važan dio kulture i načina života što čini putovanje u Oman posebnim doživljajem. Ako ste pozvani u kuću, gostu će biti ponuđene datulje, qahwa (kava s kardamonom) i voće. Kava je slaba, a piju se tri šalice koju treba nakon što je popijena protresti kako bi pokazali da ste završili. Datulje su zašećerene. Halva se uglavnom konzumira za vrijeme praznika.

kuća u pustinji iznutra

Omanska kultura je duboko prožeta Islamom te se jako pazi na običaje i svetkovine poput Ramadana.

Drugi svijet, drugi običaji, sve što putovanje u Oman čini zanimljivim iskustvom.

Ovaj tekst su napisali Ivica Jureša i Nasser Al-Jabri.

Nove objave