Travel AdvisorTravel Advisor

Opet planiram. Opet putujem. Opet živim.

“Volim putovanja. Malo odem pa dođem k sebi.” – autor nepoznat

Prošlo je skoro 10 godina otkako sam prvi put odlučila otputovati u inozemstvo bez agencije – jednostavno krenuti u avanturu istraživanja svijeta u vlastitoj organizaciji. Jer tako lakše doživim stvarni svijet koji sam došla upoznati. Više sam otvorena za nova iskustva, novu kulturu, kontakte s ljudima.

I gledam taj svijet širom otvorenih očiju, sa znatiželjom, potrebom da isprobam, saznam što se još nalazi tamo. A svijet je fotogeničan. Samo ga treba doživjeti. Imati fotoaparat u ruci u pravome trenutku i primjećivati koliko su zanimljive i naizgled obične stvari i situacije. Tako i olujni dan odjednom postane prizor za pamćenje.

Svo svoje slobodno vrijeme i godišnje odmore trošim na putovanja. Do sada sam u vlastitom aranžmanu obišla dosta europskih i azijskih zemalja. Prošla sam Irsku u suludoj četverodnevnoj turi rentanim autom i vozila lijevom stranom ceste. Rentala auto i u Tajlandu, Zanzibaru (e, to je tek bilo nezaboravno), u Portugalu i na Kreti. Vlastitim autom odvozila preko 1000 km kroz Rumunjsku, obišla sam vlakom i autobusima Siciliju i Maðarsku, a u Tursku sam putovala već nekoliko puta. Osim Šri Lanke, dva sam puta putovala u Singapur, obišla Kuala Lumpur i Hong Kong te bika u Kambodži i na Filipinima. Upravo planiram novo putovanje, prvo u Vijetnam, a zatim Panamu.

Sa svih putovanja vratila se prepuna dojmova i naravno, kao i svi putnici, s previše fotografija. Ali i pokojom kilom viška – jer kakvo bi to bilo istraživanje kad ne bi obuhvatilo i nove okuse?

U ovoj galeriji se nalazi samo mali dio fotografija koje su pri tome nastale. Ako želite još inspiracije za putovanja i avanture, potražite je na mom Instagramu na profilu @passportofdijana

U zadnjih par godina sam održala nekoliko manjih izložbi fotografija i uz njih par puta besplatna predavanja na temu Kako jeftino putovati. Na tim predavanjima sam s puno drugih zainteresiranih ljudi podijelila sve što sam do sada iz svog iskustva naučila o organizaciji putovanja.

Osim toga, kolege na poslu me redovito ispituju za preporuke i traže savjete i pomoć kada planiraju svoja putovanja. U planu su nova predavanja krajem listopada jer se pokazalo da na njima svi saznaju neke do sad nepoznate i korisne informacije i nauče kako da sami isplaniraju svoju avanturu.

Za mene je fotografija prilika da zaustavim trenutak i s njime pokažem na koji način doživljavam svijet oko sebe. Podsjetnik na trenutke koji se više ne mogu uhvatiti. A putovanja dodatno potiču moju maštu. I zato znatiželjno istražujem što ima tamo iza ugla.

“Opet planiram.
Opet putujem.
Opet živim.”
I fotografiram.

Dijana Habjan

Prije nego je ovo mjesto postalo popularno zbog statiranja u Game of Thrones, bilo ga je dosta teško naći. Navigacija nije mogla točno locirati “Dark Hedges” pa smo imali sreće što smo ja jednoj web stranici našli točne GPS koordinate, no svejedno smo zamalo pogriješili skretanje. Zelena Irska i inače privlači puno turista, ali ovdje ih prije 6-7 godina baš i nije bilo puno. No sad bi bilo teško napraviti fotografiju na kojoj nema ljudi.

Šri Lanka baš i nema velikih gradova osim Colomba i donekle velikog Kandya. Ali ima zanimljive ljude. Automehaničar koji se trudi srediti prastari auto, ne u automehaničarskoj radioni nego odmah uz rub prometne ceste. Curica u vlaku na relaciji Kandy-Nuwara Eliya kojoj se dopalo moje fotografiranje pa mi je pristala pozirati. Nisam očekivala vidjeti i polja riže, taman u vrijeme pripreme i sadnje. Seljaci koji rade na njima dane provode u navodnjavanim poljima, obično bosonogi.

Tržnica u malom ribarskom selu Negombo je pravi doživljaj i za oči i za nos. Ribari sortiraju dnevni ulov, na štandovima se prodaje riba, meso, voće i povrće, a sitna riba suši se na pijesku. Negombo je obično prvi gradić koji posjete turisti koji u nezgodno vrijeme slete na Šri Lanku jer je najbliži aerodromu a ipak pruža dovoljno smještaja, restorančića i plažu za okupati se prije nego se nastavi razgledavati ostatak zemlje. Ili kao prikladno mjesto za prespavati prije povratka.

Centralni dio Šri Lanke je područje na kojem se uzgaja svjetski poznati cejlonski čaj. Prepuno je plantaža uz koje su smještena mala naselja gdje žive radnici. Berači čaja na leđima nose ogromne vreće u koje se stavljaju ubrani listići prije nego što će se odnijeti na preradu u tvornicu. Ovdje je nešto hladnije i kišovitije nego u ostatku zemlje, ali uz obilno zelenilo cijela atmosfera izgleda mistično.

Kako su europski kolonizatori voljeli baš ovdje imati svoje kuće, sobom su donijeli i dosta europskog povrća kojem je klima savršeno odovarala, pa na tržnicama nije problem vidjeti namirnice na koje navikli doma, uz obaveznu egzotiku koju očekujemo u dalekoj zemlji.

Vlak koji vozi imeđu Kandya i Elle se redovito nalazi na popisu najljepših svjetskih pruga. Područja kroz koja prolazi su nestvarno zelena, prepuna brda prekrivenih plantažama čaja, šumama i mostovima.

Iako neki putnici preferiraju unaprijed kupiti karte za prvi razred, koji je klimatiziran i malo udobniji, većina ipak kupuje karte drugog razreda i vozi se u kupeima s lokalcima. U drugom razredu se za razliku od prvog prozori mogu otvoriti, a i vrata svih vagona ostaju otvorena. Kako se vlak jako sporo kreće, u prosjeku 30km/h, svi žele iskoristiti priliku i napraviti selfi u kojem stoje na rubu vrata i naginju se prema van.

U većini azijskih zemalja mogu se naći majmuni koji slobodno šeću po turističkim znamenitostima i među ljudima. Iako je za strance to vrlo slikovito i zanimljivo, većina zaboravi da može biti i opasno. Majmuni su navikli otimati hranu iz ruku, pa će često iskoristiti priliku da probaju zgrabiti bilo koji predmet koji im se učini zanimljivim ili jestivim. Može se dogoditi da nekog pri tome ogrebu, ili da nevina žrtva kao u ovom slučaju ostane bez kape.

skice sa Šri Lanke

Upoznaj domovinu da bi je više volio. Ne treba daleko putovati da bi se uživalo u prekrasnoj prirodi. NP Krka nakon obilnijih kiša ima toliko vode da i stabla koja inače rastu sa strane budu preplavljena vodom. A i prilika je da se vidi druga najstarija hidroelektrana na svijetu, sagrađena samo 3 dana nakon one na slapovima Niagare i time prva u Europi, odmah ispod slapa Skradinskog buka.

Blizu Zadra, na pješčanoj plaži između Posedarja i Novigrada nalazi se mala crkva, sagrađena na otočiću spojenom kamenim mostom s obalom. Za potpuni doživljaj, najbolje ju je posjetiti prije zalaska sunca.

Zadar je osim po Morskim orguljama poznat i po Pozdravu suncu. Solarne ploče postavljene u krug nakon sumraka obojaju šarena svjetla koja privlače puno romantičara. Nedostaje samo sladoled u ruci i zalazak sunca kojeg je pohvalio čak i Alfred Hitchcock kao vjerojatno najljepši na svijetu. Preporučam provjeriti uživo.

Najam auta na Siciliji i obilazak malih mjesta zna završiti iznenađujuće – kad se u pravom trenutku, taman prije zalaska sunca nađete na savršenom vidikovcu.

Volim otkrivati netipične znamenitosti, a za ovu čak nije ni trebalo ići predaleko. Milano u Italiji je udaljen otprilike 6 sati vožnje autom. Spomenik s uzdignutim srednjim prstom pod nazivom L.O.V.E. koji i dalje izaziva kontroverze je od 2010. godine postavljen, naravno, ispred zgrade burze. Iako je tamo trebao biti privremeno, svega par mjeseci, lokalne vlasti su odlučile zadržati ga na neodređeno.

Zanzibar je bio moja prva afrička destinacija i moram priznati da je bio prilično drugačiji od onog na što sam navikla u Aziji. Ujedno je bio i prva zemlja u kojoj sam vidjela toliko dramatične razlike između plime i oseke. More se povlačilo ponekad i po 500 metara i ostavljalo ribarske brodiće skoro na suhom. Ali se zato i prilično brzo vraćalo natrag, pa nije bila baš dobra ideja odlutati daleko i ležerno razgledavati morsko dno. Plaže su izgledale još ljepše i živo za lošeg vremena jer su stanovnici i ribari tad imali najviše posla.

Skupljanje morske trave za preradu u kozmetičke proizvode i ribolov su među značajnim djelatnostima. Pripremaju izvrsnu svježu ribu, ali morske plodove je možda bolje izbjegavati – jednostavno zbog načina pripreme ostanu žilavi. Iako cijene za turiste baš i nisu niske kao u Aziji, i dalje se u prosječnim restoranima može povoljno uživati u izvrsnim okusima ili svježem kokosovom orahu. Naučili smo i kako pripremiti mamac za ribu od svježe ulovljenih crva u blatnjavom pijesku.

Stone town je povijesno središte Zanzibar citya, zanimlljiv labirint ulica i dućana. Rodno mjesto svjetski poznatog Freddya Mercurya kojim se muslimanski Zanzibar jako ponosi iako svjesno ignoriraju činjenicu da je bio gay. Grad je zanimljiv i zbog 200-njak ukrasnih vrata napravljenih od rezbarenog drva koje se mogu vidjeti na ulazima u kuće i dvorišta.

Hong Kong je bio totalno iznenađenje. Iako se na internetu i po blogovima nalaze informacije da se stanovnici bez problema služe engleskim jezikom, u praksi se to baš i nije pokazalo tako. Ali svejedno se moglo snalaziti uz pomoć natpisa i navigacije. Cijene su bile još jedan iznenađujući faktor, od sendviča za 50ak kuna i omleta za otprilike 100kn u prosječnom restoranu pa na više. Za Hong Kong treba biti spreman izdvojiti više novaca.

Velike količine smoga u zraku se primijete posebno za kišnih dana kad i obližnji neboderi izgledaju kao da su u magli ili oblacima. Grad nudi puno zanimljivosti, od specijaliziranih shopping ulica, poput ove u kojoj smo našli samo prodavaonice ukrasnih ribica i pribora za akvarije pa do ulica sa cvjećarnicama i ostalim proizvodima. Osim toga, ne propušta se odlazak na noćnu tržnicu, potraga za rijetkim preostalim originalnim čajanama, pogled na grad, noćni LightShow i junka brodove s crvenim jedrima ili slučajna otkrića malih oltara i svetišta u kojima je ispred lika koji izgleda skoro uvjerljivo živo postavljena posuda iz koje se dime mirisni štapići pomiješani s puno upaljenih i zabodenih cigareta.

Plaže koje izgledaju kao rajske? Definitivno na Filipinima, bilo kojem od njihovih preko 7000 minijaturnih ili malo većih otoka. Pijesak se kao puder hvata za stopala, ali sunce je varljivo i osvetoljubivo. Svega 15 minuta bez zaštite može izazvati ozbiljne opekotine. Zato je najbolje uhvatiti mjesto ispod palme, naručiti kokosov orah po kojeg će se već netko odmah popeti na stablo i jednostavno uživati.

Posjetili smo Isla ge Gigantes, mjesto koje su turisti tek počeli otkrivati pa smo prekrasan otočić dijelili svega s par ljudi. Definitivno nećemo zaboraviti petosatnu vožnju prenatrpanim kombijem po cesti koja dobrim dijelom nije imala asfalt ni signal za mobitel na ruti izmeðu Puerto Princesse i El Nidoa – ali island hopping na koji smo tamo otišli nas je uvjerio da se truckanje isplatilo. Zamislite Ha Long Bay sličan Vijetnamu samo s ljepšim plažama i kristalno tirkiznim morem.

Najbolji način za doživjeti Portugal je uzeti rent-a-car i isplanirati rutu od južnog dijela – Algarvea s prekrasnim crvenim stijenama koje su posute po plaži i vire iz oceana i nastaviti preko Lisabona sjeverno do Porta.

Usput se može stati na najzapadnijem dijelu Europe, Cabo da Roca s impresivnim pogledom na klisure. Iako ocean baš i nije ugodan za kupanje, dugačke pješčane plaže jednostavno mame na šetnju, odmor i fotografiranje. Inače, u Portugalu se nalazi još jedna poznata crkva/kapela napravljena od ljudskih kostiju, u gradu Evora. A za one koji bi ipak radije uživali u nečem ljepšem ili recimo ukusnijem, nema boljeg mjesta za isprobati bakalar i morske plodove na različite načine, a nakon toga se počastiti finim pecivom punjenim kremom od vanilije i jaja poznatim pod nazivom Pastel de Nata.

U prekrasnoj prirodi se može uživati i odmah u susjedstvu, dovoljno je otići do Slovenije i posjetiti Bled ili Bohinj. Čak i zimi, atmosfera je čarobna. Pogotovo kad tek počne padati snijeg i zabijeli jezera i šume.

Većina ljudi koje poznajem želi otići barem jednom u Istanbul. Većina onih koji su bili u Istanbulu se žele ponovo vratiti – pogotovo zbog prekrasne arhitekture poput Aja Sofije, zbog hrane, ljudi, kafića, istanbulskih uličnih mačaka koje svi lokalci maze i paze i kojima je dozvoljeno ulaziti posvuda – čak toliko da mačka koja je odlučila prisvojiti Aju Sofiju ima vlastiti Instagram profil i vojsku followera. Ali Turska nije poseban doživljaj samo zbog Istanbula. Kapadokija sa stijenama koje izgledaju kao da su dio neke bajke, podzemnim, ukopanim gradovima, Pamukkale i puno drugih prekrasnih lokaliteta također mame posjetitelje. S dobrim razlogom.

Avionska karta za Kretu, kupljena dovoljno ranije, može se naći već za 130 eura – a osim prilike za okupati se Kreta nudi izvrsnu i povoljnu hranu, sličnu mediteranskoj i gradove koji su kao stvoreni za objave na društvenim mrežama i opušteno sjedenje na kavi. Samo treba paziti, grci definitivno voze kao luđaci. Iako se auto može jako povoljno unajmiti, doživljaj vožnje po njihovim cestama će se također uklopiti u nezaboravnu avanturu. A kako stalno puše lagani vjetar, čak i usred ljeta će na prekrasnim plažama biti iznimno ugodno. I nemojte preskočiti izlet na Balos!

Travel Advisorfotografija

Pretplatite se na naš YouTube kanal

7 vrsta fotografija s kojima se morate vratiti s godišnjeg

Kako snimiti dobar selfie

Nemojte samo snimati, napravite dobru fotografiju

 

Previous articleVodič kroz party prijestolnicu jugoistočne Azije
Next articleŠto sam naučio u Novom Bečeju?