Search
Close this search box.

Osnovne razlike između niskobudžetnih i premium aviokompanija

Autor članka:
Podijeli:

Razlika u unutarnjem opremanju avionske kabine

nove linije iz Zagreba

Kod niskobudžetnih aviokompanija raspored kabine je puna ekonomska klasa s ograničenim brojem sjedala, niskim cijenama i dodatnim uslugama koje se plaćaju. Sjedala su obično manje udobna s manje prostora za noge jer u kabinu dodaju redovi kako bi stalo više putnika. Primjenjuju stroga pravila o prtljazi kako bi zadržale cijene niskima, naplaćujući dodatne naknade za predanu prtljagu Razlika je u tome da ti avioni lete od jedne do druge destinacije kada i dokle traje potražnja. Koriste model point-to-point, što znači da lete izravno između odabranih destinacija bez velikog broja priključnih letova. Kad aviokompanija ocjeni da potražnja pada ukida letove bez posljedica. Nisko-budžetne aviokompanije često lete do šireg spektra destinacija, uključujući manje poznate aerodrome ili regionalne destinacije te ciljaju na putnike koji traže jeftine letove i spremni su se odreći dodatnih usluga radi niže cijene. Fokus europskih aviokompanija su kratki letovi unutar Europe.

Neke azijske, poput Air Asie, lete na daleke letove. Najavili su izravni let Bangkok- Budimpešta.

Ponuda Premium aviokompanija

jednosmjerne aviokarte

Premium zračni prijevoznici pružaju ponudu koja je više prilagođena putnicima s više besplatnih usluga i možda velikodušnijom podjelom redova sjedala te odvojenim kabinama ekonomske i poslovne klase. Veliki avioni za prekooceanske letove uvijek kreću s aerodroma koji su glavne baze (hub) neke kompanije. Primjerice Air France leti s aerodroma CDG, KLM s Schiphola, Qatar s Hamada u Dohi itd. Razlog je da velike avione pune mali Tzv. Feederi koji dovoze putnike iz bližih ili srednje dalekih destinacija koji presjedaju na druge letove.
Premium aviokompanije ciljaju putnike koji traže visoku razinu usluge, udobnosti i luksuza tijekom putovanja te su spremni platiti višu cijenu za te pogodnosti. Često nude veći broj priključnih letova i mogućnosti presjedanja, što putnicima omogućuje veću fleksibilnost u odabiru vremena leta. Premium aviokompanije obično imaju sofisticirane bonus programe vjernosti koji nagrađuju putnike za česta putovanja s dodatnim pogodnostima poput nadogradnje klase sjedala, besplatnih letova ili pristupa poslovnim salonima za putnike. Nisko-budžetne aviokompanije rijetko nude ovakve programe ili privilegije.

Te aviokompanije su usmjerene na daleka putovanja i međunarodne letove te često imaju širok raspon ruta i priključnih letova. Stoga, ako putujete na daleke destinacije, premium aviokompanije nude veći izbor opcija i broj prekomorskih odredišta.

Generalno za daleka ili europska putovanja s presjedanjem se najčešće biraju “normalne” aviokompanije, a za point to point niskobudžetne. Ove prve se kupuju preko online agencija, direktno kod kompanija ili naših domaćih, što ja preferiram. Druge se kupuju direktno na stranicama aviokompanija.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Znaš li što je Premium ekonomska klasa?

Revolucija: prva ležeća sjedala u ekonomskoj klasi

Nove objave