Otkazivanja letova su na vrhuncu, kakva su prava putnika?

Autor članka:
Podijeli:

Otkazivanja letova su na vrhuncu, kakva su prava putnika?

Zračni prijevoznici diljem svijeta otkazali su više od 25.000 letova iz rasporeda letenja za kolovoz, od čega oko 60 posto u Europi.

Ovako velik broj otkazivanja slijedi zbog nedostatka osoblja i drugih problema s kojima se suočavaju zračne luke u Europi i šire u svijetu,

Najnoviji podaci koje je objavio Cirium pokazuju da je trenutno Europa najteže pogođeno područje. Do sada je u Europi otkazano ukupno 15.788 letova koji su trebali letjeti u kolovozu. No, iako se radi o velikom broju otkazivanja letova, on predstavlja samo dva posto ukupnog rasporeda letova za Europu u kolovozu.

Turkish Airlines otkazao najveći broj letova

Otkazivanja letova

Prema Ciriumu, najveći broj letova za kolovoz otkazao je Turkish Airlines. Potonji je samo prošlog tjedna otkazao 4408 polijetanja.

Slijede British Airways s 3600 otkazanih letova , easyJet s 2045 otkazanih, Lufthansa s 1888 otkazanih i Wizz Air s 1256 otkazanih.

Što se tiče otkazivanja letova po zemljama, platforma za informiranje o putovanjima, Mabrian, objavila je ranije ovog tjedna da su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Španjolska, Francuska, Nizozemska, Grčka, Austrija, Portugal i Danska zemlje s najvećim brojem otkaza između 1. i 15. srpnja.

Prava putnika

jednosmjerne aviokarte

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u zračnom prometu, Komisija Europske unije se pobrinula podsjetiti sve putnike na njihova prava.

Komisija je istaknula da svi putnici koji putuju u EU imaju prava kojih se moraju poštivati. Osim toga, savjetovao je svima koji idu na godišnji odmor da preuzmu aplikaciju “Your Passenger Rights”.

Prema službenoj web stranici EU-a, svi putnici imaju pravo birati između promjene rute, povrata ili povratka ako je njihov let otkazan. Štoviše, putnici čiji su letovi otkazani također imaju pravo na pomoć u zračnoj luci. Nadalje, putnici koji su obaviješteni o otkazivanju manje od dva tjedna prije planiranog polaska imaju pravo na odštetu preusmjeravanje, pomoć zračnog prijevoznika) za probleme povezane s letom za ovo putovanje prema relevantnom zakonu zemlje izvan EU-a.

Prava zračnih putnika u EU-u vrijede:

Ako je vaš let unutar EU-a i njime upravlja zrakoplovna tvrtka iz EU-a ili izvan EU-a
Ako vaš let stiže u EU izvan EU-a i njime upravlja zrakoplovna tvrtka iz EU-a
Ako vaš let polazi iz EU-a u zemlju izvan EU-a kojim upravlja zrakoplovna tvrtka iz EU-a ili izvan EU-a
Ako već niste primili beneficije (naknadu, preusmjeravanje, pomoć zračnog prijevoznika) za probleme povezane s letom za ovo putovanje prema relevantnom zakonu zemlje izvan EU.

Savjetujem putnicima da izbjegavaju letenje vikendom jer su to dani s najvećim gužvama u zračnim lukama. Vjerojatno su ponedjeljak i utorak najbolji dani za polazak iz prometnih europskih zračnih luka.

Otkazivanja letova

Aerodromi s najviše kašnjenja i otkaza letova u srpnju su:
Brisel, Frankfurt, Eindhoven, Budimpešta, Luton, Lisabon, CDG Paris, Amsterdam, Nica i Gatwick London.
Najpouzdaniji u srpnju su :
Bergamo, Gran Canaria, Bukurešt, Dublin, Catania, Madrid, Marseilles, Malaga, Alicante i Orly Paris.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave