Travel AdvisorTravel Advisor

Otkazivanja letova su na vrhuncu, kakva su prava putnika?

Otkazivanja letova su na vrhuncu, kakva su prava putnika?

Zračni prijevoznici diljem svijeta otkazali su više od 25.000 letova iz rasporeda letenja za kolovoz, od čega oko 60 posto u Europi.

Ovako velik broj otkazivanja slijedi zbog nedostatka osoblja i drugih problema s kojima se suočavaju zračne luke u Europi i šire u svijetu,

Najnoviji podaci koje je objavio Cirium pokazuju da je trenutno Europa najteže pogođeno područje. Do sada je u Europi otkazano ukupno 15.788 letova koji su trebali letjeti u kolovozu. No, iako se radi o velikom broju otkazivanja letova, on predstavlja samo dva posto ukupnog rasporeda letova za Europu u kolovozu.

Turkish Airlines otkazao najveći broj letova

Prema Ciriumu, najveći broj letova za kolovoz otkazao je Turkish Airlines. Potonji je samo prošlog tjedna otkazao 4408 polijetanja.

Slijede British Airways s 3600 otkazanih letova , easyJet s 2045 otkazanih, Lufthansa s 1888 otkazanih i Wizz Air s 1256 otkazanih.

Što se tiče otkazivanja letova po zemljama, platforma za informiranje o putovanjima, Mabrian, objavila je ranije ovog tjedna da su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Španjolska, Francuska, Nizozemska, Grčka, Austrija, Portugal i Danska zemlje s najvećim brojem otkaza između 1. i 15. srpnja.

Prava putnika

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u zračnom prometu, Komisija Europske unije se pobrinula podsjetiti sve putnike na njihova prava.

Komisija je istaknula da svi putnici koji putuju u EU imaju prava kojih se moraju poštivati. Osim toga, savjetovao je svima koji idu na godišnji odmor da preuzmu aplikaciju “Your Passenger Rights”.

Prema službenoj web stranici EU-a, svi putnici imaju pravo birati između promjene rute, povrata ili povratka ako je njihov let otkazan. Štoviše, putnici čiji su letovi otkazani također imaju pravo na pomoć u zračnoj luci. Nadalje, putnici koji su obaviješteni o otkazivanju manje od dva tjedna prije planiranog polaska imaju pravo na odštetu preusmjeravanje, pomoć zračnog prijevoznika) za probleme povezane s letom za ovo putovanje prema relevantnom zakonu zemlje izvan EU-a.

Prava zračnih putnika u EU-u vrijede:

Ako je vaš let unutar EU-a i njime upravlja zrakoplovna tvrtka iz EU-a ili izvan EU-a
Ako vaš let stiže u EU izvan EU-a i njime upravlja zrakoplovna tvrtka iz EU-a
Ako vaš let polazi iz EU-a u zemlju izvan EU-a kojim upravlja zrakoplovna tvrtka iz EU-a ili izvan EU-a
Ako već niste primili beneficije (naknadu, preusmjeravanje, pomoć zračnog prijevoznika) za probleme povezane s letom za ovo putovanje prema relevantnom zakonu zemlje izvan EU.

Savjetujem putnicima da izbjegavaju letenje vikendom jer su to dani s najvećim gužvama u zračnim lukama. Vjerojatno su ponedjeljak i utorak najbolji dani za polazak iz prometnih europskih zračnih luka.

Aerodromi s najviše kašnjenja i otkaza letova u srpnju su:
Brisel, Frankfurt, Eindhoven, Budimpešta, Luton, Lisabon, CDG Paris, Amsterdam, Nica i Gatwick London.
Najpouzdaniji u srpnju su :
Bergamo, Gran Canaria, Bukurešt, Dublin, Catania, Madrid, Marseilles, Malaga, Alicante i Orly Paris.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNeho Suites Cannes Croisette: dobar izbor za udoban smještaj
Next articleNa lijepom plavom Dunavu