Travel AdvisorTravel Advisor

Otkazivanje leta od strane putnika zbog koronavirusa: Ovo su vaša prava

Ako planirate ili ste već odradili otkazivanje leta, dobro je znati svoja prava. Globalna pandemija koronavirusa koju je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je mnogima prouzrokovala probleme. No, ti problemi se itekako umanje ako se poznaju svoja prava. Zato smo ovdje naveli kako pristupiti u određenoj situaciji za nekoliko velikih aviokompanija. Također, bilo bi dobro javiti se svojim agencijama.

Ako ikako možete, izbjegavajte putovanja jer ova situacija nije za zezanje. Možda vama neće biti ništa ako se zarazite, ali starijim osobama, ljudima s kroničnim bolestima i bebama koronavirus može predstavljati smrtnu presudu.

AEGEAN/OLYMPIC AIR

Aviokompanija dopušta putnicima promjenu datuma putovanja bez penala za promjenu, nadoplata za kartu se plaća ukoliko na datume na koje se mijenja putovanje više nisu dostupne klase prema kojima je kupljena originalna karta. Promjenu je moguće napraviti samo jednom.

UVJETI vrijede za:
– sve karte izdane do 23.02.2020.
– datume putovanja do 20.03.2020.
– novo putovanje mora završiti najkasnije do 20.10.2020.
Navedeni uvjeti vrijede za individualna putovanja.

AIR CANADA

Aviokompanija dopušta putnicima promjenu datuma putovanja bez penala za promjenu, promjena mora biti za kabinu za koju je kupljena originalna karta (npr. ekonomska kabina). Promjenu je moguće napraviti samo jednom.

UVJETI vrijede za:
– sve karte kupljene između 04.03.2020. i 21.03.2020.
– promjene moraju biti napravljene najmanje 14 dana prije promijenjenog leta
Za ostale kupljene karte primjenjuju se pravila tarife prema kojima je karta kupljena.

AIR FRANCE/KLM/DELTA

Aviokompanije primjenjuju posebne procedure za sve izdane karte do 31.03.2020., a za putovanja koja su predviđena do 31.05.2020. Omogućuju svojim putnicima da odgode svoje putovanje bez nadoplate u obliku izdavanja vouchera. Nema informacija za otkazivanje leta u potpunosti.

UVJETI izdavanja vouchera:
– nije prenosiv na drugo ime
– ne može se koristiti za više putovanja
– ukoliko je iznos nove izdane karte veći od iznosa vouchera, razliku podmiruje putnik; ukoliko je iznos nove izdane karte manji od iznosa vouchera, razlika se ne vraća putniku
– voucher vrijedi 1 godinu od datuma izdavanja vouchera – nova karta se treba izdati u roku od godine dana
– vrijedi za bilo koju kombinaciju Air France/KLM/Delta letova

AIR SERBIA

Aviokompanija dopušta jednu promjenu bez penala za promjenu bez obzira na datum izdavanja karte, a novi datum, promjena te korištenje novog putnog dokumenta treba biti završeno najkasnije do 31.12.2020.

Za otkazivanje leta aviokompanija dopušta promjenu datuma i/ili destinacije bez penala za promjenu za sva putovanja između 11.04.2020. i 31.12.2020.; bitno je da je novo putovanje u istoj kabini kao i u originalnoj karti (npr. ekonomska kabina).

Za letove za koje putnici rade promjene datuma radi coronavirusa, aviokompanija dopušta promjenu bez penala za promjenu, razlika u cijeni se plaća ukoliko na nove datume više nema dostupnih klasa prema kojima je kupljena originalna karta.

Svakako je potrebno promjene napraviti prije originalnih datuma putovanja te obavezno sačuvati broj originalne karte.

BRITISH AIRWAYS

Aviokompanija za sve karte izdane između 03.03.2020. i 31.03.2020. dozvoljava izdavanje vouchera za određene destinacije ukoliko putnik ne zna datum novog putovanja.
UVJETI izdavanja vouchera:
– treba se iskoristiti unutar godine dana od dana početka leta na originalnoj karti
– promjena destinacije je dozvoljena
– voucher je potrebno izdati prije datuma početka leta na originalnoj karti

CROATIA AIRLINES

Aviokompanija za sve karte izdane za internacionalne letove prije 31.03.2020., s putovanjima do 31.05.2020. dopušta jednu promjenu datuma bez penala za promjenu, no ukoliko na novim datumima putovanja nisu dostupne iste klase po kojima je kupljena originalna karta, plaća se nadoplata. Promjena destinacije nije dozvoljena, a novi datumi putovanja moraju završiti zaključno s 31.12.2020. Promjena treba biti napravljena prije datuma putovanja u originalnoj karti.

Zbog novonastale situacije vezane za COVID-19, Web i Mobile Check-in Croatia Airlines neće biti dostupan do daljnjeg, putnici će prijavu na let moći napraviti u polazišnoj zračnoj luci.

EMIRATES

Aviokompanija dopušta jednu promjenu datuma putovanja, bez penala za promjenu i bez obzira na tarifu prema kojoj je karta kupljena, za sve izdane karte do 31.03.2020. Nadoplata za kartu se plaća ukoliko za nove datume putovanja više nije dostupna klasa prema kojoj je kupljena originalna karta. Moguće je promijeniti datum putovanja i destinaciju na bilo koju gdje leti Emirates. Nema informacija za otkazivanje leta u potpunosti.

LOT POLISH AIRLINES

Aviokompanija dopušta promjenu datuma putovanja bez penala za promjenu za sve karte kupljene do 31.03.2020., a za letove između 06.03.2020. i 24.04.2020. Putnik plaća nadoplatu ukoliko letovi za nove datume putovanja nisu dostupni po istoj klasi po kojima je kupljena originalna karta. Novi datum putovanja treba biti do kraja 2020. godine, a promjena destinacije nije dozvoljena.

LUFTHANSA GROUP

Za sve putnike koji imaju kartu za putovanja do 30.04.2020. aviokompanija nudi veću fleksibilnost. Dopuštena je jedna promjena datuma putovanja bez nadoplate, promjena treba biti napravljena najkasnije do 01.06.2020. za putovanja do 31.12.2020. Nadoplata se plaća ukoliko na nove datume putovanja više nisu dostupne iste klase prema kojima je kupljena originalna karta.

SINGAPORE AIRLINES

Za sve karte izdane između 06.03.2020. i 31.03.2020. aviokompanija dozvoljava promjenu datuma putovanja bez penala za promjenu, razlika u cijeni se plaća ukoliko više nisu dostupne klase na novom letu prema kojima je kupljena originalna karta. Za karte izdane prije 06.03.2020. aviokompanija za svaku kartu posebno razmatra što se može napraviti.

QATAR AIRWAYS

Aviokompanija omogućava veću fleksibilnost za putnike koji žele promijeniti ili odgoditi svoje putovanje.

Za sve izdane karte s datumom putovanja do 30.06.2020. dopušta se promjena datuma putovanja bez penala za promjenu, putnik plaća razliku u cijeni ukoliko za nove datume putovanja više nisu dostupne iste klase prema kojima je kupljena originalna karta. Promjena se mora napraviti najkasnije 3 dana prije originalnog datuma putovanja.
Također, u slučaju da putnik ne zna datum novog putovanja, aviokompanija može izdati voucher u iznosu kupljene karte.

UVJETI izdavanja vouchera:
– vrijedi 1 godinu od dana izdavanja, period putovanja može bit i nakon tog perioda
– nije prenosiv na drugu osobu
Navedene fleksibilnosti se odnose samo za individualne rezervacije.

TURKISH AIRLINES

Aviokompanija dopušta promjenu datuma putovanja bez penala za promjenu za sve karte kupljene prije 05.03.2020. no promjena treba biti napravljena prije 16.03.2020. Razlika u cijeni se plaća ukoliko na nove datume putovanja više nije dostupna ista klasa po kojoj je kupljena originalna karta. Nema informacija za otkazivanje leta u potpunosti.

Za karte kupljene između 06.03.2020. i 31.03.2020. aviokompanija dopušta promjenu bez penala za promjenu, plaća se razlika u cijeni ukoliko na nove datume putovanja više nisu dostupne iste klase prema kojima je kupljena originalna karta. Promjenu je potrebno napraviti najkasnije 5 dana prije originalnog datuma putovanja.

Za ovaj popis zahvaljujemo stranici aviokarte.hr.

Previous articleKako je sada putovati po Aziji? Darko zna.
Next articleVirtualni muzeji koje možete bez straha posjetiti dok sjedite na kauču