Travel AdvisorTravel Advisor

Otkrij ljepotu ovog dvorca

Idealna destinacija za izlet iz Zagreba: stari grad Ozalj

Voliš povijest i istražuješ novo mjesto za posjet? Ne traži više, jer prekrasni Ozalj ti je pred vratima!

Ozalj, gradić na prijelazu Kupe iz brdskog u ravničarski tok, niknuo je između šumovitih brežuljaka i smaragdne rijeke (na koji pucaju predivni pogledi sa Starog grada). Na vapnenačkoj stijeni, iznad tihe Kupe, ponosno stoji Zrinsko-frankopanski Stari grad, simbol Ozlja i srce njegovog povijesnog razvitka.

U okolici, ali i unutar samih zidina, nađeni su prapovijesnistarorimski i srednjovjekovni arheološki nalazi. Međutim, prvi povijesni zapis o gradu potječe iz 1244. godine. Kao vlasnici grada smjenjivale su se najmoćnije porodice: BabonićiFrankopani i Zrinski. Štoviše, u 17. stoljeću tijekom stolovanja bana Petra Zrinskog on doživljava svoje najsjajnije razdoblje jer je tada postao neslužbena hrvatska prijestolnica.

Image by Arvid Olson from Pixabay

Tragičnim smaknućem bana Petra Zrinskog i grofa Frana Krste Frankopana 1671. godine nasilno je prekinut procvat grada. U 18. st. temeljito ga pregrađuju novi vlasnici, Perlas i Batthyani. Oni su do tada pretežito gotičkom gradu dali današnji, barokni izgled.

Od 1928. godine dvorac je posebnom darovnicom kneza od Thurn i Taxisa, Alberta Maria Lamoral, predan u ruke družbi „Braće hrvatskoga zmaja” na brigu i čuvanje kao kulturno i povijesno dobro u službi hrvatskog naroda.

Danas je u Starom gradu Ozalj smješten Zavičajni muzej Ozlja koji posjeduje vrlo detaljnu povijesnu i arheološku zbirku artefakata Ozlja i okolice.

Ovaj gradić će te sigurno oduševiti, a naučit ćeš puno više o njegovoj povijesti. Nemoj puno razmišljati, posjeti Ozalj i #upoznajhrvatsku!

Nama se svidio izlet i opet ćemo ga ponoviti. Drugi puta u drugo godišnje doba jer svako krije svoje čari, boje i mirise.

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleHotel Bled Rose
Next articleBoutique hotel Gredič