Otok vitalnosti u Kvarnerskom zaljevu

Autor članka:
Podijeli:

Otok Lošinj dio je cresko-lošinjskog otočja, u zapadnom nizu Kvarnerskih otoka. Grad Mali Lošinj najveće je naselje na otoku, smješten s južne strane lošinjskog zaljeva. Upravo zahvaljujući tom položaju postao je značajno pomorsko, trgovačko i prvenstveno turističko središte.

Lošinjsko otočje obogaćeno je i brojnim manjim otocima od kojih su najpoznatiji Susak – otok pijeska, Ilovik – otok cvijeća i dugovječnosti te Unije (otok bioraznolikosti). Riječ je o otocima na kojima nema automobila i koji su idealni za jednodnevni izlet ili za odmor kod domaćina.

Otoci su s kopnom povezani cestovno, trajektima i katamaranima, a Lošinj ima i manji sportski aerodrom.

Otok vitalnosti: spoj prirode, zdravlja i užitka

Lošinj
© Ivan Brčić

Začeci turizma sežu u daleku 1885. godinu, što znači da Lošinj upravo iduće godine bilježi 140 godina organiziranog turizma.  Počeci se vežu uz lječilišni i zdravstveni turizam jer su Mali i Veli Lošinj 1892. godine proglašeni klimatskim lječilištima od strane austrougarske monarhije.

Danas je Lošinj aromaterapeutsko središte i ekološki osviještena, ali moderna destinacija vitalnosti i zdravlja s raznolikom ponudom. Svoju poziciju na svjetskoj karti Lošinj je našao i kao jedna od Top 100 održivih destinacija svijeta uz visoku kvalitetu usluge i smještaja.

Sačuvano prirodno okruženje jedinstvena je osobina Lošinja. More visoke kakvoće, zrak prve kvalitete, više od 200 sunčanih dana godišnje s 1018 biljnih vrsta od kojih 939 pripada autohtonoj flori, a više od 200 je ljekovito te otočje s preko 200 rezidentnih dobrih dupina.

Ovaj mediteranski otok jedan je od najsunčanijih otoka na Kvarneru te savršeno mjesto za postizanje ravnoteže duha i tijela jer osim predivne prirode i lječilišne ponude možete uživati u outdoor aktivnostima, kulturi, brojnim sportskim, tradicionalnim, koncertnim i festivalskim događanjima te izvrsnoj mediteranskoj gastronomiji.

Otok kulture, umjetnosti i prirode

Zasigurno ćete upoznati najpoznatijeg stanovnika Lošinja – antičku brončanu statuu Apoksiomena za kojeg je izgrađen jedinstveni moderan muzej na Mediteranu, u potpunosti  posvećen jednom jedinom eksponatu – brončanom kipu mladog atlete Apoksiomena koji je u podmorju pokraj Lošinja, na dubini od 45 metara pronađen 1997. godine, a 1999. izvađen iz mora na čijem je dnu boravio gotovo dva tisućljeća. Upravo se ove godine obilježava 25 godina od njegovog ‘vađenja’.

Muzej Apoksimena
© Hrvoje Serdar

Posjetite interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja, LOŠINJSKI LOGER „NEREZINAC“ – jedrenjak je obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća. Postoji i mogućnost najma broda i isplovljavanje u zalazak sunca.

U antičkom gradiću Osoru preuzmite VR naočale u Arheološkoj zbirci (Lošinjski muzej) te upoznajte novu dimenziju prošlosti kroz 12 lokacija.

Od atrakcija je svakako potrebno izdvojiti Miomirisni otočki vrt – rasadnik otočnog bilja u kojem kroz vođenu turu možete upoznati floru otoka. Tematski vidikovac Providenca s kojeg pogled stvara razglednicu za pamćenje, najpoznatije je mjesto za uživanje u čarobnim zalascima sunca.

Brojne plaže i skrivene uvale koje oduzimaju dah

Djevojka na SUPu
© Hvoje Serdar

Lošinj je vrlo razveden otok, posebno u svom središnjem i najnižem dijelu oko samoga grada Malog Lošinja. Obale njegovih mnogobrojnih uvala niske su i pristupačne, većinom stjenovite, s dijelovima pokrivenim bijelim žalom koji u moru u moru postupno prelazi u pijesak. Besprijekorno čisto more često je smaragdno zeleno zbog borova koji rastu na samoj obali. Lošinj pruža kupačima jedinstveni izbor između „dva mora“ – onog okrenutog „na pučinu“ (jugozapad), sa suncem do samog zalaska ili onog okrenutog „prema Velebitu“ (sjeveroistok), s jutarnjim suncem. Sunce ili hlad, toplina ili svježina – izaberite sami.

Plaža za sve ljubitelje životinja

Na otoku Lošinju kućni su ljubimci dobrodošli, imaju „svoje“ plaže opremljene kantama za pseći otpad. Nalaze se u uvali Čikat (Annunziata), u Srebrnoj uvali, na Kovčanju (uvala nasuprot malološinjskoj luci), na Valdarkama i u uvali Artatore (ima i tuš za pse).

Preuzmite 360 virtualnu šetnju lošinjskim plažama.

Outdoor & aktivni odmor: Raj za aktivni odmor tijekom cijele godine

Bicikliranje
© Hrvoje Serdar

Brojnim posjetiteljima Lošinj je idealna Outdoor destinacija upravo zbog svoje klime i prirode. Utrke i događanja natjecateljskog duha, maratoni, lignjade, podvodni ribolov ili pak šetnje, planinarenje, trčanje i tenis na otvorenom, brojni izleti brodom, pješke ili biciklom samo su neke od aktivnosti koje možete isprobati. Dolphin Watching Tour zasigurno je iskustvo koje se ne propušta dok boravite na Lošinju!

Preuzmite digitalni prikaz Outdoor – HIKE & BIKE Lošinj s čak 16 biciklističkih te 18 pješačkih staza i trasa. Zahvaljujući GPS oznakama i karti lokacija s detaljnim opisima i fotografijama, otkrivate brojne rute te do sada neotkrivene putove Lošinja i njegovih manjih otoka.

Otkrijte Lošinj kroz jedinstvena događanja

Festivali, koncerti, sportska i gastro događanja, Vikend vitalnosti, Nacionalni festival klasične glazbe Osorske glazbene večeri, Jazz festival, samo su neka događanja koja vas ove godine očekuju na otoku vitalnosti.

Posebno se ističe Festival LOSINAVA koji se održava u rujnu, a on vraća u zlatno doba lošinjskog pomorstva gdje je Lošinj u drugoj polovici 19. stoljeća nakon Trsta i Rijeke bio treća luka na Jadranu. Svi zainteresirani imaju priliku uživati u bogatom programu posvećenom pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja kroz mnoštvo regata i sportskih događanja, koncerta i edukativnih predavanja te radionica.

Gastro putovanje kroz bogatstvo otoka

Hrana na Lošinju
© Hrvoje Serdar

Poznat po izvrsnoj mediteranskoj gastronomiji, Lošinj nudi osobit spoj tradicije i moderne kuhinje.

Svake godine u travnju i svibnju održava se ‘Fešta lošinjske kuhinje’ u kojoj brojni lošinjski restorani kroz mjesec dana nude jelovnike tradicionalne lošinjske kuhinje po atraktivnim cijenama.

Osmišljen je Taste of vitality brend vitalnosti koji je obuhvatio i gastronomsku ponudu. Riječ je o jelima koja uključuju nutrijente za promicanje vitalnosti i zdravlja uz stavljanje naglaska na način kuhanja i pripreme hrane. Potražite u lošinjskim jelovnicima Taste of Vitality oznake.

Ističe se i gastronomska ponuda koja osim restorana s Michelinovom zvjezdicom uključuje i 14 ugostiteljskih objekata u prestižnom gastronomskom vodiču Gault&Millau.

Svakako, s Lošinja ponesite originalnu uspomenu ili poklon za najdraže u obliku Lošinjskog lokalnog proizvoda.

TZ Mali Lošinj


Autor naslovne fotografije: © Ivan Brčić

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave