Otvara se izložba “Čarobno kolo”

Autor članka:
Podijeli:

U Muzeju Turopolja pogledajte izložbu “Čarobno kolo”

U srijedu, 19. travnja 2023. godine u 14 sati, u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici otvara se izložba “Čarobno kolo” autorice Ive Lulić. Ciklus umjetničkih fotografija nastao je kao dio projekta “Podravina između mitova i legendi”. Izložba će predstaviti čarobni svijet nadnaravnih bića iz podravskih narodnih vjerovanja te probuditi davne uspomene na priče o vilama, coprnjicama i drugim neobičnim stvorenjima koje su bake i djedovi pričali svojim unucima.

Vila

Iva Lulić je umjetnica koja se bavi režiranjem fotografskih prikaza mitoloških likova i njihovih zgoda iz bajki, narodnih priča i predaja. Kulisa njihovih pustolovina uvijek je priroda, a pažljivo odabrane lokacije, doba dana i ozračje navest će vas da na trenutak zaboravite da je riječ o fotografiji i pomislite da biste ih mogli susresti već prilikom sljedećeg posjeta obližnjoj šumi. 

Osim što čaroliju pretvaraju u stvarnost, fotografije Ive Lulić na jedinstven način slave prirodne ljepote. Autentičnost i vrijednost ove izložbe ističe i činjenica da su sve fotografije nastale korištenjem prirodnog i umjetnog svjetla, bez računalnih efekata i montaže, a stvorenja čarobnih moći utjelovili su lokalni stanovnici Podravine u dobi od 5 do 85 godina. 

Posvečkari iza scene

Izložba je već izazvala veliki interes javnosti

Nedavno je i inspirirala prvu knjigu objavljenu u izdavaštvu Iris Illyrice. Suradnja dviju umjetnica, fotografkinje Ive Lulić i spisateljice Adriane Borić, spojila je sliku i riječ te iznjedrila slikovnicu “Čarobno kolo” koja će biti prigodno predstavljena u sklopu izložbe. Na živopisnim stranicama čudesna bića s fotografija oživjela su i doživjela nevjerojatne zgode koje će vas dirnuti, nasmijati, ali i štošta naučiti o bogatoj i raznolikoj kulturnoj baštini hrvatskog naroda. 

Naslovnica knjige "Čarobno kolo"

Pridružite nam se na otvorenju 19. travnja u 14 sati i uronite u tajni svijet Vodenjaka, Veda, vila, vještica i mnogih drugih!

Izložba je otvorena do 31. svibnja

Bit će popraćena različitim pričaonicama, predavanjima i likovnim radionicama koje će se odvijati u sklopu 28. edukativne muzejske akcije. U goste dolazi i spisateljica Adriana Borić koja će na živopisan način ispripovijedati nekoliko priča iz knjige “Čarobno kolo”. Također, gost će biti i Nikola Pejak, marljivi sakupljač priča i narodnih predaja Turopolja, Vukomeričkih gorica, Pokuplja i Posavine koji će ispričati priče lokalnih kazivača.

Noćna coprnjica

Potaknuti pričama, posjetitelji će svoju maštu moći iskazati na likovnim radionicama čiji će rezultati biti prezentirani na izložbi radova na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja. Cilj izložbenog, kao i edukativnog dijela programa je osloboditi kreativnost i probuditi maštu posjetitelja te istaknuti važnosti očuvanja tradicije i nematerijalne kulturne baštine.


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave