Travel AdvisorTravel Advisor

Otvaranje granica: Hrvatska od sada dopušta ulaz turistima iz deset zemalja

Otvaranje granica je gorljiva tema svugdje u svijetu, pa tako i kod nas. Mnoge države sada razmatraju otvoriti granice onima koje ne smatraju opasnima, ali Hrvatska se rijetko nalazi na popisu ijedne države, barem za sada. Unatoč tome, Vlada je odlučila da će od sada u Hrvatsku moći ući turisti iz 10 zemalja.

Otvaranje granica za turiste iz 10 europskih zemalja

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica vlade na kojoj je u uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković potvrdio da Hrvatska potpuno otvara granice prema više zemalja. Kaže da je do te odluke došlo zbog sjajnih rezultata u proteklih nekoliko dana.

“Uspjeli smo u prvom poluvremenu pobijediti epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmijenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku.

Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu”, rekao je Plenković.

Dodao je da će se u budućnosti popis zemalja proširivati, a Božinović je objasnio kako će to sve funkcionirati. Turisti više neće morati navoditi razloge ulaska u RH, nego će ulaziti kao i prije pandemije.

Stranica za englesko govorno područje na hrvatskom

“Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i mail adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučamo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas”, rekao je Božinović.

Malo je urnebesno što je stranica namijenjena za englesko govorno područje i strance napisana na hrvatskom jeziku.

Tako da, eto, mi smo među prvima koji širokih ruku otvaramo granice brojnim zemljama dok nas zemlje poput Austrije i dalje ne priznaju kao sigurne zemlje. Što će to značiti za pandemiju, vidjet ćemo.

Previous articleMuzej krapinskih neandretalaca kojeg biste svakako trebali posjetiti
Next articleZnamo kakvo će vrijeme biti ovog ljeta