Otvorena krila prema ljetu: Zračna luka Zagreb nudi 10 novih destinacija za avanturiste

Autor članka:
Podijeli:

Zračna luka Zagreb: rekordna godina i mnoštvo novih destinacija za ljetne avanture

Zračna luka Zagreb – Franjo Tuđman nastavlja niz godina dominacije kao najprometnija zračna luka u Hrvatskoj. Očekivanja za 2024. godinu su optimistična, s projekcijom od preko četiri milijuna putnika i obaranja povijesnih rekorda. Rast u zimskom periodu bio je značajan, a trend se nastavlja i tijekom ljetne sezone. Uz dolazak ljetnog računanja vremena, uvodi se i ljetni red letenja koji nudi mnoštvo uzbudljivih novih destinacija.

Ljetni red letenja započeo je 31. ožujka 2024., a uz već postojeće destinacije, putnici mogu birati i između brojnih novih uzbudljivih odredišta. Zračna luka Zagreb je u zimskom razdoblju 2023./2024. zabilježila fantastičan rast, s 13% više putnika u odnosu na prethodnu zimu. U 2023. godini ostvaren je i rast od 8% u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Zračna luka Zagreb
© nitrixi from Pixabay

 

Ryanair doprinosi rekordu zagrebačke zračne luke

Niskotarifni zrakoplovni avioprijevoznik Ryanair odigrao je ključnu ulogu u rekordnom broju putnika u zagrebačkoj zračnoj luci tijekom zimskog reda letenja 2023./2024. Povezivao je Zagreb s 19 destinacija, uključujući i novu liniju do Lanzarotea na Kanarima. Popularne destinacije poput Malte, Malage i Paphosa privukle su mnoštvo putnika i doprinijele rastu broja letova.

Grčka aviokompanija Aeagean Airlines ponovno je uspostavila zimske letove iz Zagreba u Atenu nakon četverogodišnje pauze. Također, u siječnju je novu liniju iz Zagreb do Istanbula otvorio i turski niskotarifni avioprijevoznik Pegasus Airlines.

Do rasta je došlo zahvaljujući i hrvatskom nacionalnom prijevozniku Croatia Airlines koji je produžio liniju između Zagreba i Mostara tijekom zimskog reda letenja, što je dodatno potaknulo promet.

Zrakoplovne kompanije poput Lufthanse, Qatar Airwaysa, FlyDubaia i poljskog LOTa povećale su kapacitete češćim letovima i korištenjem većih zrakoplova. Posebno su impresivni rezultati Turkish Airlinesa, Air Serbia i KLM-a koji su nadmašili razinu prometa iz perioda prije pandemije. Ukupni kapacitet ovih aviokompanija prema Zagrebu povećan je za više od 50%.

Ove sjajne vijesti potvrđuju da Zračna luka Zagreb postaje sve značajniji centar za putovanja u Europi.

U 2024. ponovno se očekuje rast, a uvodi se i 10 novih destinacija

Ljetna sezona 2024. u Zračnoj luci Zagreb trebala bi biti još bolja i uzbudljivija od prošle. MZLZ očekuje nastavak rasta prometa zahvaljujući otvaranju novih destinacija i povećanju kapaciteta na postojećim linijama.

Croatia Airlines u ljetnom redu letenja otvara tri nove linije iz Zagreba:

  • Stockholm: letovi od 20. svibnja, tri puta tjedno
  • Berlin: letovi od 21. svibnja, tri puta tjedno
  • Tirana: letovi od 14. lipnja, dva puta tjedno

Sve nove linije bit će dostupne do kraja ljetnog reda letenja, 25. listopada 2024.

Croatia Airlines ostaje lider u prometu zagrebačke zračne luke, s cjelogodišnjim izravnim linijama prema europskim čvorištima poput Londona, Pariza, Frankfurta, Amsterdama i još mnogih. U ljetnom redu letenja, Croatia Airlines će iz Zagreba letjeti prema pet domaćih i 18 međunarodnih destinacija.

Ryanair i Iberia donose nove destinacije

Iberia zrakoplov
© amanda-kraemer.com from Pinterest

Ljetna sezona 2024. u Zagrebu je obilježena novim linijama niskotarifnog prijevoznika Ryanaira i španjolskog nacionalnog prijevoznika Iberije.

Ryanair otvara pet novih linija iz Zagreba koji će od 31. ožujka letjeti dva puta tjedno:

  • Alicante, Španjolska
  • Girona, Španjolska
  • Palma de Mallorca, Španjolska
  • Marseille, Francuska
  • Pisa, Italija

Ryanair u 2024. godini planira ukupno 20 tjednih letova iz Zagreba čime će Zagreb povezati s 30 destinacija i 105 dvosmjernih letova tjedno.

Iberia je najavila kako će se linija između Madrida i Zagreba nastaviti te da će povećati kapacitete za više od 50% u odnosu na prošlu godinu.

Još više letova i direktnih linija

Osim Ryanaira i Iberije, mnoge druge aviokompanije najavile su povećanje kapaciteta u Zagrebu za ljetnu sezonu 2024. Turkish Airlines planira značajno proširenje linije Zagreb-Istanbul s dodatna četiri tjedna leta, što će rezultirati s 18 letova tjedno, dva puta dnevno, a nekim danima i tri puta dnevno. Nizozemski KLM će na relaciji Zagreb-Amsterdam koristiti veće zrakoplov, dok francuski i njemački nacionalni prijevoznici Air France i Lufthansa planiraju značajno povećanje broja tjednih letova na linijama Zagreb-Pariz i Zagreb- München.

Zagreb očekuje i češći promet prema Dubaiju i Dohi. FlyDubai će uvesti svakodnevne letove na liniji Zagreb-Dubai što predstavlja povećanje od dva tjedna leta. Katarski nacionalni prijevoznik Qatar Airways planira 10 tjednih letova na relaciji Zagreb-Doha od samog početka ljetnog reda letenja, što je rast od tri tjedna leta u usporedbi s prvim dijelom ljetne sezone 2023. godine.

Zagreb ponovno povezan sa Seulom

Seul
© Korea Landscape Travel Culture from Pinterest

Nakon petogodišnje pauze, Zagreb će od 16. svibnja 2024. ponovno biti direktno povezan sa Seulom. Novi zrakoplovni prijevoznik iz Južne Koreje, T’Way Air, uspostavit će ovu liniju kao svoju prvu u Europi. Letovi će se izvoditi tri puta tjedno, do 26. listopada, a koristit će se Airbus A330-300 zrakoplovi s kapacitetom od 347 sjedala.

Kanadski Air Transat će 2024. godine ranije započeti letove na relaciji Zagreb-Toronto i uvesti dodatnu rotaciju u odnosu na prošlu sezonu. Direktna linija bit će aktivna od početka svibnja do početka listopada, a u najjačoj sezoni letjet će čak četiri puta tjedno. Za letove će se koristiti Airbus 330-200 zrakoplovi s kapacitetom od 345 sjedala.

Zahvaljujući ovim i ostalim najavama, Zagreb će u 2024. biti povezan s ukupno 66 destinacija: šest u domaćem i 60 u međunarodnom prometu. Tijekom ljetne sezone 2024. u Zagrebu će letjeti 20 zrakoplovnih prijevoznika: Aegean, Air France, Air Serbia, Air Transat, Austrian Airlines, British Airways, Croatia Airlines, Eurowings, FlyDubai, Iberia, KLM, LOT, Lufthansa, Norwegian Air, Pegasus Airlines, Qatar Airways, Ryanair, Trade Air, Turkish Airlines i T’way Air.

ACI World nagrade potvrđuju: Zračna luka Zagreb Airport je lider u iskustvu putovanja

Zagebačka zračna luka
© Miguel Alcântara from Unsplash

Zagrebačka zračna luka već sedmu godinu za redom osvaja nagrade za kvalitetu usluga. Od otvorenja novog putničkog terminala 2017. godine, Zračna luka Zagreb kontinuirano dobiva priznanja za svoj rad. U ožujku 2024. godine, osvojila je prestižnu ACI World nagradu za lakoću i ugodnost u iskustvu putovanja (Easiest Airport Journey in Europe). Ova nagrada potvrđuje da se Zračna luka Zagreb ističe u pružanju kvalitetnog i udobnog putovanja svojim putnicima.

Posebno je značajno i to što je zagrebačka zračna luka uvrštena u elitni klub zračnih luka – Listu izvrsnosti generalnog direktora ACI World 2023. Trenutno je na toj listi samo osam zračnih luka u svijetu, što je dokaz izvanrednog rada zagrebačkog aerodroma i svrstava ga među apsolutnu elitu.


Autor naslovne fotografije: © Arch20 from Pinterest

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Osnovne razlike između niskobudžetnih i premium aviokompanija

Jeste li ikada propustili svoj let?

Devet regija koje ljubitelji sireva moraju posjetiti za života

Nove objave