Ovo su najbolji Gault&Millau chefovi Zagrebačke županije

Autor članka:
Podijeli:

Saznajte tko su najbolji Gault&Millau chefovi Zagrebačke županije

Gault & Millau je francuski vodič kroz restorane osnovan od strane dva kritičara Henri Gault-a i Christian Millau-a 1965. godine. Gault & Millau ocjenjuje na skali od 1 do 20, pri čemu je 20 najviša. Bodovi se dodjeljuju na temelju kvalitete hrane, uz komentare o usluzi, cijeni ili atmosferi restorana. Na temelju ove ocjene, restorani visokog ranga mogu prikazati jedan do četiri toquea.

Gastro vodič “Gault&Millau Zagreb i okolica 2022”

U Vinariji Korak se 15. veljače 2022. godine održala promocija prvog gastro vodiča “Gault&Millau Zagreb i okolica 2022” u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije. Gault&Millau potiče održivi turizam, odnosno da mali proizvođači hrane i vina i naši restorani ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. Kraj Zagrebačke županije ima bogatu tradiciju upravo u gastronomiji jer ima veliki broj proizvoda s oznakom izvornosti. Iako je sudbina svakog dobrog jela da nestane brzo nakon što je pripremljeno, naša jela imaju status kulturnog dobra upravo radi brižno čuvanih receptura i vještinom koja se prenosi s koljena na koljeno, kao dio jedinstvene lokalne baštine.

Gosti

“Danas smo zahvalni našim ugostiteljima koji su zahvaljujući svom predanom radu upisani u vodič, a ove kuharske kapice otisnute na žutoj naljepnici, turistima su garancija provjerene kvalitete. Također, Zagrebačka županija dom je crnom tartufu, namirnici Bogova, koju vrsni kuhari koriste i komponiraju sa našom autohtonom kuhinjom. Hrana i kultura duboko su usađeni u nacionalni identitet Zagrebačke županije. Ovdje se oduvijek dobro kuha. Čak i najjednostavnija jela koja su kuhale naše bake pravi su gastronomski specijaliteti jer se pripremaju od autentičnih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vrlo je važna ta jedinstvena priča “od polja do stola””, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Nadodaje kako su izuzetno ponosni što su u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba sudjelovali u pripremi svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia kako bi predstavili djelić naše autentične gastronomske scene. “Zahvaljujem Gaul&Millau što vjeruju u snagu i kvalitetu gastronomije naše Županije.”

Vrhunska gastro destinacija

Zagrebačka županija i Grad Zagreb vrhunska su gastro destinacija s velikim bogatstvom. Kvaliteta namirnica je izuzetna, pa će se razmotriti ideja da se sljedeći vodič proširi i da se u njega, uz restorane, uključe i OPG-ovi i vinarije.

“Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Sigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja. No, bit će predstavljeni na GM webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda. Tiskano izdanje Gault&Millau Croatia 2022 za Hrvatsku izlazi 5. travnja. Stoga je posebno izdanje za Zagreb i okolicu prava najava onoga što nas tada očekuje.”, istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millaua za Hrvatsku.

U sklopu promocije dodijeljena su priznanja najboljim chefovima Zagrebačke županije

Restoran Trajbar Team sa cheficom Vlastom Šander osvojio je 13 bodova i dva toquea. Sa 13,5 bodova i dva toquea ocijenjeni su: Restoran Mon Ami sa chefom Goranom Markom Beusom, Restoran Karlo sa chefom Karlom Navojem i Restoran Gabreku sa cheficom Anom Perić. Najveće priznanje kao najviše ocijenjeni restoran sa ukupno 16 bodova i tri toquea otišlo je Restoranu Korak i chefu Bernardu Koraku.

Chefovi i žiri s nagradama

“Naš restoran njeguje tradiciju i kulinarstvo ne samo kao ponudu već kao kulturu življenja i stvaranja jedinstvenih priča. Spoj naše bogate baštine i znanja rezultira autentičnim gastronomskim doživljajima koje je prepoznao Gault&Millau. Ovo priznanje je veliki poticaj našem radu i trudu. Napravili smo veliki iskorak od prošle godine i nadam se da ćemo tako i nastaviti”, rekao je chef Bernard Korak.

Bernard Kolak i Ivana Alilović

Nakon petogodišnjeg prisustva u Hrvatskoj, Gault&Millau je objavio svoje prvo specijalizirano izdanje za Zagreb i okolicu, što je ujedno i najava  Gault&Millau Croatia 2022 koji izlazi početkom travnja. Grad Zagreb i Zagrebačka županija tako su dobili svoje izdanje ovog prestižnog gastronomskog vodiča. Po prvi put u povijesti objavljeno je dvojezično (hrvatsko-englesko) izdanje vodiča za čiji je prijevod zaslužna Morana Zibar. Vodič sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na GM motu “luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni”.

Morana Zibar

Morana Zibar

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave